"Toplana" - banjalučka rupa bez dna!

Partija demokratskog progresa očekuje od svih nadležnih institucija Republike Srpske da uzmu u razmatranje sljedeću aferu i trošenje narodnog novca zasnovanog na ozbiljnim tvrdnjama i činjenicama kojima je učinjena ogromna šteta po interes Republike Srpske. Očekujemo i da se preispita odgovornost lica koja su proizvela takvo štetno dejstvo kao rezultat protivustavnog, nezakonitog, koruptivnog, neracionalnog, neodgovornog i nepotističkog ponašanja.

Republika Srpska 07.04.2016 | 09:40
"Toplana" - banjalučka rupa bez dna!

AFERA „115“

„Banjalučka Toplana“

„Toplana“ a.d. Banjaluka rupa je bez dna, u koju su uloženi milioni maraka. Ovo preduzeće jedno je od velikih izvora milionskog kriminala i korupcije – ne samo u Banjaluci, nego i Republici Srpskoj.

Odbornici Partije demokratskog progresa tražili su dokumentaciju u vezi sa nabavkom mazuta u Banjaluci od 2003. godine i uvjerili se da su, osim nedomaćinskog poslovanja, štetni ugovori za nabavku mazuta uglavnom sklapani u tajnosti i da je činjenica da ne postoji nikakav plan da se ovo preduzeće spasi.

Mazut je najskuplji u zimskom periodu, a „Toplana“ ga je tada najviše i nabavljala. Tražili smo informaciju koliko „Toplana“ mazuta može da skladišti i uvjerili se da se radi o apsolutno čudnim aktivnostima u ovom preduzeću, sa kojima bi velikog posla trebalo da imaju istražni organi.

Naime, za grejnu sezonu u Banjaluci „Toplani“ treba između 22.000 i 24.000 tona mazuta, a polovina od toga (11.000 tona) može da se uskladišti.

Međutim, „Toplana“ je grejnu sezonu započinjala sa uskladištenom jednom tonom mazuta, a onda se, kako bi odmicala grejna sezona i postajao sve skuplji, mazut postepeno nabavljao, da bi najviše nabavki bilo u januaru i februaru, kad je NAJSKUPLjI.

Od 2003. do 2012. godine vlasnik banjalučke „Toplane“ bila je Vlada Republike Srpske, da bi tek tada preduzeća prešla u vlasništvo opština.

Međutim, Vlada RS kao vlasnik uložila je u „Toplanu“ svega nekoliko desetina hiljada maraka, a grad Banjaluka preko 50 miliona maraka.

Brojni štetni ugovori za nabavku mazuta sklapani su u tajnosti, što se ne smije desiti, jer bi predmet ugovora i donošenje odluka trebalo da bude posao gradske skupštine. Takvi ugovori su sklapani sa preduzećima „Optima“, „Higat“…

Slobodno se može reći da je u banjalučkoj „Toplani“ apsolutni potop!

„Toplana“ se zadužila, iz gradskog budžeta, sa preko 60 miliona maraka, preko 30 miliona maraka su garancije za kredit, a kumulativni gubitak ovog preduzeća je između 60 i 70 miliona maraka!

„Toplana“ a.d. Banjaluka pojela je najmanje 140 miliona maraka gradskog novca, a rezultat je da je grijanje neizvjesno, mreže su dotrajale i da, s obzirom na to da grad izdvaja pare, nema novca za druge potrebe stanovnika Banjaluke.

Od ukupno svih zaduženja, „Toplani“ pripada jedna četvrtina iz gradskog budžeta! Treba imati na umu da cijeli grad nije pokriven toplotnom mrežom i da se ovaj novac koristi samo za grijanje gradskog jezgra, te da mnogi građani izdvajaju novac za nešto od čega nemaju nikakve koristi.

Banjalučka „Toplana“ danas je u deficitu i prezadužena, a ne postoji nikakav plan za njeno spasavanje.

Bilo je govora o tome da neko preduzeće uzme koncesiju ili zakup na „Toplanu“. Spominjalo se, u neformalnim razgovorima, da će to biti preduzeće „MG mind“, ali niko ne želi da preuzme dugovanja već isključivo isporuku toplotne energije, kako bi odmah imali isključivu zaradu.

