Pitanje br. 1: Ima li većine bez DNS-a?

Silno preletaštvo u Narodnoj skupštini imali su za cilj stvaranje komotnije vladajuće većine, u kojoj bi se smanjio ucjenjivački potencijal pojedinaca.

Republika Srpska 06.04.2016 | 17:34
Pitanje br. 1: Ima li većine bez DNS-a?

Bilo je jasno da vlada ne može funkcionisati sa samo par poslanika više, pa se osjetio problem i kada su dva poslanika kasnila – skupštinska većina je bila u krizi.

Danas kriza isijava u odnosima DNS i SNSD, najviše kroz podršku zajedničkim kandidatima za načelnike najznačajnijih gradova i opština. DNS je poprilično zategao situaciju i prijeti samostalnim nastupom u Banjoj Luci, što je prevelik ulog za vladajuću koaliciju.

Ucjenjivački potencijal mu garantuje pozicija da bez njih nema vlasti u Narodnoj skupštini Republike Srpske. U tom smislu je bila značajna akvizicija Nede Petrić, koja je kao član SRS bila dio kluba DNS, a prelaskom u tu stranku dodatno potvrdila da je uz njih.

Od ranije se govorilo da SNSD želi okupiti većinu koja će smanjiti nezajažljivost DNS. To je bio i dio izjave za ATV tokom kafe sa Vaskovićem, kada je Dodik tvrdio da ima većinu i bez DNS.

Ranije su se pominjala po dva poslanika SDS PDP. Od tada je Maksimović istupio iz SDS, a za veliko čudo, do sada niko iz PDP nije prešao u SNSD, iako im je to godinama bila redovna migrantska ruta. SNSD (sa Vojinom Mitrovićem) i SP (sa radikalom Ristićem) imaju 35 poslanika. Nezavisnih poslanika koji su bliži njima nego DNS je 4, dok je Banjac ranije postao član DNS.

Od ostalih SNSD bi mogao računati na fantomsku članicu HSP Ivanu Lovrić. O najmlađoj poslanica u Narodnoj skupštini Republike Srpske zna se da do sada nije progovorila ni riječ, da je u parlament ušla preko kompenzacije domovine HSP, i da je vrhuški stranke potpisala mjenicu i formalno duguje novac, koji svaki mjesec vraća od poslaničke plate.

Čini se da je ipak vrbovanje Nede Petrić osujetilo ovaj plan SNSD, pa se čak spominju i vanredni izbori, kojima je najveća stranka vladajuće većine pokušala da zaplaši partnera...

(Frontal.rs)

Komentari / 16

Ostavite komentar
Name

bl

06.04.2016 16:23

U narodu kazu racun bez krcmara.

ODGOVORITE
Name

Srbo

06.04.2016 18:58

Zajebao je Dodik mnoge pa sto ne bi i Marka, nista novo....

Name

dss

06.04.2016 19:49

Izlaskom DNSa iz koalicije, ja sam sracunao da koalicija nece imati vecinu koja joj je potrebna,i oni ce sad biti opozicija.

Name

Grad na Savi

06.04.2016 16:45

Pa i da budu izbori, SNSD ce padati, a DNS rasti. DNS-u odgovaraju izbori.

ODGOVORITE
Name

dnk

06.04.2016 16:50

Dns prelazi na drugu stranu i Snsd nema vecinu,bez obzira na Stevandica, Dunjica, Stevancevica, Mitrovica, Maksimovaca koje . Vanredni izbori su neizbjezni!

ODGOVORITE
Name

hahaha

06.04.2016 16:55

A u čemu je razlika (bila ili ne većina)

ODGOVORITE
Name

dejanpd

06.04.2016 19:41

Bez vecine nema Zakona po hitnom postupku,osim u slucaju vanrednog stanja, nema usvajanja bilo cega sto vladi padne na pamet,bez obzira da li je to od koristi narodu ili RS, kad donosi odluke i predlaze NSRS morala bi se voditi s cinjenicama, predlog mi morao biti kvalitetan, u skladu sa datim momentom i situacijom, pa bi se o tome i odlucivalo na sjednici po svim procedurama i u skladu sa poslovnikom, prihvatale bi se sve konstruktivne kritike, poslanici bi na kraju odlucivali u skladu sa svojim kompetencijama kao u demokratskom drustvu, ovako sad rijec je samo o dizanju papira unaprijed poznatog, prema instrukcijama vrha stranke a u skladu sa dogovorima u kafani,a koji se ticu raspodjele kolaca i cistog licnog interesa, jednostavno poslanik se ne trudi ni znati o cemu je rijec na sjednici, jede pije, druzi se, podigne odredjeni papir u datom momentu i veeliku dnevnicu u dzep pa kuci. Za sta je glasao pojma nema, kao ni komentara za medije kad treba obrazloziti, za takve stvari postoji sef kluba koji ima vecu dnevnicu i naucio je na pamet "razloge"

Name

Zakljucak

06.04.2016 17:03

Bilo bi papaka samo da je para

ODGOVORITE
Name

Dragan

06.04.2016 17:06

Važnije je da se hapse svi oni koji su uzimali .

ODGOVORITE
Name

milan prijedor

06.04.2016 17:35

E dosta mi je vise Dodika,na glavu mi se popeo!!!

ODGOVORITE
Name

Re

06.04.2016 18:05

Da i?

Name

Pale

06.04.2016 18:36

Socijalisti su u jos gorem polozaju od DNS-a i trebali bi da zajedno djeluju, ali Djokic izgleda kupi kajmak i zaboli ga za ostale clanove u partiji... Marku svaka cast!!!

ODGOVORITE
Name

jovandeka

06.04.2016 18:49

Papaka poput Banjca prihvata sve ....može on i u snsd i u hdz ako treba samo cifra je bitna . Jer nj mu je bitan novac jer ga nezna drugačije zaraditi osim laži i manipulacija A od zvanja i znanja nema ništa niti zna..

ODGOVORITE
Name

Rudonja

06.04.2016 18:59

Nikada niti jedan poslanik PDP nije prešao u klub SNSD-a. Nikada! PDP zna odabrati kandidate.

ODGOVORITE
Name

Mrkonjic

06.04.2016 19:04

Sta se necka vise taj Dns??? I corava koka vidi da ih zamajavaju. Pavicu prevagni ovi drugi jedva cekaju da se raz*ebe vecina.

ODGOVORITE
Name

Zlo i naopako

06.04.2016 20:04

DNS likovi nisu ništa bolji od SNSD likova. Samo bježi i od jednih i od drugih. Generalno, kod nas su politiku shvatili kao mogućnost ličnog bogaćenja. Političari su preuzeli ingerencije sudova. Političari su iznad zakona. To je krivično djelo. Narod stoka pa to prolazi. Sudije su se posrale same na sebe.Ovaj prostor može urediti samo neka vrlo jaka strana sila a one su neprijateljski nastrojene, i ne pada im to na pamet. Zlo i naopako