Uzurpirano 600 hektara oranica

Na području opštine Srbac u posljednjih deset godina podijeljeno je 1764 hektara za devet koncesionara, a prema podacima Odjeljenja za poljoprivredu ove opštine, uzurpirano je još oko 600 hektara plodnih oranica od čega u opštinsku kasu ne dolazi nijedna marka. 

Republika Srpska 07.04.2016 | 16:40
Uzurpirano 600 hektara oranica

Procjenjuje se da na taj način lokalna zajednica godišnje gubi blizu 100.000 maraka sredstava koja bi se mogla usmjeriti za razvoj i unapređenje poljoprivredne proizvodnje i sela.

Srbački poljoprivrednici koji nisu dobili državnu zemlju na koncesiju ili u zakup, svoje nezadovoljstvo u više navrata izražavali su i javnim protestima, pa i blokadom saobraćajnica i dolaskom pred opštinu svojom mehanizacijom.

Zahtjevali su da se ubrza proces evidentiranja zemljišta i donošenja odluke o raspisivanju konkursa za preostalo zemljište namjenjeno za zakup.

U januaru 2014. donesena je takva odluka uz saglasnost resornog ministarstva, na koji se prijavilo 60 zainteresovanih ratara, ali je raspisani oglas odmah i poništen zbog, navodno, tehničkih propusta.

Načelnik Odjeljenja za poljoprivredu Mićo Malbašić kaže da su nedostaci otklonjeni, ali zbog jednogodišnje blokade rada opštinskog parlamenta, nova odluka o objavljivanju oglasa za zakup nije donesena.

„S obzirom na to da je davanje zemljišta u zakup od interesa i poljoprivrednika i opštine, zatražili smo od Ministarstva poljoprivrede, odnosno Vlade, da ovlasti načelnika opštine da raspiše konkurs i očekujemo da će biti razumjevanja, tim prije što opština ne ubire naknadu, a oni poljioprivrednici koji nelegalno obrađuju državnu zemlju, za nju ne mogu koristiti podsticaje“, kaže Malbašić.

On dodaje da je Vlada poništila koncesiju firmi „Poljotemik“ iz Srpca zbog nepoštovanja ugovora, pa će se za 193 hektara uvećati ukupne površine za zakup, čime će se moći udovoljiti svim zainteresovanim registrovanim gazdinstvima u ovoj agrarnoj opštini.

Uzorni poljoprivrednik Danko Đukić iz Donjih Srdjevića, koji je nekada obrađivao više od 150 hektara za koje je opštini davao naknadu od blizu 20.000 maraka, kaže da sada obrađuje tek sedam hektara uz trinaest vlastitih.

„Konkurisao sam ja i za koncesiju, ali nisam dobio zemljište iako sam registrovao i firmu i nabavio svu poljoprivrednu mehanizaciju kako bi zaokružio proizvodnju. Zemljište koje sam obrađivao oduzeli su koncesionari, među kojima je bilo i onih koji sa poljoprivredom do tada nisu imali ništa zajedničko, pa i sa jednim traktorom“, kaže Đukić, koji sada očekuje da dobije zakup.

I Milan Ilić, farmer iz Sitneša, koji raspolaže sa objektom kapaciteta 150 junadi, godinama obrađuje državno zemljište na koje ne daje naknadu.

„Do 2006. godine davao sam naknadu opštini, a onda su rekli da to nije u skladu sa zakonom i prestali su naplaćivati. Nudio sam da nastavim da plaćam, jer ne želim da obrađujem zemlju bez obaveza“, kaže Ilić. Među prvima je protestvovao i tražio da se preispitaju date koncesije, jer smatra da dodjela nije bila u skladu sa zakonom. Pravi poljoprivrednici su ostali kratkih rukava, jer su neke firme van opštine Srbac dobile najveće i najkvalitetnije površine, dodaje ovaj farmer.

Načelnik Odjeljenja za poljoprivredu opštine Srbac Mićo Malbašić ipak tvrdi da će se ovaj problem na opravdane zahtjeve poljoprivrednika uskoro riješiti na obostrano zadovoljstvo. On očekuje da će se postići i kompromis sa ratarima koji već obrađuju određene parcele i žele da iste dobiju i u zakup.

Prema nepotpunim podacima, u opštini Srbac preregistrovano je 943 gazdinstva, od kojih je svega 10 odsto komercijalnih, što je u odnosu na ukupan broj poljoprivrednih domaćinstava mali broj.

I pored teške ekonomske situacije, pripreme za proljetnu sjetvu kukuruza užurbano se odvijaju, ali je sasvim neizvjesno da li će se ovom najrasprostranjenijom kulturom zasijati oko 7.000 hektara, koliko se sijalo prethodnih godina.

BN TV (S. K.)

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Realno

07.04.2016 20:23

Ja ne znam sta cu sa 2 ha,a kamoli sta bi sa 600,ma pustimo to koliko je opstina izgubila,moje je pitanje sta ti isti nude da neko to uopste obradjuje,zemlja vrijedi samo ako preko nje ide autoput u nasim uslovima,ako si u stranci jos duplo vise al nebitno!

ODGOVORITE