Грб за Елизабету ИИ из нишког затвора

У вријеме када многа предузећа, па и велики део јавних, послују с огромним губицима, неки затвори у Србији добро зарађују и биљеже добре пословне резултате.

Србија 05.04.2016 | 18:45
Грб за Елизабету ИИ из нишког затвора

Управник Нишког затвора Александар Грбовић објашњавао је да је тај затвор у протекле три године доживио прави препород: прије три године имао је блокиран рачун јер је дуг износио милион евра, плате за затворенике касниле су 14 мјесеци, а сада остварује приходе и производи све „од игле до локомотиве”.

“Запослени и осуђеници посебно су поносни на резултате које постижу у пољопривреди и сточарству. Имали смо више од 2.000 свиња, више од 50 грла крупне стоке, 10.000 товних пилића и око 2.000 кока носиља ,од којих смо добијали 400.000 јаја. Производња млијека повећана је на 500 литара дневно, а с нових 40 јуница, ове године повећаћемо је на 1.000”, објашњава Грбовић.

Додаје да осуђеници обрађују и око 300 хектара земље, од којих је 1,5 хектар под пластеницима и стакленицима, као и да се сваки педаљ земље наводњава.

“У стакленицима, пластеницима и на отвореном произвели смо прошле године око 200 тона поврћа, 300 тона кабасте хране за стоку и 300 тона зрнасте”, истакао је Грбић.

“Осим тога, прошле године осуђеници су производили и одјећу и намјештај за потребе нишког затвора, али и других. У одељењу конфекције сашивено је више од 7.000 пари радних одјела и осуђеничких униформи, 1.600 комплета постељине, 3.000 јастука, више стотина пешкира и заштитних прслука. Направљено је и 350 кревета за осуђенике и 3.000 душека”, наводи он.

“Скоро да не постоји производ који осуђеници не могу да произведу у столарској радионици, а прави раритет представљају грбови изрезбарени у дрвету и шаховски комплети с изрезбареним фигурама. Ти производи завршавају углавном као поклон високим страним званичницима. Енглеска краљица добила је као поклон грб који је овдје изрезбарен, а патријарх Иринеј добио је изрезбарени штап”, истакао је Грбић.

Привредни препород доживио је и сремскомитровачки Казнено-поправни завод, који је лане реновирао хотел „Срем” и још неколико објеката, међу којима и хиподром и рибњак.

Затвореници и запослени у затвору у Сремској Митровици, који је највећи у Србији и један од највећих на Балкану, сада воде хотел „Срем” који је у рангу три звјездице. Затвор има више од 800 хектара квалитетних ораница, велики сточни фонд, сопствену пекару и мљекару, ергелу с више од 30 липицанера, озбиљне металске и дрвне погоне и штампарију и више од 600 упослених. Бави се ратарско-сточарском производњом, а у оквиру привредне јединице „Дубрава” прави пољопривредну механизацију која се продаје широм Србије.

“Брзо ћемо реновирати и управну зграду, а парк прекопута ње биће уређен уз помоћ града. Ограда ће се срушити, паркинг продужити и уредити, а у парку ће се, уз сарадњу града, направити и мала фонтана. Биће ту и бициклистичка стаза која ће водити до индустријске зоне крај ауто-пута”, објаснио је управник КПЗ-а Сремска Митровица Александар Алимпић.

(Б92)

Коментари / 0

Оставите коментар