Клупко се одмотава-ко је творац 'Панаме'

Јирген Мосак, један од оснивача адвокатске канцеларије у Панами "Мосак - Фонсека" укључене у аферу “Панамски папири“ син је њемачког нацисте Ерхарда Мосака.

Свијет 05.04.2016 | 18:55
Клупко се одмотава-ко је творац 'Панаме'

Ерхард Мосак је био припадник озлоглашене СС јединице и то оне која је контролисала логоре, пише загребачки Вечерњи лист. Јирген је рођен 1948. у Њемачкој, али се породица недуго након тога иселила у Панаму.

Мосаков отац је седамдесетих постао шпијун ЦИА, а главни задатак био му је праћење комунистичких активности на Куби из оближње Панаме. Док се отац бавио шпијунажом, Јирген је завршио правни факултет 1973. године и нашао посао у Лондону, али се 1986. враћа у Панаму, где с Рамоном Фонсеком оснива "Мосак-Фонсеко".

Загребачки дневник пише да се одмах након избијања афере медијима јавио Јиргенов полубрат Хорст, који је, иако шокиран сазнањима о 'прљавој работи' којом му се полубрат бави, открио занимљиве детаље из његове прошлости. Хорст је испричао да су Јирген и његов партнер брзо стекли репутацију дискретних и способних људи и тако привукли одговарајућу клијентелу.

Први велики корак било је оснивање филијале на Британским дјевичанским острвима, где је законом била загарантована повјерљивост података о пословању офшор компанија.

Рамон Фонсеко Мора, адвокат, такође је и награђивани писац. Написао је књигу 'Мистер политицус', политички трилер.

Као младић наводно је овај 63-годишњак желио да буде свештеник. У једном интервјуу 2012. Фонсеко је, говорећи о свом партнеру и фирми изјавио: "Заједно смо створили чудовиште које је појело конкуренцију".

Данас су, како се наводи, обојица богаташи и чланови највиших кругова панамског друштва. Ипак, "Панама папири" финансијска афера вијека, сасвим ће сигурно промијенити много тога и у њиховим животима.

(Б92)

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

петар

05.04.2016 18:10

Проблем је сто је то уиграна банда која це Наци неку нову дрзаву у којој це моци радити као до сада.Мислим да је за ову аферу знало сигурно 1% становниства али Нико није смио проговорити пласеци се за себе јер су у игри велике звјерке.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драган

05.04.2016 21:17

Имају они спремљену варијанту Б и Ц.

Name

Бадза

05.04.2016 21:59

Хехе...мора да је Додик..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Да ли је слободан

05.04.2016 22:26

Пристојна госпођа без обавеза. Нека остави адресу редакцији.Шифра; љепше је у двоје.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Васа

07.04.2016 07:54

Посто се сад открива, сто посто је Додик у игри.

ОДГОВОРИТЕ