Како је машиновођа постао познати фризер

Необичан животни пут Краљевачнина Роберта Даниловића. Своје умеће три године демонстрирао на крузерима.

Србија 06.04.2016 | 21:10
Како је машиновођа постао познати фризер

Да су животни путеви непредвидиви, и да је можда једини прави рецепт за успех да се приграби свака, па и најмања прилика која се укаже, на најбољи начин сведочи пример Краљевчанина Роберта Даниловића (47), који је, упорно следећи своје снове, од машиновође "дизелке" постао један од најпознатијих и најпризнатијих српских фризера.

После завршене средње Железничке школе у Београду, Роберт се, попут свог деде, оца, стричева и браће, запослио као машиновођа. На железници је радио од 1989. до 1999, најпре три године возећи локомотиве на релацијама од Скопља до Косова Поља, Лапова и Пожеге, а потом је премештен у канцеларију. И, за све то време није одустајао од својих снова да се бави модом, па је по завршетку радног времена и када год би му се указала прилика одлазио на фризерске и друге модне курсеве.

"Следећи породичну традицију, уписао сам Железничку школу, али сам, ипак, у животу желео да радим нешто друго, оно што сам волео од детињства. Тако сам као средњошколац после наставе одлазио на курсеве, путовао у Загреб и Сарајево на модне сајмове, а за џепарац зарађивао као манекен у рекламним спотовима. Као стипендиста Железнице, по завршетку средње школе запослио сам се у краљевачком железничком чвору", препричава Роберт свој необичан животни пут.

После одслуженог војног рока, Даниловић је током деведесетих година прошлог века у Краљеву засновао породицу, а паралелно са својим послом на железници радио је и у својој школи за манекене.

"Поред свакодневног посла, тражио сам нешто што би остварило моје снове и представљало нови изазов. Отворио сам школу за манекене, убрзо су уследиле модне ревије, снимања за каталоге, започео сам сарадњу са дизајнерима као и са Краљевачким позориштем, с којим и данас сарађујем. У то време ушао сам и у фризерске воде, напустио железницу и, 2000, коначно отворио свој фризерски салон", додаје Даниловић.

Пратећи модне трендове, најпопуларнији краљевачки фризер често је путовао у иностранство на предавања, учећи занат од најпознатијих европских и светских фризера. Сарађивао је с познатим светским брендовима, домаћим и страним модним креаторима, попут Предрага Нерића, модним часописима, постао је редовни учесник популарне модне манифестације "Фешн вик", а на међународним и домаћим такмичењима освојио је многобројне награде и признања.

"Имао сам прилику и да од 2011. до 2014. своје фризерско умеће демонстрирам и на крузерима који су крстарили од Аљаске и западноамеричке обале, преко Хаваја и Кариба, до Медитерана. На броду ми је, међутим, установљена болест због које сам се вратио у Краљево. Сада сам добро и у свом родном граду наставио сам посао", каже Даниловић.

Иако има мало слободног времена због обавеза у салону, Роберт тренутно ради и као едукатор младих колега покушавајући да им пренесе своје знање и најактуелније модне и фризерске трендове.

"По природи сам такав да ме не држи место, стално сам у потрази за новим изазовима", наглашава Даниловић, одбијајући многобројне телефонске позиве муштерија док разговара са нама.

"Младима који имају слична интересовања као ја, али их је живот одвео на другу страну, поручио бих да никада није касно да почну да се баве оним што заиста воле. Наравно, потребно је и много одрицања, али је важно следити свој сан и тако се остварити у животу".

КРАЉЕВО У СРЦУ

Иако је током своје каријере имао многобројне понуде да се пресели у Београд, Роберт је ипак одлучио да остане у свом родном граду.

"Слободно могу да кажем да сам локал патриота" - каже Даниловић.

"Краљево је мој град, овде сам рођен, овде живим, овде су моји пријатељи, моја породица. Откако сам ушао у моду, покушавао сам да је што више приближим свом граду, јер не мора баш све да се дешава у Београду".

(Вечерње новости)

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

рс

06.04.2016 20:02

Бас тако....засто мора све у БГ.Краљево је прелијеп град и са Крусевацом центар српског туризма.Свака цаст на успјеху.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Раки

06.04.2016 20:55

БГ и НС је центар С р б и ј е .

Name

ре Раки

07.04.2016 23:22

Мозе теби јадо бити центар јер не знас за друго.НС мозе само људима са села бити центар....то је град који се тек сада поцео градити,куце им приземне од блата,нема никакав туризам нити су икад имали икакву индустрију осим пољопривреде а о постојању аеродрома или нецег слицног да не говорим.Са друге стране центар српске индустрије је Нис,Крусевац,Крагујевац а центар српског туризма је Нис,Пирот,Лесковац,Крусевац,Краљево и Узице са околином.Довољно је упоредити куце по Војводини са онима јузно од Београда зато не лупај,залостан си колико си неписмен и захвали се сто си сада у кратким цртама науцио несто.