Partija demokratskog progresa

Komentari / 12

Ostavite komentar
Name

don Kihot

07.04.2016 08:03

Ne postoji veći kriminal nego što je u toplani Banja luka...ove dvije nove koje su dogradili, svi čelni rukovodioci( čast pojedincima ) su kupili djeci stanove i samo preljevaju iz šupljek u prazno,...Mazut koji se loži je ne kvalitetan i zagađuje okolinu, a narodu prodaju maglu jer na tome svi od gradonačelnika do izvršnih direktora toplane zarađuju...neka nezavisna revizija ode pa neka provjeri , narod je u svim dijelovima grada nezadovoljan grijanjem, jer su "njihovi stručnjaci" ( ne svi) spremni da uvaljuju svoju robu kako bi riješili probleme grijanja stanara i građana...

ODGOVORITE
Name

seva

07.04.2016 08:27

U Toplani ima samo jedan posten,a to je masinski ing.Perduv,ali nazalost nista ga i ne pitaju.Sevic tehnicki direktor opasan igrac.Taj je uvjek oko posla sa privatnicima i nista ne radi ako ga nema tu.Vozni par kod kuce ko u Dodika.

Name

boris

07.04.2016 08:58

Mazut nikakav, heroin nikakav .. :)

Name

prazno

07.04.2016 08:35

I bice ga jos, dok svi samo pricaju nista konkretno ne poduzimaju. Bilo je primjera da su bukali, pa samo da se smjeste poput onog u Agenciju za ijekove. Kad sjedne sve zaboravi sta je pricao.

ODGOVORITE
Name

prazno

07.04.2016 08:57

Samo pricate da se docepate , kao i onaj u Agenciji za lijekove, kad je zasjeo ponasa se kao da je 20 godina vlast, bahato.

ODGOVORITE
Name

DE GOTHIA

07.04.2016 09:05

PA TO JE ZAKONITO JAVNO PRIVATNO PARTNERSTVO VLASNIKA I RADNIKA I NJIHOVE JAVNE KIŠOBRAN FIRME.

ODGOVORITE
Name

Peroslav

07.04.2016 09:43

Neka Toplana objavi koliko je placeno Lanacu za programa i koliko se mjesecno placa za odrzavanje?

ODGOVORITE
Name

Kori

07.04.2016 10:19

Ma ne, Lanako poklanja programe I to bude medijski ispraćeno, ali naplaćuje održavanje I to skupo. I tako su kao fini. Niti nam trebaju programi niti njihovo održavanje. Tako je u socijalnoj zaštiti Lanako dao onaj program SOTAK, jedan dan, ma sat nije funkcionisalo, ali je u startu otišlo dva miliončeta. Za računare I za obuku osoblja, naravno u lanaku.Joj kuku. Lopov do lopova.Ma kradu svi, samo zavisi ko ima kakvu šansu. Zanimljivo: pitali djecu u vrtiću u Brodu šta se proizvodi u Rafineriji, djeca su odgovala ovako: papir, olovke, naresci, mlijeko, kanisteri, šarafi, ključevi. Niko ne reče:nafta.

Name

Borik

07.04.2016 11:44

Toplana leglo kriminala. Gavranovića i Milovanovića pred sud BiH. Lanacu plaćaju odrzavanje softvera 25.000 KM mjesečno, kao da su Pentagon. PDP prijava sve SIPI a ne šaraj po novinama.

ODGOVORITE
Name

goran

07.04.2016 14:05

Ajde ajde sto si na kraj srca .. kako bi se onaj njegov mulac drukcije sirio pirio po banjaluci crvenim porseom ...

Name

Direktor Toplane

07.04.2016 11:54

Ljudi ja tu ne mogu nista, Gradonacelnik mi sve odredjuje i naredjuje. Gavranovic direktno dogovara i kupuje kotlovnice u Zagrebu, ja samo potpisujem a Znam da kostaju duplo manje. Mazut dogovara Gradonacelnik i njegov savjetnik Sredic. Kriminala ima, ali dok je ove gradska uprave MUP ne smije doci.

ODGOVORITE
Name

IRB

07.04.2016 12:10

Toplana i grad Banjaluka dobili 8 milona kredita za placanje starih obaveza a potrosili u novu nabavku mazuta od Gavranoviceg prijatelja po enormnim cijenama. Dakle, nenamijenski sto je prevara. I sad Nasa direktorica u zatvor a njih dvojica na slobodi sa puno maraka. Gdje je tu pravda.

ODGOVORITE