"Hag nas nije pomirio, a mi smo se svi lagali"

Osnovni cilj, jedan od tri koja je sebi postavio Haški tribunal, a to je pomirenje naroda na prostoru bivše Jugoslavije, nije ostvaren, a danas su emocije i sentimenti u Srbiji, Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj lošiji nego 1995. godine, izjavio je sinoć premijer Srbije Aleksandar Vučić.

Srbija 05.04.2016 | 08:46
"Hag nas nije pomirio, a mi smo se svi lagali"

On je istakao da je prošla već 21 godina od Dejtonskog sporazuma, od okončanja Oluje i Bljeska, a da je situacija, što se emocija tiče u regionu, lošija mnogo.

"Ništa nismo postigli, svi smo se međusobno pomalo lagali, kada je Evropa tražila uslikali bismo se, rekli lepu reč, a situacija je lošija", rekao je Vučić.

Kako je naveo, više je tu politike, nego prava, suprotno od onoga što je rekla gospođa Nataša Kandić, ocenio je Vučić izjavu osnivačice Fonda za humanitarnio pravo.

Jer, kako je pojasnio, ne može se reći da su samo presude Gotovini i Perišiću bile političke, a ne po pravu, kako je Kandić ocenila, ali je dovoljan i taj jedan slučaj pa da se kaže da je u Haškom sudu bilo više politike nego prava.

"Pogledajte slučajeve Orića i Haradinaja. Niko nije odgovarao za zločine nad Srbima u Glođanu. Imate žive svedoke za zločine nad Srbima, svedoke za direktne zločine Orića i ništa. Oslobođen je, vodi se postupak u BiH, izvesno je da taj postupak neće biti okončan ili neće biti okončan pravosnažnom presudom", naveo je Vučić.

Istakao je i da je pred Haškim tribunalom osuđeno 60 Srba, 11 Hrvata, šest Bošnjaka, ali je dodao i da ne želi da kaže da među Srbima nije bilo zločinaca.

"Osuđujem svakog Srbina koji je bio zločinac", istakao je Vučić i dodao:

"Kada pogledate brojke, iz njih shvatate šta je bila uloga Haškog tribunala...ne kažem da nije bilo zločinaca među Srbima i osuđujem svakoga ko je bio zločinac i vlada je hapsila sve koji su osumnjičeni bili za zločine", rekao je Vučić.

Vučić je rekao i da je siguran da će još mnog godina proteći dok neko u Hrvatskoj razume kakav je zločin bila Oluja, te da je isti slučaj i s BiH.

Ali, dodao je, mi moramo da se pogledamo u oči i pokažemo šta je to što su neki Srbi uradili drugima.

"Dobro je da mi budemo ispred njih, jer ćemo mi biti zdraviji i nacija koja će moći da gleda u budućnost i s tim nemam nikakav problem", porucio je Vučić.

Premijer Srbije se nije složio s Dejanom Anastasijevićem, koji je rekao da cilj Tribunala nije pomirenje, već pravda.

"Niko nije tražio da Tribunal pomiri Radovana Karadžića i Aliju Izetbegovića, ili Orića i Lukića, već je smisao da se narodi razumeju i gledaju u budućnost, a to tribunal nije ispunio, kao što nisu ni političke elite, ni EU, ni SAD", primetio je Vučić, ocenivši da je Tribunal služio za nametanje nečijih političkih interesa, a ne pravde.

Premijer je istakao da je Oluja najveće etničko čišćenje posle Drugog svetskog rata, kao i da imamo veliki problem sa Bošnjacima i da želi da se razgovarao o tome da li Srbi mogu da poštuju BiH kao državu, a Bošnjaci Republiku Srpsku kao entitet.

"Samo tražimo da oni pognu glavu nad našim žrtvama, pred našim odsečenim glavama, kao što sam ja pognuo glavu u Srebrenici. Samo to tražimo. Mi dajemo političke i pravne ustupke, a mi tražimo samo da poštuju naše žrtve. Karamarko je rekao da traži od Srba da poštuju hrvatske žrtve. Poštujemo hrvatske žrtve, a od vas tražimo da vidimo isto i prema srpskim žrtvama", dodao je Vučić.

