Čudesna moć pjevanja

Jedna studia je pokazala da osobe koje tokom dana za svoj "groš" otpevaju makar jednu strofu omiljene pesme, šire pozitivnu energiju oko sebe. Ova navika se odražava dobro i na misli.

Zanimljivosti 07.04.2016 | 09:20
Čudesna moć pjevanja

Ako ste mislili da izreka "Ko peva, zlo ne misli" važi samo u teoriji, praksa će vas razuveriti. Studija rađena na Univerzitetu Ilinois je pokazala da osobe koje tokom dana za svoj "groš" otpevaju makar jednu strofu omiljene pesme, šire pozitivnu energiju oko sebe. U društvu važe za "dobrice", jer većina veruje da samo dobronamerni spontano pevuše. Ova navika se odražava dobro i na misli, pa tera one negativne.

I nemački istraživači sa Univerziteta u Frankfurtu i Berlinu tvrde slično. Dokazali su da osobe koje vole da pevaju u društvu, pod tušem ili dok voze auto, uglavnom imaju pozitivne misli, a dobro raspoloženje poboljšava i zdravstveno stanje. Studija, u kojoj je učestvovalo 30 pevača-amatera, pokazala je da pevanje stimuliše proizvodnju antitela, koja štite disajne puteve od infekcija. Osim toga, slično deluje kao meditacija i pešačenje, je opušta organizam.

- Ako svakodnevno pevate ili pevušite za svoju dušu, pravilno ćete da dišete i tako povećati dotok kiseonika u ćelije, stimulisati cirkulaciju krvi i organizam dovesti u ravnotežu - kaže profesor Volfram Zejdner sa Univerziteta u Berlinu.

Naučnici sa Univerziteta u Geteborgu su došli do sličnog zaključka. Njihovo otkriće je da pevanje u horu popravlja raspoloženje pevača i njegovog okruženja, kao i zdravlje. Šveđani su zaključili da se to dešava zbog pravilnog disanja, a najdelotvornije je horsko pevanje, jer se tada usklađuje veliki broj glasova.

- Gotovo isti efekat se postiže pevanjem i jogom - poručuje dr Bjorn Vikhof. - Obe aktivnosti podrazumevaju pravilno i ravnomerno disanje i pomažu da se opustite. To se pozitivno odražava na rad srca, nervni sistem, mozak i sve organe u telu.

Da je pevanje korisno i za emocionalno stanje, jer poboljšava držanje tela i jača samopouzdanje, tvrdi Džeremi Hivel Vilijams, vođa velškog udruženja horova "Llanelli Choral Society".

- I kada pevušite sami u kući, činite dobro svom organizmu. Ali, pevanje u društvu ima još bolji efekat na zdravlje i raspoloženje - kaže Vilijams.

Tim naučnika sa Univerziteta Harvard i Jejl je sproveo zajedničku studiju u malom gradu u državi Konektikat, koji ima brojne članove u horu. Tom prilikom su otkrili da je pevanje popravilo kvalitet života meštana, zdravlje i podiglo nivo optimizma.

Tom Džordž, predvodnik rokerskog hora iz Sarija, ističe da redovno dobija pisma zahvalnosti od bivših članova.

- Pišu nam koliko im je pevanje u vidu terapije pomoglo da se oporave od depresije, postoperativnih trauma, izleče artritis, glavobolju i ojačaju imunitet - tvrdi Džordž.

Da bi dokazao da zlo ne misli i da se kaje zbog toga što je tokom pljačke u Mičigenu uperio pištolj u čoveka, Brajan Erl Tejlor (21) se prošle nedelje poslužio muzičkim metodama. Moleći sudiju da mu oprosti, otpevao je hit od Adel "Sorry", kojim se izvinio za svoje zločine.

B 92

Komentari / 0

Ostavite komentar