Kako je mašinovođa postao poznati frizer

Neobičan životni put Kraljevačnina Roberta Danilovića. Svoje umeće tri godine demonstrirao na kruzerima.

Srbija 06.04.2016 | 21:10
Kako je mašinovođa postao poznati frizer

Da su životni putevi nepredvidivi, i da je možda jedini pravi recept za uspeh da se prigrabi svaka, pa i najmanja prilika koja se ukaže, na najbolji način svedoči primer Kraljevčanina Roberta Danilovića (47), koji je, uporno sledeći svoje snove, od mašinovođe "dizelke" postao jedan od najpoznatijih i najpriznatijih srpskih frizera.

Posle završene srednje Železničke škole u Beogradu, Robert se, poput svog dede, oca, stričeva i braće, zaposlio kao mašinovođa. Na železnici je radio od 1989. do 1999, najpre tri godine vozeći lokomotive na relacijama od Skoplja do Kosova Polja, Lapova i Požege, a potom je premešten u kancelariju. I, za sve to vreme nije odustajao od svojih snova da se bavi modom, pa je po završetku radnog vremena i kada god bi mu se ukazala prilika odlazio na frizerske i druge modne kurseve.

"Sledeći porodičnu tradiciju, upisao sam Železničku školu, ali sam, ipak, u životu želeo da radim nešto drugo, ono što sam voleo od detinjstva. Tako sam kao srednjoškolac posle nastave odlazio na kurseve, putovao u Zagreb i Sarajevo na modne sajmove, a za džeparac zarađivao kao maneken u reklamnim spotovima. Kao stipendista Železnice, po završetku srednje škole zaposlio sam se u kraljevačkom železničkom čvoru", prepričava Robert svoj neobičan životni put.

Posle odsluženog vojnog roka, Danilović je tokom devedesetih godina prošlog veka u Kraljevu zasnovao porodicu, a paralelno sa svojim poslom na železnici radio je i u svojoj školi za manekene.

"Pored svakodnevnog posla, tražio sam nešto što bi ostvarilo moje snove i predstavljalo novi izazov. Otvorio sam školu za manekene, ubrzo su usledile modne revije, snimanja za kataloge, započeo sam saradnju sa dizajnerima kao i sa Kraljevačkim pozorištem, s kojim i danas sarađujem. U to vreme ušao sam i u frizerske vode, napustio železnicu i, 2000, konačno otvorio svoj frizerski salon", dodaje Danilović.

Prateći modne trendove, najpopularniji kraljevački frizer često je putovao u inostranstvo na predavanja, učeći zanat od najpoznatijih evropskih i svetskih frizera. Sarađivao je s poznatim svetskim brendovima, domaćim i stranim modnim kreatorima, poput Predraga Nerića, modnim časopisima, postao je redovni učesnik popularne modne manifestacije "Fešn vik", a na međunarodnim i domaćim takmičenjima osvojio je mnogobrojne nagrade i priznanja.

"Imao sam priliku i da od 2011. do 2014. svoje frizersko umeće demonstriram i na kruzerima koji su krstarili od Aljaske i zapadnoameričke obale, preko Havaja i Kariba, do Mediterana. Na brodu mi je, međutim, ustanovljena bolest zbog koje sam se vratio u Kraljevo. Sada sam dobro i u svom rodnom gradu nastavio sam posao", kaže Danilović.

Iako ima malo slobodnog vremena zbog obaveza u salonu, Robert trenutno radi i kao edukator mladih kolega pokušavajući da im prenese svoje znanje i najaktuelnije modne i frizerske trendove.

"Po prirodi sam takav da me ne drži mesto, stalno sam u potrazi za novim izazovima", naglašava Danilović, odbijajući mnogobrojne telefonske pozive mušterija dok razgovara sa nama.

"Mladima koji imaju slična interesovanja kao ja, ali ih je život odveo na drugu stranu, poručio bih da nikada nije kasno da počnu da se bave onim što zaista vole. Naravno, potrebno je i mnogo odricanja, ali je važno slediti svoj san i tako se ostvariti u životu".

KRALjEVO U SRCU

Iako je tokom svoje karijere imao mnogobrojne ponude da se preseli u Beograd, Robert je ipak odlučio da ostane u svom rodnom gradu.

"Slobodno mogu da kažem da sam lokal patriota" - kaže Danilović.

"Kraljevo je moj grad, ovde sam rođen, ovde živim, ovde su moji prijatelji, moja porodica. Otkako sam ušao u modu, pokušavao sam da je što više približim svom gradu, jer ne mora baš sve da se dešava u Beogradu".

(Večernje novosti)

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

rs

06.04.2016 22:02

Bas tako....zasto mora sve u BG.Kraljevo je prelijep grad i sa Krusevacom centar srpskog turizma.Svaka cast na uspjehu.

ODGOVORITE
Name

Raki

06.04.2016 22:55

BG i NS je centar S r b i j e .

Name

re Raki

08.04.2016 01:22

Moze tebi jado biti centar jer ne znas za drugo.NS moze samo ljudima sa sela biti centar....to je grad koji se tek sada poceo graditi,kuce im prizemne od blata,nema nikakav turizam niti su ikad imali ikakvu industriju osim poljoprivrede a o postojanju aerodroma ili neceg slicnog da ne govorim.Sa druge strane centar srpske industrije je Nis,Krusevac,Kragujevac a centar srpskog turizma je Nis,Pirot,Leskovac,Krusevac,Kraljevo i Uzice sa okolinom.Dovoljno je uporediti kuce po Vojvodini sa onima juzno od Beograda zato ne lupaj,zalostan si koliko si nepismen i zahvali se sto si sada u kratkim crtama naucio nesto.