Требиње: Први авиони ће да слете догодине?

На локацији Дубраве на Зупцима код Требиња почело је равнање и чишћење терена на којој би требало да буде грађен аеродром који ће финансирати компанија "Сwисслион".

Република Српска 05.04.2016 | 10:20
Требиње: Први авиони ће да слете догодине?

Предсједник компаније Родољуб Драшковић је потврдио планове о реализацији овог пројекта, те истакао да би у јулу сљедеће године требало да слете први авиони на аеродром код Требиња.

Аеродром би, осим писте од 1.700 метара, требало да има и све потребне техничке садржаје - контролни торањ, пристанишне платформе за стационирање авиона, управну зграду, метеоролошку службу, хангар спортске и опште авијације, те приступне саобраћајнице.

Продаја земљишта

"Наредне године, ако ништа друго, слетјеће мој авион на писту на Зупцима", рекао је раније Драшковић, наглашавајући да је новац за аеродром обезбиједио из добити за прошлу годину. Аеродром се гради у оквиру пројекта "Град сунца".

Прије око два мјесеца предсједник концерна "Сwисслион" и инвеститор је обишао локацију на којој ће никнути "Град сунца" и увјерио се како теку грађевински радови који су почели у октобру 2015. године. Тренутно су на том мјесту у току припреме не само стазе за аеродром, него и воденог парка и спортских терена, те остале неопходне инфраструктуре и објеката. Међутим, реализацију овог пројекта, чија се вриједност процјењује на око 20 милиона марака прате бројна политичка и страначка препуцавања у Требињу.

Након што је градоначелник Требиња Славко Вучуревић изјавио како СНСД покушава да опструише и блокира изградњу аеродрома и других пројеката у овом граду, зато што су њихови одборници напустили сједницу скупштине на којој се гласало о продаји земљишта на Зупцима "Сwисслиону", јуче је реаговао и СНСД. Градски одбор ове странке тврди како СНСД блокира само "безакоње, непоштовање прописа, крчмљење државне имовине под сумњивим околностима, те наношење милионске штете граду и грађанима Требиња".

Они подвлаче да још није окончана процедура у вези са продајом земљишта власнику концерна "Сwисслион" Родољубу Драшковићу, а на којој је планирана градња аеродрома.

"Земљиште на Зупцима, које је власништво града Требиња, покушавају да продају мимо закона и легалне процедуре", тврде у СНСД-у. У овој странци напомињу да су запослени у Градској управи "фалсификовали документацију за земљиште на Зупцима и без знања Геодетске управе Републике Српске направили невалидан документ о продаји земље".

"Тако је овим потезом закон грубо прекршен, јер је на основу фиктивних података донесена одлука о продаји земљишта усменим јавним надметањем", додаје се у саопштењу СНСД-а, те истиче да је управо ова странка иницирала цијели пројекат иза којег је стала држава.

Иницијатива и пројекат

Као што је Пресс раније објавио, шефица требињске Подручне јединице Републичке управе за геодетске и имовинско-правне послове Слободанка Пудар Ивановић, истакла је да је "доношењем одлуке о продаји земљишта за потребе градње аеродрома на Зупцима градска управа прекршила закон", јер је одлука наводно донесена на основу фиктивних података. Она је објаснила и да је спорно то што је прво требало да буде узет земљишно-књижни извадак, па тек онда направљена одлука о продаји.

Али Вучуревић у свом рушилачком походу жели да блокира све што је почео и што ради СНСД, сматрају у требињском СНСД-у.

У саопштењу се наводи да се градоначелник "у недостатку властите иницијативе и пројеката, понаша као портпарол компаније 'Сwисслион' и Родољуба Драшковића, те грађане свакодневно, преко контролисаних медија информише о његовим идејама и плановима".

Требињски СНСД је истакао да Вучуревић, у јавности и на трибинама "које посјећују тек запослени у градској администрацији и покоји члан његове странке", само прича да СНСД нешто не да.

"СНСД само покушава да умањи штету коју Вучуревић свакодневно прави, да ли свјесно или несвјесно, за свој или рачун својих налогодаваца или можда послодаваца", наводи се у саопштењу.

Много контроверзи

Грађани Требиња су збуњени и незадовољни због посљедњих дешавања у овом граду.

"Толико се говорило о изградњи аеродрома у Требињу, а кад је почела, онда се појавио низ контроверзи и страначких сукоба, који вјероватно имају неку позадину о којој обични Требињци не знају ништа", казао је Требињац Недељко Перовић.

