PREF tužbama potražuje milion KM

Penzijski rezervni fond (PREF) Republike Srpske podnio je pred sudovima u Srpskoj sedam tužbi „teških“ 931.693 KM protiv pravnih i fizičkih lica koja nisu ispoštovala rješenja Komisije za hartije od vrijednosti Republike Srpske i nisu objavila ponudu za preuzimanje akcionarskih društava.
KM

Republika Srpska 06.04.2016 | 15:40
PREF tužbama potražuje milion KM

 

Danas je pred Okružnim privrednim sudom u Banjaluci trebalo da bude održano prvo ročište po jednoj od tih tužbi, ali je odgođeno na prijedlog tuženog preduzeća koje je navelo da postoji mogućnost vansudskog dogovora.

Naime, PREF je još 2012. godine podnio tužbu protiv protiv preduzeća „Eco trade“ iz Gradiške zbot toga što ta firma nije postupila po rješenju Komisije za hartije od vrijednosti i nije objavila ponudu za preuzimanje preduzeća „Crveni signal“ iz Gradiške, a čiji je PREF akcionar.

U Društvu za upravljanje PREF-om za CAPITAL su pojasnili da je u ovom slučaju, rješenjem Komisije iz 2005. godine, utvrđeno da je „Eco Trade“ obavezan objaviti ponudu za preuzimanje društva „Crveni signal“.

Protiv tog rješenja pokrenut je upravni spor koji je okončan presudom Okružnog suda u Banjaluci i kojim je tužba odbijena kao nesovana, što znači da je rješenje Komisije ostalo na snazi.

Međutim, kako navode, „Eco Trade“ nije postupio po tom rješenju i nije objavio ponudu za preuzimanje firme „Crveni signal“.

„PREF je kao akcionar preduzeća „Crveni signal“, u skladu sa Zakonom o preuzimanju akcionarskih društava i navedenim rješenjem Komsiije, 20. novembra 2012. godine pokrenuo sudski spor protiv „Eco Trade“ radi obaveznog zaključivanja ugovora o prodaji akcija između PREF-a, kao prodavca i „Eco Trade“ kao kupca, te isplate kupoprodajne cijene“, kazali su u ovom Društvu.

Dodali su da PREF kao vlasnik 31.301 akcija u firmi „Crveni signal“ 2,50 KM po akciji odnosno ukupno 78.252 KM na ime kupoprodajne cijene.

„Današnje prvo ročište je odgođeno jer je tuženi obavijestio tužioca da postoji mogućnost mirnog rješavanja postupka, te smo se saglasili da se ročište odgodi“, istakli su u PREF-u.

(Capital)

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Nikola

06.04.2016 16:09

A boracki dodatak nije obavezan.

ODGOVORITE