Presuda Haškog tribunala monstruozna

“Presuda Haškog tribunala, kojom sam osuđen na 40 godina zatvora, monstruozna je”, rekao je danas na statusnoj konferenciji pred Sudom u Hagu prvi predsjednik Republike Srpske dr Radovan Karadžić..

Republika Srpska 06.04.2016 | 22:58
Presuda Haškog tribunala monstruozna

U prvom obraćanju nakon izricanja presude prvi predsjednik Republike Srpske rekao je u Haškoj sudnici da je bio primoran da dokazuje proste istine poput toga da je Srbima rat objavljen, a ne da su Srbi započeli rat. Srpsko rukovodstvo bilo je humano i uzdržano, a od toga je srpska vojska imala štetu, naglasio je Karadžić. Presudu koja mu je nedavno izrečena ocijenio je na sljedeći način.

“Oslobađajuću presudu sam obezbijedio zajedno sa svojim timom, van svake razumne sumnje. Nisam ostavio netaknut ni jedan elemenat optužnice, sve sam poništio – argumentovano i sa čvrstim dokazima. Umjesto jedine ispravne odluke – oslobađajuće, umjesto odlaska kući došla je presuda koja je monstruozna, kao što je bila monstruozna i optužnica”.

Uslijedio je prigovor Tužilaštva, a zatim i reagovanja sudije.

“Bez obzira na upozorenja koja ste uputili gospodinu Karadžiću na to da se tema ove statusne konferencije odnosi samo na hitna pitanja u vezi sa uslovima zatvora, on je ipak odlučio da ide mnogo dalje od toga”, rekla je tužilac Katrina Gustavson, na šta je sudija Teodor Meron odgovorio:

“Da, svjestan sam toga” i time prekinuo Karadžićevo izlaganje, uz upozorenje da ima pet minuta vremena da govori o stvarnim problemima u zatvoru, a ne o presudi.

“Nefer presude kao i sama institucija - Tribunal u Hagu jednoga dana pašće u prah beznačajnosti”, rekao je Karadžić i dodao:

“Moj prijedlog je da se suspenduje moj boravak u pritvoru i da izađem na slobodu dok ne budu trajale pravne radnje na obaranju ili potvrđivanju ove optužnice koja ne može proći ni kod studenata na prvoj godini Pravnog fakulteta”.

I pokušaj Karadžićevog pravnog zastupnika Pitera Robinsona da ukaže na probleme Karadžića u zatvoru i njihovu vezu sa presudom nisu urodile plodom. Uslijedilo je ponovno prekidanje.

“Mi sada moramo zasukati rukave i početi raditi na žalbi, a to me dovodi do pitanja uslova zatvora. Odgovor optužbe, kada smo mi zatražili više vremena za najavu žalbe, bio je...”, govorio je Robinson kada ga je sudija Meron prekinuo i konststovao:

“Gospodine Robinson, mislim da smo jasno rekli da nećemo govoriti o pitanjima vezanim niti za tajming najave žalbe, niti za bilo šta drugo što se tiče merituma samog žalbenog postupka”.

Robinson je ranije podnio zahtjev za produženje roka za podnošenje najave o žalbi. Trenutno taj rok je 30 dana od donošenja presude, ali s obzirom na širinu i složenost predmeta i obima presude napisane na oko 2.600 strana, Robinson je procijenio da će mu trebati najmanje 60 dana samo za čitanje, te zatražio da se rok produži na 180 dana, što znači do 24. septembra ove godine.

(BN TV)