Анализа и прогноза: Овако Лестер остаје без титуле!

"А шта ако..." Нисмо ни ми остали имуни на причу о завршници Премијер лиге. Без икакве илузије да ћемо погодити исходе и поредак, заиграли смо се и закључили да ће Лестер остати без титуле првака у последњем колу! Сад је ред на вас!

Фудбал 08.04.2016 | 00:00
Анализа и прогноза: Овако Лестер остаје без титуле!

Премијер лига улази у завршницу и то какву.

На пол-позицији налази се Лестер, други је Тотенхем, док је Арсенал, стандардно, трећи у ово време, с тим да је претходних сезона гледао у леђа Манчестер јунајтеду, Манчестер ситију и Челсију, а сада сиромашнијима и на папиру слабијима од себе...

...што даје додатну драж сезони 2015/16, која ће свакако бити препричавана, какав год да буде исход.

Јер, или ће "мали" Лестер херојски освојити титулу првака у конкуренцији глобалних корпорација попут Јунајтеда, Арсенала, Челсија, итд, или ће "лисице" на крају трагично остати без трофеја, цепајући срца неопредељених навијача широм планете који су временом стали уз храбре момке Клаудија Ранијерија.

Ни ми нисмо одолели причи "а шта ако...", када је Премијер лига у питању и решили смо да "узмемо ствар у своје руке" и покушамо да предвидимо шта ће се догодити до краја сезоне и 38. кола, заказаног за 15. мај.

Без икакве илузије да ћемо погодити сваки исход и да ће табела на крају изгледати баш овако, дали смо себи одушка да пробамо и одлучили да то поделимо са вама, чисто да видимо у којој мери се слажемо и ко ће на крају имати више успеха - и утолико вас позивамо да оставите своје табеле у коментарима.

Кренимо редом...

Лестер

Сензација сезоне у Европи, па и шире, улази у "бити или не бити" завршницу, у каквој до сада није био ниједан играч тог клуба. Менаџер Клаудио Ранијери борио се за титуле са клубовима у Енглеској, Италији и Француској, али никада није био шампион, само вицешампион.

Са "лисицама" нема притисак какав је имао у Интеру, Роми или Јувентусу и види се да ужива у актуелном тренутку, међутим притисак ће се неминовно појавити у наредних шест кола, како се крај буде приближавао. Лестер има најтању клупу, Ранијери скоро да нема право решење за случај кад неко од стандардних 11 испадне због повреде или суспензије и то ће свакако бити један од отежавајућих фактора.

Претпоставка је да ће Ранијери, што је већ случај, гледати да прво сачува свој гол и потом чекати шансу на другој страни, а да екипа то ради већ подуже време говори и статистика - у првих 17 кола, док о њима нико није говорио као могућим шампионима, гол-разлика била је 37:24, а у наредних 15 кола - 18:7. Притисак је урадио своје, учвршћена је одбрана, игра се са мање авантуризма напред и, неминовно, противници су престали да срљају и постављају ултра офанзивне поставе против Лестера.

Такође, "лисице" су готово целе сезоне припремале једну утакмицу недељно, што је од сада случај и са Тотенхемом и са Арсеналом, који су испали из Европе и ФА купа и могу, са знатно ширим играчким кадром, да се спремају шест дана за наредно искушење.

Осврнули смо се на неке претходне драматичне завршнице у Премијер лиги и закључили да је сваки кандидат за титулу у претходних четири-пет сезона имао кикс у финишу и да је мало вероватно да ће Лестер избећи пораз у наредних 540 и кусур минута.

Играчи Лестера су, уз реми 2:2 са ВБА, оствариле пет минималних победа у последњих шест кола, сакупиле 16 од могућих 18 бодова и - иако им то никако не желимо - чини се да су неминовни и другачији исходи, јер после релативно пријатног периода следе окршаји са веома јаким и(ли) неугодним тимовима, од којих се неки боре за опстанак, неки за пласман у Лигу шампиона, а неки ће бити потпуно растерећени и жељни доказивања.

"Сачували" смо Лестер пораза на "Олд Трафорду" и проценили да ће баш утакмица са Евертоном код куће, у којој ће екипа моћи да обезбеди титулу, бити она у којој ће нешто морати да крене по злу - налик оном мечу од пре две сезоне када се Стивен Џерард оклизнуо и повукао са собом шампионске наде "редса".

Потом, Лестер ће морати да иде на победу на "Стамфорд бриџу", а то неће бити нимало лако, иако многи већ спекулишу да ће Челсију бити драже да "пусти" Лестер, него да буде саучесник у тријумфу градских ривала, Тотенхема или Арсенала...

Тотенхем

Ношени невероватним самопоуздањем које је стекао Хари Кејн, "певци", иако без искуства у борби за шампионску титулу, могли би у наредна два-три кола да вежу победе и заправо отежају себи посао у финишу, јер би дефинитивно постали кандидати за титулу.

