Ево шта је Милошевић тражио од Клинтона

Бил Клинтон, предсједник САД, имао је у Паризу 14. децембра 1995. године неформалан сусрет са Слободаном Милошевићем, предсједником СРЈ, у којем му је захвалио за помоћ у потписивању Дејтонског споразума, објављено је у Клинтоновој предсједничкој архиви.

Босна и Херцеговина 07.04.2016 | 07:46
Ево шта је Милошевић тражио од Клинтона

"Желио сам Вам рећи да знам да овај споразум не би био могућ без Вас. Колике год су биле разлике између нас у прошлости, без Вас не би било Дејтона. Сада је важно да радимо да он успије", рекао је Клинтон.

Милошевић је од Клинтона тражио да утиче на генерала Смита да искористи своја овлаштења из Дејтонског споразума и омогући продужење рока за прелазак дијелова Сарајева из Републике Српске у јурисдикцију Федерације БиХ.

"Генерал Смит може искористити своја овлаштења. Вас молим да охрабрите Изетбеговића да то одмах сада схвати. Зима није прикладна за транзициони период. Рокове треба продужити да би дошло до смиривања ситуације", рекао је Милошевић.

Клинтон је од Милошевића тражио да утиче на "радикалне Србе" да не растуре Дејтонски споразум.

Што се тиче Сарајева, рекао је Милошевићу да је ставио Изетбеговићу до знања да мора обезбједити да се Срби који се одлуче на останак у Сарајеву осјећају безбједно. Такође, изразио је наду да ће Срби остати у Сарајеву, као и да ће се њихов глас у Сарајеву чути. Милошевић је одговорио да сматра да би Изетбеговић истовремено желио да Срби оду, али и да остану јер му је важно да Сарајево одржи међународни имиџ.

"Људима треба омогућити избор. Дејтонски споразум омогућава да људи могу сами одабрати мјесто живљења. То је много важније од статистике колико је Срба или Муслимана у Сарајеву. Хајде да обезбиједимо људима право избора, па нека сами одлуче. Али потребно је продужити транзициони период", рекао је Милошевић.

Милошевић је Клинтону такође испричао да ће источни дио Републике Српске постати нови културни центар и да ће имати универзитет, академију наука, музеје и национално позориште.

"Ове институције ће бити у сарајевском комшилуку, односно или у Палама или у Лукавици. Све ће ово бити могуће ако постоји разумијевање око имплементације", рекао је Милошевић.

У разговор се укључио и Ворен Кристофер, амерички државни секретар, рекавши да је Милошевић испунио све што је обећао, на шта му је Милошевић узвратио да резултата не би било без Кристоферових напора. Разговор је, након тога, прешао у шаљиви тон, па је Клинтон рекао Милошевићу да је чуо да је Милошевић током пауза након дејтонских сесија био "главна фаца" у шопинг центру, а Кристофер је на то додао "и у кафићу у официрском клубу".

Милошевић је рекао да је било "забавних тренутака". Милошевић је онда од Клинтона затражио да ради на пуној нормализацији односа између Југославије и САД.

"Ми смо били савезници кроз цијелу историју. Мало земаља је имало толико блиске односе са САД. Раме уз раме смо се борили у два свјетска рата. За кварење наших односа одговорне су неке друге ствари и перцепција јавног мњења у Америци. Нама треба пуна нормализација јер смо ми кључни фактор на Балкану", рекао је Милошевић, на шта му је Клинтон одговорио да је то већ ријешено.

Разговор је прекинуо Ричард Холбрук рекавши да више не могу пуштати француског предсједника да чека, на шта је Милошевић рекао Клинтону да је Холбрук сретник јер је постигао споразум који сада Клинтонова администрација мора имплементирати.

Извор: Независне новине

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

Никола

07.04.2016 06:19

Еееее туго,сад се види да је Милосевиц бранио српске интересе...а на крају зртвено јагње и умро је ко биједник. Српски народ је требао да му суди. Лака му црна земља

ОДГОВОРИТЕ
Name

Игор

07.04.2016 06:53

Поцивај у миру посљедњи српски предсједнице.

ОДГОВОРИТЕ
Name

онетwо

07.04.2016 07:18

Милошевић је бранио америчке интересе, не српске. Растурио је Југославију на парампарчад.

ОДГОВОРИТЕ
Name

бугарин

07.04.2016 07:39

Знамо ко је растурио југославију и то је јавно рекао ријеицма да је његов посао завршен да југославије више нема

Name

ре бугарин

07.04.2016 08:17

Тај на кога ти мислис је само вјеровао да је он разбио yугу, стврни разбијац је милосевиц

Name

Драган

07.04.2016 11:31

Добро нас је уназадио а србе посебно вратио у средњи вијек а своју породицу добро обезбиједио и покрао земљу!!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Робин Худ

07.04.2016 11:36

Милошевић припада врло ријеткој сорти политичара за које се може рећи да када завуку руку у врећу са стотину јаја увијек ухвате за ону ствар!

ОДГОВОРИТЕ