Питање бр. 1: Има ли већине без ДНС-а?

Силно прелеташтво у Народној скупштини имали су за циљ стварање комотније владајуће већине, у којој би се смањио уцјењивачки потенцијал појединаца.

Република Српска 06.04.2016 | 17:34
Питање бр. 1: Има ли већине без ДНС-а?

Било је јасно да влада не може функционисати са само пар посланика више, па се осјетио проблем и када су два посланика каснила – скупштинска већина је била у кризи.

Данас криза исијава у односима ДНС и СНСД, највише кроз подршку заједничким кандидатима за начелнике најзначајнијих градова и општина. ДНС је поприлично затегао ситуацију и пријети самосталним наступом у Бањој Луци, што је превелик улог за владајућу коалицију.

Уцјењивачки потенцијал му гарантује позиција да без њих нема власти у Народној скупштини Републике Српске. У том смислу је била значајна аквизиција Неде Петрић, која је као члан СРС била дио клуба ДНС, а преласком у ту странку додатно потврдила да је уз њих.

Од раније се говорило да СНСД жели окупити већину која ће смањити незајажљивост ДНС. То је био и дио изјаве за АТВ током кафе са Васковићем, када је Додик тврдио да има већину и без ДНС.

Раније су се помињала по два посланика СДС ПДП. Од тада је Максимовић иступио из СДС, а за велико чудо, до сада нико из ПДП није прешао у СНСД, иако им је то годинама била редовна мигрантска рута. СНСД (са Војином Митровићем) и СП (са радикалом Ристићем) имају 35 посланика. Независних посланика који су ближи њима него ДНС је 4, док је Бањац раније постао члан ДНС.

Од осталих СНСД би могао рачунати на фантомску чланицу ХСП Ивану Ловрић. О најмлађој посланица у Народној скупштини Републике Српске зна се да до сада није проговорила ни ријеч, да је у парламент ушла преко компензације домовине ХСП, и да је врхушки странке потписала мјеницу и формално дугује новац, који сваки мјесец враћа од посланичке плате.

Чини се да је ипак врбовање Неде Петрић осујетило овај план СНСД, па се чак спомињу и ванредни избори, којима је највећа странка владајуће већине покушала да заплаши партнера...

(Фронтал.рс)

Коментари / 16

Оставите коментар
Name

бл

06.04.2016 16:23

У народу казу рацун без крцмара.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Србо

06.04.2016 18:58

Зајебао је Додик многе па сто не би и Марка, ниста ново....

Name

дсс

06.04.2016 19:49

Изласком ДНСа из коалиције, ја сам срацунао да коалиција неце имати вецину која јој је потребна,и они це сад бити опозиција.

Name

Град на Сави

06.04.2016 16:45

Па и да буду избори, СНСД це падати, а ДНС расти. ДНС-у одговарају избори.

ОДГОВОРИТЕ
Name

днк

06.04.2016 16:50

Днс прелази на другу страну и Снсд нема вецину,без обзира на Стевандица, Дуњица, Стеванцевица, Митровица, Максимоваца које . Ванредни избори су неизбјезни!

ОДГОВОРИТЕ
Name

хахаха

06.04.2016 16:55

А у чему је разлика (била или не већина)

ОДГОВОРИТЕ
Name

дејанпд

06.04.2016 19:41

Без вецине нема Закона по хитном поступку,осим у слуцају ванредног стања, нема усвајања било цега сто влади падне на памет,без обзира да ли је то од користи народу или РС, кад доноси одлуке и предлазе НСРС морала би се водити с цињеницама, предлог ми морао бити квалитетан, у складу са датим моментом и ситуацијом, па би се о томе и одлуцивало на сједници по свим процедурама и у складу са пословником, прихватале би се све конструктивне критике, посланици би на крају одлуцивали у складу са својим компетенцијама као у демократском друству, овако сад ријец је само о дизању папира унапријед познатог, према инструкцијама врха странке а у складу са договорима у кафани,а који се тицу расподјеле колаца и цистог лицног интереса, једноставно посланик се не труди ни знати о цему је ријец на сједници, једе пије, друзи се, подигне одредјени папир у датом моменту и веелику дневницу у дзеп па куци. За ста је гласао појма нема, као ни коментара за медије кад треба образлозити, за такве ствари постоји сеф клуба који има вецу дневницу и науцио је на памет "разлоге"

Name

Закљуцак

06.04.2016 17:03

Било би папака само да је пара

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драган

06.04.2016 17:06

Важније је да се хапсе сви они који су узимали .

ОДГОВОРИТЕ
Name

милан приједор

06.04.2016 17:35

Е доста ми је висе Додика,на главу ми се попео!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

06.04.2016 18:05

Да и?

Name

Пале

06.04.2016 18:36

Социјалисти су у јос горем полозају од ДНС-а и требали би да заједно дјелују, али Дјокиц изгледа купи кајмак и заболи га за остале цланове у партији... Марку свака цаст!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

јовандека

06.04.2016 18:49

Папака попут Бањца прихвата све ....може он и у снсд и у хдз ако треба само цифра је битна . Јер њ му је битан новац јер га незна другачије зарадити осим лажи и манипулација А од звања и знања нема ништа нити зна..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Рудоња

06.04.2016 18:59

Никада нити један посланик ПДП није прешао у клуб СНСД-а. Никада! ПДП зна одабрати кандидате.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мркоњиц

06.04.2016 19:04

Ста се нецка висе тај Днс??? И цорава кока види да их замајавају. Павицу превагни ови други једва цекају да се раз*ебе вецина.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зло и наопако

06.04.2016 20:04

ДНС ликови нису ништа бољи од СНСД ликова. Само бјежи и од једних и од других. Генерално, код нас су политику схватили као могућност личног богаћења. Политичари су преузели ингеренције судова. Политичари су изнад закона. То је кривично дјело. Народ стока па то пролази. Судије су се посрале саме на себе.Овај простор може уредити само нека врло јака страна сила а оне су непријатељски настројене, и не пада им то на памет. Зло и наопако