Узурпирано 600 хектара ораница

На подручју општине Србац у посљедњих десет година подијељено је 1764 хектара за девет концесионара, а према подацима Одјељења за пољопривреду ове општине, узурпирано је још око 600 хектара плодних ораница од чега у општинску касу не долази ниједна марка. 

Република Српска 07.04.2016 | 16:40
Узурпирано 600 хектара ораница

Процјењује се да на тај начин локална заједница годишње губи близу 100.000 марака средстава која би се могла усмјерити за развој и унапређење пољопривредне производње и села.

Србачки пољопривредници који нису добили државну земљу на концесију или у закуп, своје незадовољство у више наврата изражавали су и јавним протестима, па и блокадом саобраћајница и доласком пред општину својом механизацијом.

Захтјевали су да се убрза процес евидентирања земљишта и доношења одлуке о расписивању конкурса за преостало земљиште намјењено за закуп.

У јануару 2014. донесена је таква одлука уз сагласност ресорног министарства, на који се пријавило 60 заинтересованих ратара, али је расписани оглас одмах и поништен због, наводно, техничких пропуста.

Начелник Одјељења за пољопривреду Мићо Малбашић каже да су недостаци отклоњени, али због једногодишње блокаде рада општинског парламента, нова одлука о објављивању огласа за закуп није донесена.

„С обзиром на то да је давање земљишта у закуп од интереса и пољопривредника и општине, затражили смо од Министарства пољопривреде, односно Владе, да овласти начелника општине да распише конкурс и очекујемо да ће бити разумјевања, тим прије што општина не убире накнаду, а они пољиопривредници који нелегално обрађују државну земљу, за њу не могу користити подстицаје“, каже Малбашић.

Он додаје да је Влада поништила концесију фирми „Пољотемик“ из Српца због непоштовања уговора, па ће се за 193 хектара увећати укупне површине за закуп, чиме ће се моћи удовољити свим заинтересованим регистрованим газдинствима у овој аграрној општини.

Узорни пољопривредник Данко Ђукић из Доњих Срдјевића, који је некада обрађивао више од 150 хектара за које је општини давао накнаду од близу 20.000 марака, каже да сада обрађује тек седам хектара уз тринаест властитих.

„Конкурисао сам ја и за концесију, али нисам добио земљиште иако сам регистровао и фирму и набавио сву пољопривредну механизацију како би заокружио производњу. Земљиште које сам обрађивао одузели су концесионари, међу којима је било и оних који са пољопривредом до тада нису имали ништа заједничко, па и са једним трактором“, каже Ђукић, који сада очекује да добије закуп.

И Милан Илић, фармер из Ситнеша, који располаже са објектом капацитета 150 јунади, годинама обрађује државно земљиште на које не даје накнаду.

„До 2006. године давао сам накнаду општини, а онда су рекли да то није у складу са законом и престали су наплаћивати. Нудио сам да наставим да плаћам, јер не желим да обрађујем земљу без обавеза“, каже Илић. Међу првима је протествовао и тражио да се преиспитају дате концесије, јер сматра да додјела није била у складу са законом. Прави пољопривредници су остали кратких рукава, јер су неке фирме ван општине Србац добиле највеће и најквалитетније површине, додаје овај фармер.

Начелник Одјељења за пољопривреду општине Србац Мићо Малбашић ипак тврди да ће се овај проблем на оправдане захтјеве пољопривредника ускоро ријешити на обострано задовољство. Он очекује да ће се постићи и компромис са ратарима који већ обрађују одређене парцеле и желе да исте добију и у закуп.

Према непотпуним подацима, у општини Србац пререгистровано је 943 газдинства, од којих је свега 10 одсто комерцијалних, што је у односу на укупан број пољопривредних домаћинстава мали број.

И поред тешке економске ситуације, припреме за прољетну сјетву кукуруза ужурбано се одвијају, али је сасвим неизвјесно да ли ће се овом најраспрострањенијом културом засијати око 7.000 хектара, колико се сијало претходних година.

БН ТВ (С. К.)

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Реално

07.04.2016 20:23

Ја не знам ста цу са 2 ха,а камоли ста би са 600,ма пустимо то колико је опстина изгубила,моје је питање ста ти исти нуде да неко то уопсте обрадјује,земља вриједи само ако преко ње иде аутопут у насим условима,ако си у странци јос дупло висе ал небитно!

ОДГОВОРИТЕ