Пресуда Хашког трибунала монструозна

“Пресуда Хашког трибунала, којом сам осуђен на 40 година затвора, монструозна је”, рекао је данас на статусној конференцији пред Судом у Хагу први предсједник Републике Српске др Радован Караџић..

Република Српска 06.04.2016 | 22:58
Пресуда Хашког трибунала монструозна

У првом обраћању након изрицања пресуде први предсједник Републике Српске рекао је у Хашкој судници да је био приморан да доказује просте истине попут тога да је Србима рат објављен, а не да су Срби започели рат. Српско руководство било је хумано и уздржано, а од тога је српска војска имала штету, нагласио је Караџић. Пресуду која му је недавно изречена оцијенио је на сљедећи начин.

“Ослобађајућу пресуду сам обезбиједио заједно са својим тимом, ван сваке разумне сумње. Нисам оставио нетакнут ни један елеменат оптужнице, све сам поништио – аргументовано и са чврстим доказима. Умјесто једине исправне одлуке – ослобађајуће, умјесто одласка кући дошла је пресуда која је монструозна, као што је била монструозна и оптужница”.

Услиједио је приговор Тужилаштва, а затим и реаговања судије.

“Без обзира на упозорења која сте упутили господину Караџићу на то да се тема ове статусне конференције односи само на хитна питања у вези са условима затвора, он је ипак одлучио да иде много даље од тога”, рекла је тужилац Катрина Густавсон, на шта је судија Теодор Мерон одговорио:

“Да, свјестан сам тога” и тиме прекинуо Караџићево излагање, уз упозорење да има пет минута времена да говори о стварним проблемима у затвору, а не о пресуди.

“Нефер пресуде као и сама институција - Трибунал у Хагу једнога дана пашће у прах безначајности”, рекао је Караџић и додао:

“Мој приједлог је да се суспендује мој боравак у притвору и да изађем на слободу док не буду трајале правне радње на обарању или потврђивању ове оптужнице која не може проћи ни код студената на првој години Правног факултета”.

И покушај Караџићевог правног заступника Питера Робинсона да укаже на проблеме Караџића у затвору и њихову везу са пресудом нису уродиле плодом. Услиједило је поновно прекидање.

“Ми сада морамо засукати рукаве и почети радити на жалби, а то ме доводи до питања услова затвора. Одговор оптужбе, када смо ми затражили више времена за најаву жалбе, био је...”, говорио је Робинсон када га је судија Мерон прекинуо и констстовао:

“Господине Робинсон, мислим да смо јасно рекли да нећемо говорити о питањима везаним нити за тајминг најаве жалбе, нити за било шта друго што се тиче меритума самог жалбеног поступка”.

Робинсон је раније поднио захтјев за продужење рока за подношење најаве о жалби. Тренутно тај рок је 30 дана од доношења пресуде, али с обзиром на ширину и сложеност предмета и обима пресуде написане на око 2.600 страна, Робинсон је процијенио да ће му требати најмање 60 дана само за читање, те затражио да се рок продужи на 180 дана, што значи до 24. септембра ове године.

(БН ТВ)