Политичка стабилност услов за инвестиције

Српски члан Предсједништва БиХ из Републике Српске Младен Иванић рекао је на отварању 19. Евроазијског економског самита у Истанбулу да су сарадња и заједнички напори неопходни за превазилажење кључних глобалних проблема данашњице – безбједности и миграција.

Босна и Херцеговина 06.04.2016 | 14:41
Политичка стабилност услов за инвестиције

Иванић је говорио о значају овог самита на којем се сусрећу политичари и привредници из регије, али и свијета, јер омогућава контакте и бољу међусобну сарадњу, саопштено је из Предсједништва БиХ.

У саопштењу се наводи да је Иванић нагласио да су политичка стабилност и безбједност предуслов за инвестиције и развој привреде, те указао на симболични значај Истанбула као мјеста за одржавање самита, јер се ту вијековима сусрећу и преплићу различите културе и религије.

Самит је настављен тематским сесијама, а Иванић ће са учесницима овог скупа одржати више билатералних сусрета.

Организатор скупа је Фондација "Мармара" из Турске.

Осим Иванића, самиту присуствују и предсједник Македоније Ђорге Иванов, бивши предсједници Румуније, Албаније, Летоније, Естоније, Хрватске, Монголије и Молдавије, као и бројни високи званичници Турске.

Деветнаести Евроазијски економски самит у Истанбулу одржава се од 5. до 7. априла.

Чавара: Глобална сарадње ће помоћу у сузбијању тероризма
Предсједник Федерације БиХ (ФБиХ) Маринко Чавара рекао је да глобална сарадња на пољу јачања и унапређења људских права и слобода може помоћи у сузбијању радикалних погледа који свој израз проналазе у тероризму.

На отварању Евроазијског економског самита, Чавара је рекао да се најмање један дио одговора на многобројне глобалне изазове у вези са економијом, енергетиком, присилним миграцијама и тероризмом могу пронаћи у сарадњи земаља у заустављању свих сукоба и усмјеравању снага на борбу за добробит човјечанства.

"Наше дјеловање требамо усмјерити како да ријешимо узроке ратова и тероризма јер, уколико то не учинимо, тешко ћемо се изборити са посљедицама. У том правцу сви морају дјеловати, а има много потенцијала за сарадњу европских земаља, региона и Турске", поручио је Чавара.

Он је рекао да то најбоље показује сарадња Европе и Турске у рјешавању мигрантске кризе, додавши да је рјешење тамо гдје је настао рат и одакле је кренуо талас избјеглица и миграната, саопштено је из кабинета предсједника ФБиХ.

Према његовим ријечима, без заустављања ратова на Блиском истоку нема ни заустављања избјеглица и миграната, јер у сваком другом случају настају други проблеми које ће бити теже ријешити.

"Управо због чињенице да су економски развој и политичка стабилност у уској спрези, осим економске значајна је и сарадња на рјешавању безбједносних изазова", рекао је Чавара.

Извор: Срна

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

Бањлучанин

06.04.2016 12:58

И ко то изјављује? Бивши, наводни економиста. Добро се продавао све ове године, чак и након Кристал банке. Који глуп народ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

сократ

06.04.2016 13:37

Појма ти немаш шта причаш боте.

Name

контрапункт

06.04.2016 15:16

сократ, не лупетај. Јел није дао Кристал банку за 1ЕУР! Јел није све и тада пропадало само је било још чега да се троши, што је остало иза бивше државе. Сјећам се и његових влада, посебно Микеревића. Јел није срућио СДСову владу? А Додик је онда преузео и све поравнао.

Name

млади

06.04.2016 13:17

Е МОЈ БАЊАЛУЧАНИНЕ ТЕБИ ЈЕ МИЛЕ И СНСД ИСПРАО МОЗАК ПА НИТИ ВИШЕ ЗНАШ ШТА ПРИЧАШ А ПО ГОТОВУ ДА САМ МИСЛИШ СВОЈОМ ГЛАВОМ. ПОЗДРАВИЛЕ ТЕ БОБАР БАНКА, БАНКА СРПСКЕ А УСКОРО И ПАВЛОВИЋ БАНКА ВЕЛИКИ УСПЈЕСИ БАЈИНИ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

зумба

06.04.2016 13:48

Кога он представља....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ноторне цињенице

07.04.2016 05:37

Није у питању ко казе него ста казе. Ко зна да ли це икада ико код и у нас иста инвестирати када је све тотално несигурно. Јеси ли се икоме имало замјерио или имас несто висе, ето белаја. Не задовољавамо елементарне услове да би се иста формално у насем правцу могло и разматрати а камоли подузети. Цак и људи из дијаспоре са солидном устедјевином, које срце, фамилија, носталгија и зеља за помоц свом народу вуку назад, не зеле улагати због истих разлога.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ОО7

07.04.2016 19:02

Нема слоге у Српској,а тек у Федерацији.

ОДГОВОРИТЕ