Чудесна моћ пјевања

Једна студиа је показала да особе које током дана за свој "грош" отпевају макар једну строфу омиљене песме, шире позитивну енергију око себе. Ова навика се одражава добро и на мисли.

Занимљивости 07.04.2016 | 09:20
Чудесна моћ пјевања

Ако сте мислили да изрека "Ко пева, зло не мисли" важи само у теорији, пракса ће вас разуверити. Студија рађена на Универзитету Илиноис је показала да особе које током дана за свој "грош" отпевају макар једну строфу омиљене песме, шире позитивну енергију око себе. У друштву важе за "добрице", јер већина верује да само добронамерни спонтано певуше. Ова навика се одражава добро и на мисли, па тера оне негативне.

И немачки истраживачи са Универзитета у Франкфурту и Берлину тврде слично. Доказали су да особе које воле да певају у друштву, под тушем или док возе ауто, углавном имају позитивне мисли, а добро расположење побољшава и здравствено стање. Студија, у којој је учествовало 30 певача-аматера, показала је да певање стимулише производњу антитела, која штите дисајне путеве од инфекција. Осим тога, слично делује као медитација и пешачење, је опушта организам.

- Ако свакодневно певате или певушите за своју душу, правилно ћете да дишете и тако повећати доток кисеоника у ћелије, стимулисати циркулацију крви и организам довести у равнотежу - каже професор Волфрам Зејднер са Универзитета у Берлину.

Научници са Универзитета у Гетеборгу су дошли до сличног закључка. Њихово откриће је да певање у хору поправља расположење певача и његовог окружења, као и здравље. Швеђани су закључили да се то дешава због правилног дисања, а најделотворније је хорско певање, јер се тада усклађује велики број гласова.

- Готово исти ефекат се постиже певањем и јогом - поручује др Бјорн Викхоф. - Обе активности подразумевају правилно и равномерно дисање и помажу да се опустите. То се позитивно одражава на рад срца, нервни систем, мозак и све органе у телу.

Да је певање корисно и за емоционално стање, јер побољшава држање тела и јача самопоуздање, тврди Џереми Хивел Вилијамс, вођа велшког удружења хорова "Лланелли Цхорал Социетy".

- И када певушите сами у кући, чините добро свом организму. Али, певање у друштву има још бољи ефекат на здравље и расположење - каже Вилијамс.

Тим научника са Универзитета Харвард и Јејл је спровео заједничку студију у малом граду у држави Конектикат, који има бројне чланове у хору. Том приликом су открили да је певање поправило квалитет живота мештана, здравље и подигло ниво оптимизма.

Том Џорџ, предводник рокерског хора из Сарија, истиче да редовно добија писма захвалности од бивших чланова.

- Пишу нам колико им је певање у виду терапије помогло да се опораве од депресије, постоперативних траума, излече артритис, главобољу и ојачају имунитет - тврди Џорџ.

Да би доказао да зло не мисли и да се каје због тога што је током пљачке у Мичигену уперио пиштољ у човека, Брајан Ерл Тејлор (21) се прошле недеље послужио музичким методама. Молећи судију да му опрости, отпевао је хит од Адел "Соррy", којим се извинио за своје злочине.

Б 92

Коментари / 0

Оставите коментар