Hrvati prave problem i regionu i EU

Dan nakon što je saopšteno, pa opovrgnuto, da Hrvatska ometa Srbiju na putu evrointegracija, ne prestaju da stižu poruke o namerama naših komšija.

Region 07.04.2016 | 17:00
Hrvati prave problem i regionu i EU

Ipak, govori se i o budućim odnosima dveju zemalja.

Iz Zagreba poručuju da se standardi koje nameće EU moraju poštovati, dok je odgovor Beograda da želimo dobre odnose, šta god neko u okruženju radio.

Ko će kome ako neće svoj svome - Hrvatska, komšijski, Srbiji želi srećan put ka EU, ali pod svojim uslovima.

“Srbija mora zadovoljavati neke standarde koje nameće EU i koje smo mi morali usvajati kroz mukotrpne pregovore koji su trajali šest godina. Prema tome, sve zavisi od Srbije. A, čujte, ono, univerzalna jurisdikcija i tako, ono, ne može Srbija figurirati kao mini Hag. Prema tome, to se treba sa njima dogovoriti i o njima zavisi tempo njihovih pregovora i zaključenja poglavlja 23”, naveo je hrvatski vicepremijer Tomislav Karamarko.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić rekao je da je njegov odgovor da šta god neko radio, Srbija želi dobre odnose, da srpski brod sigurno plovi i da će se tako i nastaviti.

"Zakon o kom oni govore, to je zakon iz 2003. godine, ljudi... To nije zakon koji smo juče ili prekjuče usvojili. Na osnovu tog zakona smo mi uhapsili ljude odgovorne za zločine na Ovčari i u Srebrenici, ali moram da priznam da ne razumem uvek sve...“, dodao je Vučić.

Maja Bobić iz Evropskog pokreta smatra da potez Hrvatske nije iznenađenje, ali upozorava da insistiranje na tom pitanju kvari ne samo dobre susedske odnose, već šalje lošu poruku i za samu EU.

Sa druge strane, Aleksandar Popov iz Centra za regionalizam ističe da je ovo najgori mogući momenat za takav potez Hrvatske, u trenutku kada je postignut svojevrsni konsenzus oko zahteva Srbije za otvaranje novih poglavlja.

”Mislim da bi bila jako loša poruka što se tiče kredibiliteta, ozbiljnosti, ali i političke mudrosti i Hrvatske, ali i Evropske unije da se to sada postavi kao neko pitanje koje ne može da se prevaziđe”, dodao je Popov.

Prema njegovim rečima, odnosi sa Hrvatskom već duže vreme generalno idu u lošem smeru, a dva faktora mogu sve ovo da raspletu.

”Jedan faktor bi morao da bude Brisel, drugi faktor bi morala da bude neka velika sila koja bi morala ima uticaja na Hrvatska, a to je, nesumnjivo, Nemačka. Da li će ona to uraditi, to je pitanje, jer mi gajimo dobre odnose sa Nemačkom, ali nevolja je u tome što je Brisel okupiran svojom krizom, a njegove temelje baš potkopavaju ovakvi potezi”, istakao je Popov.

Popov kaže da Hrvatska sada ima priliku da pokaže svoj ucenjivački kapacitet i da je jedno sigurno - nastaviće tim putem.

Izvor: B92

Komentari / 8

Ostavite komentar
Name

Sina

07.04.2016 15:21

Bice kako kazu sefovi u CKSK-EU ali ovaj put u Briselu,a Hrvati ne bi bili to sto jesu da ne pokusavaju praviti problem tamo gde ga nema,samo zaboravili su da nemaju vise uticaj kao u YU,bas me interesuje kako ce ovo da zavrsi?!

ODGOVORITE
Name

cG

07.04.2016 15:49

OVAJ PUT SAM NA STRANI HRVATSKE,DA BI NAM NAŠKODILI PRAVE NAM USLUGU! DRŽIM IM PALCE SAMO ČVRSTO A MI SMO ZA BRATSKU ROSSIJUUUU. HRVATI SAMO NAPRED,MOJE ČESTITKE-NEDAJTE,NEDAJTE,NEDAJTE.

ODGOVORITE
Name

pero

07.04.2016 16:01

Eu tek će da vidi koga je. Primila kod sebe

ODGOVORITE
Name

NDH SIVA ZONA

07.04.2016 16:04

HRBATI NIKAKO NE MISLE DA ODGOVARAJU ŠTO SU UBIJALI DJECU U INOFMRMAMA JNA 1991 GODINE U VRIJEME DOK JE JUGOSLAVIJA POSTOJALA A NDH NIJE POSTOJALA. TO NJIMA KO SIVA ZONA. MALO PREKOSUTRA. AKO JE TO USLOV DA SRBI IDU U EEVROPU PA DOPBRO NEĆEMO NI U EVROPU. PROPALU.

ODGOVORITE
Name

sds

07.04.2016 16:29

Bravo braćo hrvati ne dajte nam u eu molim vas to je super što nam radite ima te punu podršku za to pozdrav lepoj vašoj

ODGOVORITE
Name

Ante

07.04.2016 17:28

Kad zavrsi Srbija preuzme Hrvacka tako je uvjek bilo pa po napacenoj BiH

ODGOVORITE
Name

herceg

07.04.2016 18:52

Pa zar to nemoze veliki crveni vodja zavrsiti Vucicu preko svoga veliko prijatelja covica,svakao je za njrga covic jedini prestavnik u presjednistvu bih

ODGOVORITE
Name

...

07.04.2016 20:14

Uzimajuci u obzir sposobnost ovih kao manje crvenih ne bi se zacudio uopste,mada u ovom slucaju nece to on rijesiti,sami ce oni sebe razrijesiti bilo kakvih glupih pitanja...