Grb za Elizabetu II iz niškog zatvora

U vrijeme kada mnoga preduzeća, pa i veliki deo javnih, posluju s ogromnim gubicima, neki zatvori u Srbiji dobro zarađuju i bilježe dobre poslovne rezultate.

Srbija 05.04.2016 | 18:45
Grb za Elizabetu II iz niškog zatvora

Upravnik Niškog zatvora Aleksandar Grbović objašnjavao je da je taj zatvor u protekle tri godine doživio pravi preporod: prije tri godine imao je blokiran račun jer je dug iznosio milion evra, plate za zatvorenike kasnile su 14 mjeseci, a sada ostvaruje prihode i proizvodi sve „od igle do lokomotive”.

“Zaposleni i osuđenici posebno su ponosni na rezultate koje postižu u poljoprivredi i stočarstvu. Imali smo više od 2.000 svinja, više od 50 grla krupne stoke, 10.000 tovnih pilića i oko 2.000 koka nosilja ,od kojih smo dobijali 400.000 jaja. Proizvodnja mlijeka povećana je na 500 litara dnevno, a s novih 40 junica, ove godine povećaćemo je na 1.000”, objašnjava Grbović.

Dodaje da osuđenici obrađuju i oko 300 hektara zemlje, od kojih je 1,5 hektar pod plastenicima i staklenicima, kao i da se svaki pedalj zemlje navodnjava.

“U staklenicima, plastenicima i na otvorenom proizveli smo prošle godine oko 200 tona povrća, 300 tona kabaste hrane za stoku i 300 tona zrnaste”, istakao je Grbić.

“Osim toga, prošle godine osuđenici su proizvodili i odjeću i namještaj za potrebe niškog zatvora, ali i drugih. U odeljenju konfekcije sašiveno je više od 7.000 pari radnih odjela i osuđeničkih uniformi, 1.600 kompleta posteljine, 3.000 jastuka, više stotina peškira i zaštitnih prsluka. Napravljeno je i 350 kreveta za osuđenike i 3.000 dušeka”, navodi on.

“Skoro da ne postoji proizvod koji osuđenici ne mogu da proizvedu u stolarskoj radionici, a pravi raritet predstavljaju grbovi izrezbareni u drvetu i šahovski kompleti s izrezbarenim figurama. Ti proizvodi završavaju uglavnom kao poklon visokim stranim zvaničnicima. Engleska kraljica dobila je kao poklon grb koji je ovdje izrezbaren, a patrijarh Irinej dobio je izrezbareni štap”, istakao je Grbić.

Privredni preporod doživio je i sremskomitrovački Kazneno-popravni zavod, koji je lane renovirao hotel „Srem” i još nekoliko objekata, među kojima i hipodrom i ribnjak.

Zatvorenici i zaposleni u zatvoru u Sremskoj Mitrovici, koji je najveći u Srbiji i jedan od najvećih na Balkanu, sada vode hotel „Srem” koji je u rangu tri zvjezdice. Zatvor ima više od 800 hektara kvalitetnih oranica, veliki stočni fond, sopstvenu pekaru i mljekaru, ergelu s više od 30 lipicanera, ozbiljne metalske i drvne pogone i štampariju i više od 600 uposlenih. Bavi se ratarsko-stočarskom proizvodnjom, a u okviru privredne jedinice „Dubrava” pravi poljoprivrednu mehanizaciju koja se prodaje širom Srbije.

“Brzo ćemo renovirati i upravnu zgradu, a park prekoputa nje biće uređen uz pomoć grada. Ograda će se srušiti, parking produžiti i urediti, a u parku će se, uz saradnju grada, napraviti i mala fontana. Biće tu i biciklistička staza koja će voditi do industrijske zone kraj auto-puta”, objasnio je upravnik KPZ-a Sremska Mitrovica Aleksandar Alimpić.

(B92)

Komentari / 0

Ostavite komentar