"Топлана" - бањалучка рупа без дна!

Партија демократског прогреса очекује од свих надлежних институција Републике Српске да узму у разматрање сљедећу аферу и трошење народног новца заснованог на озбиљним тврдњама и чињеницама којима је учињена огромна штета по интерес Републике Српске. Очекујемо и да се преиспита одговорност лица која су произвела такво штетно дејство као резултат противуставног, незаконитог, коруптивног, нерационалног, неодговорног и непотистичког понашања.

Република Српска 07.04.2016 | 09:40
"Топлана" - бањалучка рупа без дна!

АФЕРА „115“

„Бањалучка Топлана“

„Топлана“ а.д. Бањалука рупа је без дна, у коју су уложени милиони марака. Ово предузеће једно је од великих извора милионског криминала и корупције – не само у Бањалуци, него и Републици Српској.

Одборници Партије демократског прогреса тражили су документацију у вези са набавком мазута у Бањалуци од 2003. године и увјерили се да су, осим недомаћинског пословања, штетни уговори за набавку мазута углавном склапани у тајности и да је чињеница да не постоји никакав план да се ово предузеће спаси.

Мазут је најскупљи у зимском периоду, а „Топлана“ га је тада највише и набављала. Тражили смо информацију колико „Топлана“ мазута може да складишти и увјерили се да се ради о апсолутно чудним активностима у овом предузећу, са којима би великог посла требало да имају истражни органи.

Наиме, за грејну сезону у Бањалуци „Топлани“ треба између 22.000 и 24.000 тона мазута, а половина од тога (11.000 тона) може да се ускладишти.

Међутим, „Топлана“ је грејну сезону започињала са ускладиштеном једном тоном мазута, а онда се, како би одмицала грејна сезона и постајао све скупљи, мазут постепено набављао, да би највише набавки било у јануару и фебруару, кад је НАЈСКУПЉИ.

Од 2003. до 2012. године власник бањалучке „Топлане“ била је Влада Републике Српске, да би тек тада предузећа прешла у власништво општина.

Међутим, Влада РС као власник уложила је у „Топлану“ свега неколико десетина хиљада марака, а град Бањалука преко 50 милиона марака.

Бројни штетни уговори за набавку мазута склапани су у тајности, што се не смије десити, јер би предмет уговора и доношење одлука требало да буде посао градске скупштине. Такви уговори су склапани са предузећима „Оптима“, „Хигат“…

Слободно се може рећи да је у бањалучкој „Топлани“ апсолутни потоп!

„Топлана“ се задужила, из градског буџета, са преко 60 милиона марака, преко 30 милиона марака су гаранције за кредит, а кумулативни губитак овог предузећа је између 60 и 70 милиона марака!

„Топлана“ а.д. Бањалука појела је најмање 140 милиона марака градског новца, а резултат је да је гријање неизвјесно, мреже су дотрајале и да, с обзиром на то да град издваја паре, нема новца за друге потребе становника Бањалуке.

Од укупно свих задужења, „Топлани“ припада једна четвртина из градског буџета! Треба имати на уму да цијели град није покривен топлотном мрежом и да се овај новац користи само за гријање градског језгра, те да многи грађани издвајају новац за нешто од чега немају никакве користи.

Бањалучка „Топлана“ данас је у дефициту и презадужена, а не постоји никакав план за њено спасавање.

Било је говора о томе да неко предузеће узме концесију или закуп на „Топлану“. Спомињало се, у неформалним разговорима, да ће то бити предузеће „МГ минд“, али нико не жели да преузме дуговања већ искључиво испоруку топлотне енергије, како би одмах имали искључиву зараду.

Партија демократског прогреса

Коментари / 12

Оставите коментар
Name

дон Кихот

07.04.2016 08:03

Не постоји већи криминал него што је у топлани Бања лука...ове двије нове које су доградили, сви челни руководиоци( част појединцима ) су купили дјеци станове и само прељевају из шупљек у празно,...Мазут који се ложи је не квалитетан и загађује околину, а народу продају маглу јер на томе сви од градоначелника до извршних директора топлане зарађују...нека независна ревизија оде па нека провјери , народ је у свим дијеловима града незадовољан гријањем, јер су "њихови стручњаци" ( не сви) спремни да уваљују своју робу како би ријешили проблеме гријања станара и грађана...

ОДГОВОРИТЕ
Name

сева

07.04.2016 08:27

У Топлани има само један постен,а то је масински инг.Пердув,али назалост ниста га и не питају.Севиц техницки директор опасан играц.Тај је увјек око посла са приватницима и ниста не ради ако га нема ту.Возни пар код куце ко у Додика.

Name

борис

07.04.2016 08:58

Мазут никакав, хероин никакав .. :)

Name

празно

07.04.2016 08:35

И бице га јос, док сви само прицају ниста конкретно не подузимају. Било је примјера да су букали, па само да се смјесте попут оног у Агенцију за ијекове. Кад сједне све заборави ста је прицао.

ОДГОВОРИТЕ
Name

празно

07.04.2016 08:57

Само прицате да се доцепате , као и онај у Агенцији за лијекове, кад је засјео понаса се као да је 20 година власт, бахато.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ДЕ ГОТХИА

07.04.2016 09:05

ПА ТО ЈЕ ЗАКОНИТО ЈАВНО ПРИВАТНО ПАРТНЕРСТВО ВЛАСНИКА И РАДНИКА И ЊИХОВЕ ЈАВНЕ КИШОБРАН ФИРМЕ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Перослав

07.04.2016 09:43

Нека Топлана објави колико је плацено Ланацу за програма и колико се мјесецно плаца за одрзавање?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Кори

07.04.2016 10:19

Ма не, Ланако поклања програме И то буде медијски испраћено, али наплаћује одржавање И то скупо. И тако су као фини. Нити нам требају програми нити њихово одржавање. Тако је у социјалној заштити Ланако дао онај програм СОТАК, један дан, ма сат није функционисало, али је у старту отишло два милиончета. За рачунаре И за обуку особља, наравно у ланаку.Јој куку. Лопов до лопова.Ма краду сви, само зависи ко има какву шансу. Занимљиво: питали дјецу у вртићу у Броду шта се производи у Рафинерији, дјеца су одговала овако: папир, оловке, наресци, млијеко, канистери, шарафи, кључеви. Нико не рече:нафта.

Name

Борик

07.04.2016 11:44

Топлана легло криминала. Гаврановића и Миловановића пред суд БиХ. Ланацу плаћају одрзавање софтвера 25.000 КМ мјесечно, као да су Пентагон. ПДП пријава све СИПИ а не шарај по новинама.

ОДГОВОРИТЕ
Name

горан

07.04.2016 14:05

Ајде ајде сто си на крај срца .. како би се онај његов мулац друкције сирио пирио по бањалуци црвеним порсеом ...

Name

Директор Топлане

07.04.2016 11:54

Људи ја ту не могу ниста, Градонацелник ми све одредјује и наредјује. Гаврановиц директно договара и купује котловнице у Загребу, ја само потписујем а Знам да костају дупло мање. Мазут договара Градонацелник и његов савјетник Средиц. Криминала има, али док је ове градска управе МУП не смије доци.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ИРБ

07.04.2016 12:10

Топлана и град Бањалука добили 8 милона кредита за плацање старих обавеза а потросили у нову набавку мазута од Гаврановицег пријатеља по енормним цијенама. Дакле, ненамијенски сто је превара. И сад Наса директорица у затвор а њих двојица на слободи са пуно марака. Гдје је ту правда.

ОДГОВОРИТЕ