ПРЕФ тужбама потражује милион КМ

Пензијски резервни фонд (ПРЕФ) Републике Српске поднио је пред судовима у Српској седам тужби „тешких“ 931.693 КМ против правних и физичких лица која нису испоштовала рјешења Комисије за хартије од вриједности Републике Српске и нису објавила понуду за преузимање акционарских друштава.
КМ

Република Српска 06.04.2016 | 15:40
ПРЕФ тужбама потражује милион КМ

 

Данас је пред Окружним привредним судом у Бањалуци требало да буде одржано прво рочиште по једној од тих тужби, али је одгођено на приједлог туженог предузећа које је навело да постоји могућност вансудског договора.

Наиме, ПРЕФ је још 2012. године поднио тужбу против против предузећа „Ецо траде“ из Градишке збот тога што та фирма није поступила по рјешењу Комисије за хартије од вриједности и није објавила понуду за преузимање предузећа „Црвени сигнал“ из Градишке, а чији је ПРЕФ акционар.

У Друштву за управљање ПРЕФ-ом за ЦАПИТАЛ су појаснили да је у овом случају, рјешењем Комисије из 2005. године, утврђено да је „Ецо Траде“ обавезан објавити понуду за преузимање друштва „Црвени сигнал“.

Против тог рјешења покренут је управни спор који је окончан пресудом Окружног суда у Бањалуци и којим је тужба одбијена као несована, што значи да је рјешење Комисије остало на снази.

Међутим, како наводе, „Ецо Траде“ није поступио по том рјешењу и није објавио понуду за преузимање фирме „Црвени сигнал“.

„ПРЕФ је као акционар предузећа „Црвени сигнал“, у складу са Законом о преузимању акционарских друштава и наведеним рјешењем Комсиије, 20. новембра 2012. године покренуо судски спор против „Ецо Траде“ ради обавезног закључивања уговора о продаји акција између ПРЕФ-а, као продавца и „Ецо Траде“ као купца, те исплате купопродајне цијене“, казали су у овом Друштву.

Додали су да ПРЕФ као власник 31.301 акција у фирми „Црвени сигнал“ 2,50 КМ по акцији односно укупно 78.252 КМ на име купопродајне цијене.

„Данашње прво рочиште је одгођено јер је тужени обавијестио тужиоца да постоји могућност мирног рјешавања поступка, те смо се сагласили да се рочиште одгоди“, истакли су у ПРЕФ-у.

(Цапитал)

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Никола

06.04.2016 14:09

А борацки додатак није обавезан.

ОДГОВОРИТЕ