Politička stabilnost uslov za investicije

Srpski član Predsjedništva BiH iz Republike Srpske Mladen Ivanić rekao je na otvaranju 19. Evroazijskog ekonomskog samita u Istanbulu da su saradnja i zajednički napori neophodni za prevazilaženje ključnih globalnih problema današnjice – bezbjednosti i migracija.

Bosna i Hercegovina 06.04.2016 | 14:41
Politička stabilnost uslov za investicije

Ivanić je govorio o značaju ovog samita na kojem se susreću političari i privrednici iz regije, ali i svijeta, jer omogućava kontakte i bolju međusobnu saradnju, saopšteno je iz Predsjedništva BiH.

U saopštenju se navodi da je Ivanić naglasio da su politička stabilnost i bezbjednost preduslov za investicije i razvoj privrede, te ukazao na simbolični značaj Istanbula kao mjesta za održavanje samita, jer se tu vijekovima susreću i prepliću različite kulture i religije.

Samit je nastavljen tematskim sesijama, a Ivanić će sa učesnicima ovog skupa održati više bilateralnih susreta.

Organizator skupa je Fondacija "Marmara" iz Turske.

Osim Ivanića, samitu prisustvuju i predsjednik Makedonije Đorge Ivanov, bivši predsjednici Rumunije, Albanije, Letonije, Estonije, Hrvatske, Mongolije i Moldavije, kao i brojni visoki zvaničnici Turske.

Devetnaesti Evroazijski ekonomski samit u Istanbulu održava se od 5. do 7. aprila.

Čavara: Globalna saradnje će pomoću u suzbijanju terorizma
Predsjednik Federacije BiH (FBiH) Marinko Čavara rekao je da globalna saradnja na polju jačanja i unapređenja ljudskih prava i sloboda može pomoći u suzbijanju radikalnih pogleda koji svoj izraz pronalaze u terorizmu.

Na otvaranju Evroazijskog ekonomskog samita, Čavara je rekao da se najmanje jedan dio odgovora na mnogobrojne globalne izazove u vezi sa ekonomijom, energetikom, prisilnim migracijama i terorizmom mogu pronaći u saradnji zemalja u zaustavljanju svih sukoba i usmjeravanju snaga na borbu za dobrobit čovječanstva.

"Naše djelovanje trebamo usmjeriti kako da riješimo uzroke ratova i terorizma jer, ukoliko to ne učinimo, teško ćemo se izboriti sa posljedicama. U tom pravcu svi moraju djelovati, a ima mnogo potencijala za saradnju evropskih zemalja, regiona i Turske", poručio je Čavara.

On je rekao da to najbolje pokazuje saradnja Evrope i Turske u rješavanju migrantske krize, dodavši da je rješenje tamo gdje je nastao rat i odakle je krenuo talas izbjeglica i migranata, saopšteno je iz kabineta predsjednika FBiH.

Prema njegovim riječima, bez zaustavljanja ratova na Bliskom istoku nema ni zaustavljanja izbjeglica i migranata, jer u svakom drugom slučaju nastaju drugi problemi koje će biti teže riješiti.

"Upravo zbog činjenice da su ekonomski razvoj i politička stabilnost u uskoj sprezi, osim ekonomske značajna je i saradnja na rješavanju bezbjednosnih izazova", rekao je Čavara.

Izvor: Srna

Komentari / 7

Ostavite komentar
Name

Banjlučanin

06.04.2016 12:58

I ko to izjavljuje? Bivši, navodni ekonomista. Dobro se prodavao sve ove godine, čak i nakon Kristal banke. Koji glup narod.

ODGOVORITE
Name

sokrat

06.04.2016 13:37

Pojma ti nemaš šta pričaš bote.

Name

kontrapunkt

06.04.2016 15:16

sokrat, ne lupetaj. Jel nije dao Kristal banku za 1EUR! Jel nije sve i tada propadalo samo je bilo još čega da se troši, što je ostalo iza bivše države. Sjećam se i njegovih vlada, posebno Mikerevića. Jel nije srućio SDSovu vladu? A Dodik je onda preuzeo i sve poravnao.

Name

mladi

06.04.2016 13:17

E MOJ BANJALUČANINE TEBI JE MILE I SNSD ISPRAO MOZAK PA NITI VIŠE ZNAŠ ŠTA PRIČAŠ A PO GOTOVU DA SAM MISLIŠ SVOJOM GLAVOM. POZDRAVILE TE BOBAR BANKA, BANKA SRPSKE A USKORO I PAVLOVIĆ BANKA VELIKI USPJESI BAJINI.

ODGOVORITE
Name

zumba

06.04.2016 13:48

Koga on predstavlja....

ODGOVORITE
Name

Notorne cinjenice

07.04.2016 05:37

Nije u pitanju ko kaze nego sta kaze. Ko zna da li ce ikada iko kod i u nas ista investirati kada je sve totalno nesigurno. Jesi li se ikome imalo zamjerio ili imas nesto vise, eto belaja. Ne zadovoljavamo elementarne uslove da bi se ista formalno u nasem pravcu moglo i razmatrati a kamoli poduzeti. Cak i ljudi iz dijaspore sa solidnom ustedjevinom, koje srce, familija, nostalgija i zelja za pomoc svom narodu vuku nazad, ne zele ulagati zbog istih razloga.

ODGOVORITE
Name

OO7

07.04.2016 19:02

Nema sloge u Srpskoj,a tek u Federaciji.

ODGOVORITE