Бивши конзул БиХ у Француској зарадио 10.000 на пасошима

Бившем конзулу БиХ у Паризу Велиду Хамидичевићу у Суду БиХ почело је суђење за несавјестан рад у служби.

Босна и Херцеговина 05.04.2016 | 17:40
Бивши конзул БиХ у Француској зарадио 10.000 на пасошима

Тужилац Дијана Кајмаковић рекла је да је Хамидичевић 2014. и 2015. године искористио свој службени положај у Амбасади БиХ у Француској како би незаконито издавао пасоше. Он је тиме себи прибавио противправну имовинску корист од око 10.000 КМ.

- Тужилаштво БиХ неколико година у сарадњи са правосудним институцијама Француске истраживало један ромски клан из Зенице. Тада смо дошли до сазнања да особе које су ухапшене на подручју Француске због различитих кривичних дјела, а којима су одузети пасоши, мистериозно нестају. Кроз истрагу смо закључили да им је то омогућио Хамидичевића који им је и издавао нове путне исправе како би напустили Француску - рекла је Кајмаковићева.

Додала је да ће оптужбе против Хамидичевића доказати путем пресретнутих разговора, као и свједочењем истражиоца Тужилаштва БиХ који је боравио у Француској око годину.

- Као доказ ће бити уврштена и изјава Хамидичевића, када је још био осумњичени, а у којој је потврдио неке од навода оптужнице. На тај начин је помогао у току истраге - рекла је Кајмаковићева.

Тужилаштво БиХ терети Хамидичевића да је од децембра 2014. до јуна 2015. године као савјетник за конзуларне послове у Амбасади БиХ у Паризу, мимо редовних процедура провјере података, издавао пасоше особама које нису испуњавале услове, а некада и особама за које је знао да немају држављанство БиХ.

Хамидичевићева одбрана није изнијела уводну ријеч, рекавши да ће то учинити након што Тужилаштво заврши са својим доказима.

Суђење ће бити настављено 18. априла, када ће исказ дати први свједоци Тужилаштва БиХ.

 

(Глас Српске)

Коментари / 0

Оставите коментар