Да ли је газирана вода лоша за нас?

Често се мисли да газирана вода није добра за зубе и кости. Они који баш не воле да пију обичну воду често узимају минералну, о којој круже различите приче да је лоша за здравље.

Здравље 07.04.2016 | 09:37
Да ли је газирана вода лоша за нас?

Газирана вода има мехуриће захваљујући угљен-диоксиду и сасвим исто надокнађује воду у организму као и обична.

Гласине кажу да није добра за зубе и кости

Будите мирни, леп осмех вам није угрожен осим ако не пијете неке енормне количине дневно. Студија која је проучавала утицај минералне воде на смањење густине костију код жена није нашла баш никакву везу.

Гласине кажу да гоји

Чињеница је да се гутањем мехурића ваздуха тренутно можемо осећати надуто, али дугорочно, газирана вода спречиће нас да једемо превише. Она нас чини ситима више него обична вода, нарочито ако се пије на празан желудац. Што се осећамо више сити, мање посежемо за храном. Само не узимајте воду са вештачким заслађивачима, јер они могу повећати жудњу за слатким.

Гласине кажу да изазива горушицу

Ако сте иначе склони горушици, боље да пијете обичну воду, нарочито након јела. Истраживања показују да мехурићи могу евентуално да погоршају постојеће проблеме са рефлуксом, релаксирајући доњи отвор једњака, па се желудачна киселина лакше пење тамо где не би требало да буде, у једњак.

Б 92

Коментари / 0

Оставите коментар