"Хаг нас није помирио, а ми смо се сви лагали"

Основни циљ, један од три која је себи поставио Хашки трибунал, а то је помирење народа на простору бивше Југославије, није остварен, а данас су емоције и сентименти у Србији, Босни и Херцеговини и Хрватској лошији него 1995. године, изјавио је синоћ премијер Србије Александар Вучић.

Србија 05.04.2016 | 08:46
"Хаг нас није помирио, а ми смо се сви лагали"

Он је истакао да је прошла већ 21 година од Дејтонског споразума, од окончања Олује и Бљеска, а да је ситуација, што се емоција тиче у региону, лошија много.

"Ништа нисмо постигли, сви смо се међусобно помало лагали, када је Европа тражила усликали бисмо се, рекли лепу реч, а ситуација је лошија", рекао је Вучић.

Како је навео, више је ту политике, него права, супротно од онога што је рекла госпођа Наташа Кандић, оценио је Вучић изјаву оснивачице Фонда за хуманитарнио право.

Јер, како је појаснио, не може се рећи да су само пресуде Готовини и Перишићу биле политичке, а не по праву, како је Кандић оценила, али је довољан и тај један случај па да се каже да је у Хашком суду било више политике него права.

"Погледајте случајеве Орића и Харадинаја. Нико није одговарао за злочине над Србима у Глођану. Имате живе сведоке за злочине над Србима, сведоке за директне злочине Орића и ништа. Ослобођен је, води се поступак у БиХ, извесно је да тај поступак неће бити окончан или неће бити окончан правоснажном пресудом", навео је Вучић.

Истакао је и да је пред Хашким трибуналом осуђено 60 Срба, 11 Хрвата, шест Бошњака, али је додао и да не жели да каже да међу Србима није било злочинаца.

"Осуђујем сваког Србина који је био злочинац", истакао је Вучић и додао:

"Када погледате бројке, из њих схватате шта је била улога Хашког трибунала...не кажем да није било злочинаца међу Србима и осуђујем свакога ко је био злочинац и влада је хапсила све који су осумњичени били за злочине", рекао је Вучић.

Вучић је рекао и да је сигуран да ће још мног година протећи док неко у Хрватској разуме какав је злочин била Олуја, те да је исти случај и с БиХ.

Али, додао је, ми морамо да се погледамо у очи и покажемо шта је то што су неки Срби урадили другима.

"Добро је да ми будемо испред њих, јер ћемо ми бити здравији и нација која ће моћи да гледа у будућност и с тим немам никакав проблем", поруцио је Вучић.

Премијер Србије се није сложио с Дејаном Анастасијевићем, који је рекао да циљ Трибунала није помирење, већ правда.

"Нико није тражио да Трибунал помири Радована Караџића и Алију Изетбеговића, или Орића и Лукића, већ је смисао да се народи разумеју и гледају у будућност, а то трибунал није испунио, као што нису ни политичке елите, ни ЕУ, ни САД", приметио је Вучић, оценивши да је Трибунал служио за наметање нечијих политичких интереса, а не правде.

Премијер је истакао да је Олуја највеће етничко чишћење после Другог светског рата, као и да имамо велики проблем са Бошњацима и да жели да се разговарао о томе да ли Срби могу да поштују БиХ као државу, а Бошњаци Републику Српску као ентитет.

"Само тражимо да они погну главу над нашим жртвама, пред нашим одсеченим главама, као што сам ја погнуо главу у Сребреници. Само то тражимо. Ми дајемо политичке и правне уступке, а ми тражимо само да поштују наше жртве. Карамарко је рекао да тражи од Срба да поштују хрватске жртве. Поштујемо хрватске жртве, а од вас тражимо да видимо исто и према српским жртвама", додао је Вучић.

На примедбу да је генерал Владимир Лазаревић, осуђеник Хашког трибунала, у Србији дочекан од представника Владе, рекао је да он није дочекан уз државне почасти, већ само уз државну пажњу, истакавши да је Лазаревић осуђен на основу командне одговорности и да није окрварио своје руке.

"Он је дочекан уз хиљаду пута мање помпе од било којих других који су лично кврвавили руке и учетсвовали у убијању цивила. Генерал Лазаревић је испуњавао своје војничке задатке", нагласио је он.

Вучић је казао да је држава само показала пажњу према свом држављанину и додао да није сигуран да неко у Србији мисли да је он злочинац.

Као легалиста, каже, поштује одлуке, а можда се разликује оно што лично мисли од онога што мора да ради као премијер. Србија о злочинима није правила филмове, нити циркус, додао је он истичући да се не смејемо туђим жртвама.

"Трудио сам се све време, вероватно сам до сада направио милион грешака. Трудио сам се да Србију представим на прави начин. Битно је и да своје људе осудимо, да други виде какав је наш однос према злочинима. Отишао сам и у Сребреницу, али исто тако и кад одем у БиХ видим да ниједан поступак није покренут због злочина над Србима", навео је Вучић.

На питање водитеља шта се десило са случајем напада на њега у Сребреници Вучић је рекао да је то ситница и да му се писмом јавио један од нападача који је истакао да му је жао, да је крв узаврела, као и да му је одговорио и написао да је то најмањи проблем, као и да је смешно да се то питање и даље помиње.

Поштујемо туђе жртве, тражимо поштовање наших

Премијер Србије истакао је да од суседа тражи поштовање српских жртава, исто онолико колико Србија поштује њихове жртве.

"Предложио бих то пре свега Бошњацима, са којима имамо проблем у односу. Нисам хтео да са њима разговарам о правним последицама већ да гледамо да ли можемо заједно о будућности, да Србија поштује Босну и Херцеговину, а Босна и Херцеговина да поштује Републику Српску", казао је он.

Као што сам ја био у стању да одем и погнем главу у Сребреници, неопходно је да пред оцем Јоргића, који не може да нађе свог сина, они погну главу, поручио је Вучић. У Хрватској, додао је, остаје питање Олује, које је, према његовим речима, највеће етничко чишћење на тлу савремене Европе.

Тражимо поштовање наших жртава. Поштујемо хрватске жртве и желимо исто поштовање да видимо према српским жртвама", нагласио је Вучић.

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Боле

05.04.2016 08:07

Да ли је решење да ми Срби поштујемо све туђе жртве док они не поштују наше, да ми признамо наже злочине док они своје не признају, да ми процесуирамо све наше људе који су осумљичени, док они не процесуирају нити једног њиховог злочинца, него их напротив, величају као јунаке. Ја мислим да то није ријешење поштовани Вучићу. Довољно су дуго Срби били жртвени јарци наших непријатеља и топовско месо наших такозваних "савезника".

ОДГОВОРИТЕ
Name

Реболе

05.04.2016 09:10

Пуше ти још кроз главу има нацизма и лоших људи свагдје а богами и добрих реалнх

ОДГОВОРИТЕ
Name

Боле

05.04.2016 10:37

Реболе ти си неписмени торпидни дебил.

ОДГОВОРИТЕ