Клинтон прижељкивао да Милошевић попусти?

САД су током припреме ваздушних удара на Југославију због Косова и Метохије биле забринуте да би могле бити увучене у дуготрајну војну акцију и прижељкивале су да Милошевић попусти или прије напада или у раној фази.

Србија 06.04.2016 | 12:55
Клинтон прижељкивао да Милошевић попусти?

Ово је видљиво из недавно декласификованих докумената у Предсједничкој библиотеци Била Клинтона из септембра и октобра 1998. године, дакле уочи прве пријетње ваздушним ударима, а на састанцима су били присутни највиши званичници који су се бавили питањима националне безбједности САД.

Американце је бринуло оклијевање Европљана, став Русије, недостатак подршке америчке јавности и неодлучност Конгреса.

"Добијање подршке Конгреса за ударе ће захтијевати значајан напор. Већи дио америчке јавности показује ограничен интерес за Косово, а већ имамо потешкоће да обезбиједимо подршку јавности за учешће у СФОР-у (амерички контингент у БиХ). Конгрес ће посебно бити забринут ако америчке снаге буду угрожене и ако 'косовска аутономија' буде захтијевала наш дугорочнији аранжман. Конгрес ће посебно бити узнемирен ако наши европски савезници покажу мањи ентузијазам од нас", пише у документима.

Посебно је занимљиво признање да НАТО 1998. уопште није имао у плану имплементацију мировног споразума након завршетка ваздушних удара и постизања договора између Срба и Албанаца.

"НАТО није изнио нити детаљан план, а упитно је хоће ли савезници, укључујући и нас, уопште бити вољни да пошаљу трупе", наведено је у документу.

Због тога је, како је истакнуто, размотрена опција имплементације споразума уз формирање локалних полицијских снага на Косову и других институција које би се мање базирале на међународној, а посебно америчкој присутности. Документ показује да су САД биле забринуте таквим развојем догађаја и између редова очекивале да ће Милошевић попустити.

"Можда ће сама припрема кориштења кредибилне војне силе бити довољна да присили Милошевића на попуштање и на озбиљне преговоре", наведено је.

Занимљива је индиректно исказана пристрасност Клинтонове администрације према косовским Албанцима.

Иако се на неколико мјеста спомиње да се уздржавање од употребе оружја очекује и од Ослободилачке војске Косова, чини се да је главнина пријетњи била уперена према Србији. Примјера ради, документи сугеришу да су преговори између Тачија и Милошевића, уз посредство америчког амбасадора Кристофера Хила, били само формалност.

"Постоји консензус да приступ фокусиран искључиво на хуманитарне напоре и дипломатске преговоре нема разумне изгледе за успјех. Преговори између Милошевића и косовских Албанаца неће довести до прихватљивог споразума све док се насиље наставља. Истовремено, бруталне операције српских безбједносних снага и повремени напади ОВК и даље отежавају дотурање помоћи. Потенцијал за чињење злочина остаје висок", истакнуто је.

У документима из марта 1999. године, видљива је већа спремност за ударе, али се и даље наслућује оклијевање Европљана. Примјера ради, када су САД планирале ескалирање ваздушних удара на стратешке мете широм Југославије, истакнуто је да су савезници изричито тражили да морају дати сагласност.

Једна од опција након прве фазе је укључивала нападе на командне центре, значајне инфраструктурне објекте и ресурсе који би могли бити искориштени за пројекцију моћи Југославије, уз напомену да за ову фазу не постоји аутоматско одобрење, већ да Савезници морају дати сагласност.

Опција "Б" би, како је истакнуто, довела и до значајнијих цивилних жртава, па је од војних планера затражена информација како смањити цивилне жртве.

САД обавијестиле Ђукановића о нападима

САД су унапријед обавијестиле Милу Ђукановића, предсједника Црне Горе, да ће мете у тој тада југословенској републици, бити мета удара.

"Напади у првој фази на интегрисане системе ПВО ће неминовно довести и до напада у Црној Гори. Предсједник Ђукановић информисан је да ће до тога вјероватно доћи", наведено је у документу из Клинтонове предсједничке библиотеке од 20. марта 1999. године.

Питање је упућено Мадлин Олбрајт, америчкој државној секретарки, шта се, евентуално, може урадити да се смањи политички притисак на Ђукановића.

Извор: Независне новине

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

прле

06.04.2016 11:10

...шта си урадио овом јадном и напаћеном народу. да ишта знаш о историји о култури знао б колико је моћан и јак Српски народ, али ниси и никад нећеш знат, Србија ће увијек бити Велика , а ти си обично америчко смеће...

ОДГОВОРИТЕ
Name

за прле

06.04.2016 11:39

Г.з.ца има веци коефицијент интелигенције него ти.Па овом напаценом народу су највисе наудили такви покондирени и умисљени глупани као ти.

Name

блбл

06.04.2016 11:52

Сви знамо ста се десавало прије напада на Косову и засто .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Михаило Микић

06.04.2016 14:49

Знамо истину праву коју власти данашње СРБије више неће да знају. Милошевић је својим договором о техничкој сарадњи у Куманову спасао НАТО Пакт од његовог распада. Да је Милошевић издржао још мјесец дана НАТО пакта са којим САД плаше свијет више неби било и историја би данас била потпуно другачија. Био сам тада у СРБији и знам о чему говорим и подлу улогу коју су вјешти одиграли Тајни владари из сенке. Због тога је Милошевић послије главу изгубио јер мртва уста не говоре!

Name

Гробари Милици

06.04.2016 12:26

А ста је то Прле погресно рекао?После трагедија у првом и другом св.рату и н3мерљивих зртава,опет смо презивели.Јел то ми треба сами да се посипамо пепелом и нецега стидимо?Наравно да смо поносан народ и да цемо и ово тренутно зло превазици.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Закон

06.04.2016 13:04

Амери су сами јаци него цитава Еуропа тоје доказано само сто они заваде пасе повуку а народ блентав поготову Балкански

ОДГОВОРИТЕ