Извор: Пресс

Коментари / 41

Оставите коментар
Name

Мостар

05.04.2016 08:40

У стручној терминологији то није аеродром него ЛЕТИЛИШТЕ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хе хе

05.04.2016 09:43

Баш тако.

Name

Повољно продајем маглу

05.04.2016 09:50

У стручној терминологији то се зове "предизборна кампања".

Name

ДЕ ГОТХИА

05.04.2016 09:59

"МОСТАР" НЕМАС ПОЈМА О СТРУЧНОЈ ТЕРМИНОЛОГИЈИ... МОЖЕ ДА БУДЕ АЕРОДРОМ А МОЖЕ ДА БУДЕ И ЛЕТИЛИСТЕ, СВЕ ЗАВИСИ ШТА ЈЕ ВЛАСНИК ОДЛУЧИО ДА ПРАВИ... ПА НИЈЕ ОН БИВШИ МИНИСТАР ЧУБРИЛОВИЋ КОЈИ ЈОШ УВЈЕК БРОЈИ ПУТНИКЕ КОЈИ ЛЕТЕ СА МЕЂУНАРОДНОГ АЕРОДОРМА ТРЕБИЊЕ КОЈИ ЈЕ ИЗГРАДИЛО ЊЕГОВО МИНИСТАРСТВО.

Name

хахахаха

05.04.2016 08:46

Када не зна Додик, направице Славко!

ОДГОВОРИТЕ
Name

мики

05.04.2016 09:00

То није финанцијски оправдан пројект. Неце га нико направити ко је паметан.

Name

абц

05.04.2016 08:54

Предизборна патка.Нема од те љубави ниста.

ОДГОВОРИТЕ
Name

кинез

05.04.2016 09:12

Поред дубровника и мостара цисто сумњам и да направе дали би био конкурентан. када видим да бањалуцки нема путника.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Калиновик

05.04.2016 13:42

Браво за коментар.Друзе,ни сам ниси свјестан колико си у праву ии колико си погодио.Вјеруј ми,и Мостар је СУВИСАН.....Поред,Дубровника и Сарајева........Од овог нема ниста..........

Name

Полети голубе мој..

06.04.2016 06:57

И Тиват је близу, а ни Сарајево није далеко. Људи из БЛ у свијет иду преко аеродрома у СА, ЗГ и све више преко ТЗ. Маховљански не нуди ништа, локални је, не треба ни да се зове Бањалучки. Аеродроми и авиони нису за сиромашна друштва и народе који тону у биједу.

Name

вв

05.04.2016 09:13

Има да боде као ДУБАИИИИИИ ЈОЈ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

бумбаров лет

05.04.2016 09:24

Хајде ви из Требиња да прво полетите на гласање па тек следеће године ћете да слетите ту са говедима на ливаду где израсте трава.Жали Боже багера и равнања земље.Да сам погинуо за време рата било би ми жао јер не би упознао никад да постоје овакви лажови као СНСД партија то је за веровали или не рубрику.

ОДГОВОРИТЕ
Name

где

05.04.2016 09:24

Где це слетити на аередром или на њиве или суму хахахахаха.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драган

05.04.2016 09:33

Дужни за порезе, а аеродром праве из добити, нису чисти папири...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мики-БЛ

05.04.2016 09:56

Одлична констатација, колика су дуговања према држави, ма сјетих се да то код нас није битно, златно правило "Није битно колико се дугује, битно је ко дугује"...

Name

ДЕ ГОТХИА

05.04.2016 10:00

Е ПРАВО ЗБОРИС, МОГЛА БИ БИТИ МУЋКАААА

Name

Хм

05.04.2016 10:45

А ко је дузан за порезе?

Name

магистрала

05.04.2016 09:44

Ова банда не скреће с курса.

ОДГОВОРИТЕ
Name

макс

05.04.2016 10:15

Ако је Лука смако с ума, Славко сигурно није!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Логика...

05.04.2016 10:19

Ваљда да узлете...ал са хербицидима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мусли са јогуртом за доруцак

05.04.2016 10:48

Грохотом се смијем,не знам ста ми је!?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бозе опрости им незнају ста раде

05.04.2016 10:56

Па ста смо ми јадни Срби Богу згријесили,кад су нам овакве будале елита и политицари,Као да нам је мозак орган виска

ОДГОВОРИТЕ
Name

Никола М.