Уколико на "Лејну" више буду размишљали о томе како да стигну Лестер, а мање о томе шта иза њих ради највећи и хронично успешнији ривал, Арсенал, "певци" би до гостовања на "Бриџу" 2. маја могли да сакупе максималних девет бодова и то би значило улазак у циљни правац "груди уз груди" с Лестером.

Е, тада би се и играчима Тотенхема "осушило грло", тако да смо им у последња три кола "дали" само једну победу и то над, претпостављамо, увелико прежаљеним Њукаслом.

Може ли тим Маурисија Покетина да веже шест мечева без пораза? Да! Ове сезоне Тотенхем је већ имао низове од шест, осам и девет мечева без пораза. Клуб са "Лејна" доживео је један пораз у последњих 11 кола Премијер лиге...

Арсенал

Као и сваке сезоне, Арсен Венгер и његов перспективни састав осакаћен тешким повредама прво погуби све важне утакмице, испадне "на време" из Лиге шампиона, падне на осетан заостатак за лидером и онда, када их сви отпишу и када више нико од њих ништа не очекује, играчи Арсенала почну да нижу победе.

Отприлике тако ће бити и ове сезоне, пре свега када "тобџије" буду чекале госте на "Емирејтсу", али...

Поучени искуством када је Венгер у питању, у тренутку када се његов тим буде "опасно" приближио Лестеру, уследиће тежак пад - пораз на "Етихаду" од Манчестер ситија.

И Венгер ће поново изјавити да би требало бити задовољан, јер је изборена Лига шампиона у јакој конкуренцији.

Манчестер сити

Једини енглески представник у Европи, Манчестер сити, неће бити у прилици да ове и следеће недеље све подреди двомечу четвртфинала Лиге шампиона са Пари Сен Жерменом, утолико што би остављање премијерлигашких обавеза по страни значило и - Лигу Европе наредне сезоне.

Са бодом више од Манчестер јунајтеда, који је пети, у клубу ће морати да сачувају мобилност и озбиљност и за мечеве који долазе пре и после окршаја са Парижанима. Наша претпоставка је да ће Сити, упркос елиминацији од ПСЖ-а, у дуелима са ВБА и Челсијем освојити четири бода и потом финиш првенства одиграти у препознатљивом маниру "топло-хладно".

Од када је клуб објавио да долази Пеп Гвардиола, Пелегрини има проблем да задржи тим на окупу, играчи који су претходних сезона вукли клуб до успеха, а било их је, овог пролећа су у лошој форми и то ће се неминовно одразити и на резултате. Ту су и повреде важних играча, пре свих Компанија, без кога је последњи бедем пред голом Харта препуштен на милост и немилост Демикелису, Отамендију и Мангали.

Ипак, екипа ће одрадити таман такав финиш да ће завршити испред Манчестер јунајтеда и обезбедити клубу европску елиту и наредне сезоне.

Манчестер јунајтед

Мајстор да поломи кинеску вазу, а онда залепи лепком пре него што се родитељи врате кући је актуелни менаџер Јунајтеда, Луј ван Гал.

Холанђанин целе сезоне губи утакмице у којима би реално требало да осваја бодове, а онда добија "оне" најважније и по правилу најтеже мечеве у сезони, тако да те звучне победе пријају и навијачима и власницима, који су више пута одбили да га смене и то траје и траје...

Али, превише лоших резултата забележио је Ван Гал да би се, према нашем мишљењу, на крају извукао са пласманом у Лигу шампиона, утолико што ће и Сити имати мотив више да градског ривала спречи у томе.

Јунајтеду смо уписали пораз од Тотенхема, у мечу који ће претходити поновљеном четвртфиналном окршају ФА купа са Вест Хемом, који ће због примамљивог "звецкања" трофеја такође бити високо на Ван Галовој листи приоритета, а потом смо им отприлике предвидели сличне резултате какве су имали и до сада - променљиве!

"Видимо" да ће им недостајати бод за четврто место, али освојиће ФА куп...

Вест Хем

"Убица" великих Славен Билић ове сезоне је урадио много тога на шта навијачи клуба нису били навикнути, скинуо је скалп скоро свим фаворитима и највећим ривалима у престоници, али опет, у осталим мечевима бележио таман толико лоше резултате да не "нагази" манчестерске ривале у довољној мери, када је Лига шампиона у питању.

Математички, Димитри Паје и другови и даље могу до сензационалног пласмана на четврто место, али наша претпоставка је да се то неће догодити и да ће симпатични клуб из источног Лондона на крају пасти у форми...

Епилог?

После драматичних 90 минута игре 15. маја на "Стамфорд бриџу" и "Сент Џејмс парку", Тотенхем ће освојити титулу због боље гол-разлике. Срцепарајуће!

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

хахахаха

08.04.2016 08:17

Добра анализа ал ипак мислим да неце лестера нико стици, они јаце клубове добијају олако а са мањим клубовима бар ремизирају :)

ОДГОВОРИТЕ