Na primedbu da je general Vladimir Lazarević, osuđenik Haškog tribunala, u Srbiji dočekan od predstavnika Vlade, rekao je da on nije dočekan uz državne počasti, već samo uz državnu pažnju, istakavši da je Lazarević osuđen na osnovu komandne odgovornosti i da nije okrvario svoje ruke.

"On je dočekan uz hiljadu puta manje pompe od bilo kojih drugih koji su lično kvrvavili ruke i učetsvovali u ubijanju civila. General Lazarević je ispunjavao svoje vojničke zadatke", naglasio je on.

Vučić je kazao da je država samo pokazala pažnju prema svom državljaninu i dodao da nije siguran da neko u Srbiji misli da je on zločinac.

Kao legalista, kaže, poštuje odluke, a možda se razlikuje ono što lično misli od onoga što mora da radi kao premijer. Srbija o zločinima nije pravila filmove, niti cirkus, dodao je on ističući da se ne smejemo tuđim žrtvama.

"Trudio sam se sve vreme, verovatno sam do sada napravio milion grešaka. Trudio sam se da Srbiju predstavim na pravi način. Bitno je i da svoje ljude osudimo, da drugi vide kakav je naš odnos prema zločinima. Otišao sam i u Srebrenicu, ali isto tako i kad odem u BiH vidim da nijedan postupak nije pokrenut zbog zločina nad Srbima", naveo je Vučić.

Na pitanje voditelja šta se desilo sa slučajem napada na njega u Srebrenici Vučić je rekao da je to sitnica i da mu se pismom javio jedan od napadača koji je istakao da mu je žao, da je krv uzavrela, kao i da mu je odgovorio i napisao da je to najmanji problem, kao i da je smešno da se to pitanje i dalje pominje.

Poštujemo tuđe žrtve, tražimo poštovanje naših

Premijer Srbije istakao je da od suseda traži poštovanje srpskih žrtava, isto onoliko koliko Srbija poštuje njihove žrtve.

"Predložio bih to pre svega Bošnjacima, sa kojima imamo problem u odnosu. Nisam hteo da sa njima razgovaram o pravnim posledicama već da gledamo da li možemo zajedno o budućnosti, da Srbija poštuje Bosnu i Hercegovinu, a Bosna i Hercegovina da poštuje Republiku Srpsku", kazao je on.

Kao što sam ja bio u stanju da odem i pognem glavu u Srebrenici, neophodno je da pred ocem Jorgića, koji ne može da nađe svog sina, oni pognu glavu, poručio je Vučić. U Hrvatskoj, dodao je, ostaje pitanje Oluje, koje je, prema njegovim rečima, najveće etničko čišćenje na tlu savremene Evrope.

Tražimo poštovanje naših žrtava. Poštujemo hrvatske žrtve i želimo isto poštovanje da vidimo prema srpskim žrtvama", naglasio je Vučić.

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

Bole

05.04.2016 10:07

Da li je rešenje da mi Srbi poštujemo sve tuđe žrtve dok oni ne poštuju naše, da mi priznamo naže zločine dok oni svoje ne priznaju, da mi procesuiramo sve naše ljude koji su osumljičeni, dok oni ne procesuiraju niti jednog njihovog zločinca, nego ih naprotiv, veličaju kao junake. Ja mislim da to nije riješenje poštovani Vučiću. Dovoljno su dugo Srbi bili žrtveni jarci naših neprijatelja i topovsko meso naših takozvanih "saveznika".

ODGOVORITE
Name

Rebole

05.04.2016 11:10

Puše ti još kroz glavu ima nacizma i loših ljudi svagdje a bogami i dobrih realnh

ODGOVORITE
Name

Bole

05.04.2016 12:37

Rebole ti si nepismeni torpidni debil.

ODGOVORITE