Bivši konzul BiH u Francuskoj zaradio 10.000 na pasošima

Bivšem konzulu BiH u Parizu Velidu Hamidičeviću u Sudu BiH počelo je suđenje za nesavjestan rad u službi.

Bosna i Hercegovina 05.04.2016 | 17:40
Bivši konzul BiH u Francuskoj zaradio 10.000 na pasošima

Tužilac Dijana Kajmaković rekla je da je Hamidičević 2014. i 2015. godine iskoristio svoj službeni položaj u Ambasadi BiH u Francuskoj kako bi nezakonito izdavao pasoše. On je time sebi pribavio protivpravnu imovinsku korist od oko 10.000 KM.

- Tužilaštvo BiH nekoliko godina u saradnji sa pravosudnim institucijama Francuske istraživalo jedan romski klan iz Zenice. Tada smo došli do saznanja da osobe koje su uhapšene na području Francuske zbog različitih krivičnih djela, a kojima su oduzeti pasoši, misteriozno nestaju. Kroz istragu smo zaključili da im je to omogućio Hamidičevića koji im je i izdavao nove putne isprave kako bi napustili Francusku - rekla je Kajmakovićeva.

Dodala je da će optužbe protiv Hamidičevića dokazati putem presretnutih razgovora, kao i svjedočenjem istražioca Tužilaštva BiH koji je boravio u Francuskoj oko godinu.

- Kao dokaz će biti uvrštena i izjava Hamidičevića, kada je još bio osumnjičeni, a u kojoj je potvrdio neke od navoda optužnice. Na taj način je pomogao u toku istrage - rekla je Kajmakovićeva.

Tužilaštvo BiH tereti Hamidičevića da je od decembra 2014. do juna 2015. godine kao savjetnik za konzularne poslove u Ambasadi BiH u Parizu, mimo redovnih procedura provjere podataka, izdavao pasoše osobama koje nisu ispunjavale uslove, a nekada i osobama za koje je znao da nemaju državljanstvo BiH.

Hamidičevićeva odbrana nije iznijela uvodnu riječ, rekavši da će to učiniti nakon što Tužilaštvo završi sa svojim dokazima.

Suđenje će biti nastavljeno 18. aprila, kada će iskaz dati prvi svjedoci Tužilaštva BiH.

 

(Glas Srpske)

Komentari / 0

Ostavite komentar