05.04.2016 11:21

Дозволите, радим као пилот цивилне авијације 26 година и молим вас да не лупате глупости и не пишете о стварима о којима немате елементарна сазнања нити искуство. Аеродром јесте скуп пројекат и дигорочне неизвјестан као такав. Турбуленције у пословању се данас јављају искључиво због ствари које су прије 20 година биле незамисливе да се могу десити. Човјек је одлучио и купиуо земљиште. и ту не треба бити коментара, конкретно 200.000 метара квадратних је платио цца. 2 мил КМ. И шта ту има ко да дијели свајте да ли је или није требао. Процјена је да тртеба и да може. Економкс оправданост зависи од потребе и од коначне намјене коју не знамо и НЕ ЗНАТЕ. Можда човјек прави једноставно паркинг и писту за свој авион и простор који ће рентати за лежарину туђих приватних авиона током боравка власника на приморју јер Дубровник и Тиват немају реално гдје да се шире а постоји огромна потреба за лежарином великог броја летјалица. Име коначно и расте цијена тог тземљишта које данас док још вода није доведена ве вриједи много. Завршетком писте и основне зграде цијена лети у небо због нлизине ЦГ и Дубровника, Дакле ствар је комплексна. Пројекат већ иде на сајам некретнина у Москуву и Милано и тражиће се додатни играчи. Близина других еародрома нема апсолуно никакву везу јер енономска цијена пружене услуге је једина пресудна. Уколико би хипотетиучки ту смјестио базу неког лоw цост оперативца као ште је случај са Тузлом, околни аеродроми су у проблему. И има још много тога, зато немојете паметовати о свему редом а према властитим политичким убјеђењима. Ово је бизниш, храбра одлука и посматрајте је исључиво тако.

ОДГОВОРИТЕ
Name

космонаут

05.04.2016 11:37

Одкуд ти овде пилот, зар не летис,Знање управљања авионом ти не спорим,надам се да јеси пилот,ал пуно ми се мјесас у економску оправданост,а ту сам вец ја струцан,,Осим тога ово су коментари који објасњавају да је све лаз и превара и то треба посматрати искљуциво тако

Name

ДЕ ГОТХИА

05.04.2016 11:44

НИКОЛИ М - ТО СТО СТЕ ПИЛОТ ЦИВИЛНЕ АВИЈАЦИЈЕ НЕ МОРА ДА АУТОМАТСКИ ЗНАЧИ И ДА СЕ РАЗУМИЈЕТЕ У БИЗНИС КОЈИ СЕ ЗОВЕ КОМЕРЦИЈАЛНА АВИЈАЦИЈА... ЈЕР ДА ЈЕ ТАКО ОНДА БИ МАШИНОВОЂЕ БИЛИ ДИРЕКТОРИ У ЖЕЉЕЗНИЦАМА А ПРВИ ОФИЦИРИ НА БРОДОВИМА ДИРЕКТОРИ БРОДАРСКИХ КОМПАЊА... А ТО НИЈЕ ТАКО. КОМЕРЦИЈАЛНИ ИЛИ САОБРАЋАЈНИ ПИЛОТ ОБИЧНО ИМА ЗАВРШЕНУ САМО СРЕДЊУ СКОЛУ И ОДГОВАРАКУЋУ ОБУКУ ЗА СТИЦАЊЕ ОДГОВАРАЈУЋЕ ДОЗВОЛЕ И НОИШТА ВИСЕ. ИПАК ТО НЕ ЗНАЧИ ДА ВИ НИСТЕ У ПРАВУ СА ВАШИМ КОМЕНТАРОМ, ЈЕР БИЗНИС ЈЕ БИЗНИС, А МЕЂУНАРОДНИ АЕРОДРОМ ТРЕБИЊЕ МОЖДА И ИМА СМИСЛА, ПОД УСЛОВОМ ДА ПОСТОЈИ ДОБАР БИЗНИС ПЛАН КОЈИ ТО ДОКАЗУЈЕ... ИПАК ПОЗНАВАЈУЋИ НАШЕ ТАЈКУНЕ ИПАК СУМЊАМ ДА СЕ ОВДЈЕ РАДИ ИПАК О НЕЧЕМ ДРУГОМ... ЗАШТО ДА НЕКО УЛАЖЕ НПР. СТО МИЛИОНА САМО ДА БИ ПАРКИРАО СВОЈ ПОСЛОВНИ АВИОН И НЕКОЛИКО АВИОНА СВОЈИХ ПИЈАТЕЉА, ПА НЕЋЕ ЖИВЈЕТИ 1000 ГОДИНА....

Name

наслов

05.04.2016 11:30

Веза наслов. Авионе це да слете, ал не и да полете

ОДГОВОРИТЕ
Name

@Никола М.

