Evo šta je Milošević tražio od Klintona

Bil Klinton, predsjednik SAD, imao je u Parizu 14. decembra 1995. godine neformalan susret sa Slobodanom Miloševićem, predsjednikom SRJ, u kojem mu je zahvalio za pomoć u potpisivanju Dejtonskog sporazuma, objavljeno je u Klintonovoj predsjedničkoj arhivi.

Bosna i Hercegovina 07.04.2016 | 07:46
Evo šta je Milošević tražio od Klintona

"Želio sam Vam reći da znam da ovaj sporazum ne bi bio moguć bez Vas. Kolike god su bile razlike između nas u prošlosti, bez Vas ne bi bilo Dejtona. Sada je važno da radimo da on uspije", rekao je Klinton.

Milošević je od Klintona tražio da utiče na generala Smita da iskoristi svoja ovlaštenja iz Dejtonskog sporazuma i omogući produženje roka za prelazak dijelova Sarajeva iz Republike Srpske u jurisdikciju Federacije BiH.

"General Smit može iskoristiti svoja ovlaštenja. Vas molim da ohrabrite Izetbegovića da to odmah sada shvati. Zima nije prikladna za tranzicioni period. Rokove treba produžiti da bi došlo do smirivanja situacije", rekao je Milošević.

Klinton je od Miloševića tražio da utiče na "radikalne Srbe" da ne rasture Dejtonski sporazum.

Što se tiče Sarajeva, rekao je Miloševiću da je stavio Izetbegoviću do znanja da mora obezbjediti da se Srbi koji se odluče na ostanak u Sarajevu osjećaju bezbjedno. Takođe, izrazio je nadu da će Srbi ostati u Sarajevu, kao i da će se njihov glas u Sarajevu čuti. Milošević je odgovorio da smatra da bi Izetbegović istovremeno želio da Srbi odu, ali i da ostanu jer mu je važno da Sarajevo održi međunarodni imidž.

"Ljudima treba omogućiti izbor. Dejtonski sporazum omogućava da ljudi mogu sami odabrati mjesto življenja. To je mnogo važnije od statistike koliko je Srba ili Muslimana u Sarajevu. Hajde da obezbijedimo ljudima pravo izbora, pa neka sami odluče. Ali potrebno je produžiti tranzicioni period", rekao je Milošević.

Milošević je Klintonu takođe ispričao da će istočni dio Republike Srpske postati novi kulturni centar i da će imati univerzitet, akademiju nauka, muzeje i nacionalno pozorište.

"Ove institucije će biti u sarajevskom komšiluku, odnosno ili u Palama ili u Lukavici. Sve će ovo biti moguće ako postoji razumijevanje oko implementacije", rekao je Milošević.

U razgovor se uključio i Voren Kristofer, američki državni sekretar, rekavši da je Milošević ispunio sve što je obećao, na šta mu je Milošević uzvratio da rezultata ne bi bilo bez Kristoferovih napora. Razgovor je, nakon toga, prešao u šaljivi ton, pa je Klinton rekao Miloševiću da je čuo da je Milošević tokom pauza nakon dejtonskih sesija bio "glavna faca" u šoping centru, a Kristofer je na to dodao "i u kafiću u oficirskom klubu".

Milošević je rekao da je bilo "zabavnih trenutaka". Milošević je onda od Klintona zatražio da radi na punoj normalizaciji odnosa između Jugoslavije i SAD.

"Mi smo bili saveznici kroz cijelu istoriju. Malo zemalja je imalo toliko bliske odnose sa SAD. Rame uz rame smo se borili u dva svjetska rata. Za kvarenje naših odnosa odgovorne su neke druge stvari i percepcija javnog mnjenja u Americi. Nama treba puna normalizacija jer smo mi ključni faktor na Balkanu", rekao je Milošević, na šta mu je Klinton odgovorio da je to već riješeno.

Razgovor je prekinuo Ričard Holbruk rekavši da više ne mogu puštati francuskog predsjednika da čeka, na šta je Milošević rekao Klintonu da je Holbruk sretnik jer je postigao sporazum koji sada Klintonova administracija mora implementirati.

Izvor: Nezavisne novine

Komentari / 7

Ostavite komentar
Name

Nikola

07.04.2016 06:19

Eeeee tugo,sad se vidi da je Milosevic branio srpske interese...a na kraju zrtveno jagnje i umro je ko bijednik. Srpski narod je trebao da mu sudi. Laka mu crna zemlja

ODGOVORITE
Name

Igor

07.04.2016 06:53

Pocivaj u miru posljednji srpski predsjednice.

ODGOVORITE
Name

onetwo

07.04.2016 07:18

Milošević je branio američke interese, ne srpske. Rasturio je Jugoslaviju na paramparčad.

ODGOVORITE
Name

bugarin

07.04.2016 07:39

Znamo ko je rasturio jugoslaviju i to je javno rekao rijeicma da je njegov posao završen da jugoslavije više nema

Name

re bugarin

07.04.2016 08:17

Taj na koga ti mislis je samo vjerovao da je on razbio yugu, stvrni razbijac je milosevic

Name

Dragan

07.04.2016 11:31

Dobro nas je unazadio a srbe posebno vratio u srednji vijek a svoju porodicu dobro obezbijedio i pokrao zemlju!!!!

ODGOVORITE
Name

Robin Hud

07.04.2016 11:36

Milošević pripada vrlo rijetkoj sorti političara za koje se može reći da kada zavuku ruku u vreću sa stotinu jaja uvijek uhvate za onu stvar!

ODGOVORITE