05.04.2016 11:32

Убисе нас струцњаци твојега кова, мој Никола

ОДГОВОРИТЕ
Name

нисам политицар

05.04.2016 12:04

Да би неки аеродром постао медјународни, он мора да има пасоску и царинску контролуб сто је надјезбист БХ, тј. Вијеца министара. А то знаци да без тога ни Драсковицев приватни авион не мозе из иностранства директно слетити на Зубце него прво мора слетити у Мостар, Сарајево [Бутмир] или Бања Луку [Маховљане], проци царинску и пасоску котролу и тек онда ици/слетити на Зубце

ОДГОВОРИТЕ
Name

зока

05.04.2016 13:26

Добро казес. Знаци без онога 'медјународни аеродром'. испред ријеци Зубци, да би Драсаковиц својим приватним авионом ц рецимо из Београда слетио на 'свој' аеродром, он прије тога мора слетити у рецимо најблизи медјународни аеродром Мостар гдје би му прегледали пасос и царина провррила сверцује ли ста. А о томе да би Зубци користили као 'паркинг' за Дубровник, треба имати у виду да је Хрватска цланица ЕУ а БХ није

Name

ПУТин

05.04.2016 12:09

Први лет Требиње Лакташу,па то човјечанство неће заборавит.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ТБ059

05.04.2016 12:09

Мислим да ће аеродром бити економски исплатив због лежарина, тако да је близина аеродрома у Дубровнику, предност, а не мана. Друго, да ли је исплативо је за нас небитно јер то не прави од државног, него од свога новца!

ОДГОВОРИТЕ
Name

није то бас тако

05.04.2016 14:35

Заборављас да су Требиње и Дубровник у двије разлиците дрзаве (од којих је једна у ЕУ). Знаци ти замисљас да рецимо авион довуце путнике у Дубровник и онда пилот предје гранцу и 'паркира' авион у Требињу које је у другој дрзави ??? ?? А то знади да тај авион и његова посада сваки пут мора проци царинску и пасоску контролу сто подразумјева да аеродром Тербиње мора имати епитет 'медјународни', тј. на аеродрому мора постојати царинска и границна слузба и наравно аеродром мора имати радно вријеме пЗЗЗЗС бас ме занима колика би била финансијска разлика у 'паркирању' да би покрила цјеану горива, користења Зубаца, цјену превоза посаде из Требиња до Дубровника или це полоти, стјуардесе цекати у Требињу да газде обидју Добровник ??

Name

катанацо

05.04.2016 12:35

Могу само да се возају они мали авионцици на даљински, хахаха

ОДГОВОРИТЕ
Name

горан

05.04.2016 12:45

Када на ку... никне нокат тада и Требиње добија ајродром.Мене само чуди да још има будала које вјерују овим Додиковим патолоским лазовима и профи преварантима огрезлим у криминалу

ОДГОВОРИТЕ
Name

горан2

05.04.2016 14:26

Прво велика прица иде,онда мали кредит од ирбрс затим велика прица и појава Баје пољупци крканлук а онда велики кредит који це вратити народ или банку у пропаст и ником ниста.Не мисле се зауставити ове битанге примитивци,док не оде велики Баја у бајбок.

Name

елиас

05.04.2016 16:00

Прича се да неко из комшилука има ту своје прсте.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пикси

05.04.2016 18:13

Јамбо?

Name

ДејаВу

06.04.2016 06:53

Да ли је оно Сwисслион био заслужан за "успјешну" приватизацију и ревитализацију Творнице алата Требиње?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пикси

06.04.2016 08:22

Фабрика, не творница.

Name

БОРАЦ

06.04.2016 07:42

ХОЦЕ ЛИ ЛУКА ПЕТРОВИЦ ПРВИ ЗАЈЕДНО СА МИЛОКРАДОМ СЛЕТЕТИ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Доћи кредити за почетак или довршетак сваки пројект

01.07.2016 22:19

зајам! зајам!! зајам!!! Јесте ли у потрази за угледног и акредитирани приватни зајам твртки који даје кредите за вријеме живота прилику. Ми пружамо све врсте кредита на врло брз и једноставан wаyНо број социјалног осигурања и без кредитне провјерити је потребно, 100% зајамчено. Желим користити овај медиј је обавијестити вас да смо пружити поуздан и корисница помоћи, а ми ћемо бити драго да вам понудити кредит. Тако нам е-маил данас на: (еуцхариаданиеллоанфирм@гмаил.цом) примијенити сада за кредит.

ОДГОВОРИТЕ