Analiza i prognoza: Ovako Lester ostaje bez titule!

"A šta ako..." Nismo ni mi ostali imuni na priču o završnici Premijer lige. Bez ikakve iluzije da ćemo pogoditi ishode i poredak, zaigrali smo se i zaključili da će Lester ostati bez titule prvaka u poslednjem kolu! Sad je red na vas!

Fudbal 08.04.2016 | 00:00
Analiza i prognoza: Ovako Lester ostaje bez titule!

Premijer liga ulazi u završnicu i to kakvu.

Na pol-poziciji nalazi se Lester, drugi je Totenhem, dok je Arsenal, standardno, treći u ovo vreme, s tim da je prethodnih sezona gledao u leđa Mančester junajtedu, Mančester sitiju i Čelsiju, a sada siromašnijima i na papiru slabijima od sebe...

...što daje dodatnu draž sezoni 2015/16, koja će svakako biti prepričavana, kakav god da bude ishod.

Jer, ili će "mali" Lester herojski osvojiti titulu prvaka u konkurenciji globalnih korporacija poput Junajteda, Arsenala, Čelsija, itd, ili će "lisice" na kraju tragično ostati bez trofeja, cepajući srca neopredeljenih navijača širom planete koji su vremenom stali uz hrabre momke Klaudija Ranijerija.

Ni mi nismo odoleli priči "a šta ako...", kada je Premijer liga u pitanju i rešili smo da "uzmemo stvar u svoje ruke" i pokušamo da predvidimo šta će se dogoditi do kraja sezone i 38. kola, zakazanog za 15. maj.

Bez ikakve iluzije da ćemo pogoditi svaki ishod i da će tabela na kraju izgledati baš ovako, dali smo sebi oduška da probamo i odlučili da to podelimo sa vama, čisto da vidimo u kojoj meri se slažemo i ko će na kraju imati više uspeha - i utoliko vas pozivamo da ostavite svoje tabele u komentarima.

Krenimo redom...

Lester

Senzacija sezone u Evropi, pa i šire, ulazi u "biti ili ne biti" završnicu, u kakvoj do sada nije bio nijedan igrač tog kluba. Menadžer Klaudio Ranijeri borio se za titule sa klubovima u Engleskoj, Italiji i Francuskoj, ali nikada nije bio šampion, samo vicešampion.

Sa "lisicama" nema pritisak kakav je imao u Interu, Romi ili Juventusu i vidi se da uživa u aktuelnom trenutku, međutim pritisak će se neminovno pojaviti u narednih šest kola, kako se kraj bude približavao. Lester ima najtanju klupu, Ranijeri skoro da nema pravo rešenje za slučaj kad neko od standardnih 11 ispadne zbog povrede ili suspenzije i to će svakako biti jedan od otežavajućih faktora.

Pretpostavka je da će Ranijeri, što je već slučaj, gledati da prvo sačuva svoj gol i potom čekati šansu na drugoj strani, a da ekipa to radi već poduže vreme govori i statistika - u prvih 17 kola, dok o njima niko nije govorio kao mogućim šampionima, gol-razlika bila je 37:24, a u narednih 15 kola - 18:7. Pritisak je uradio svoje, učvršćena je odbrana, igra se sa manje avanturizma napred i, neminovno, protivnici su prestali da srljaju i postavljaju ultra ofanzivne postave protiv Lestera.

Takođe, "lisice" su gotovo cele sezone pripremale jednu utakmicu nedeljno, što je od sada slučaj i sa Totenhemom i sa Arsenalom, koji su ispali iz Evrope i FA kupa i mogu, sa znatno širim igračkim kadrom, da se spremaju šest dana za naredno iskušenje.

Osvrnuli smo se na neke prethodne dramatične završnice u Premijer ligi i zaključili da je svaki kandidat za titulu u prethodnih četiri-pet sezona imao kiks u finišu i da je malo verovatno da će Lester izbeći poraz u narednih 540 i kusur minuta.

Igrači Lestera su, uz remi 2:2 sa VBA, ostvarile pet minimalnih pobeda u poslednjih šest kola, sakupile 16 od mogućih 18 bodova i - iako im to nikako ne želimo - čini se da su neminovni i drugačiji ishodi, jer posle relativno prijatnog perioda slede okršaji sa veoma jakim i(li) neugodnim timovima, od kojih se neki bore za opstanak, neki za plasman u Ligu šampiona, a neki će biti potpuno rasterećeni i željni dokazivanja.

"Sačuvali" smo Lester poraza na "Old Trafordu" i procenili da će baš utakmica sa Evertonom kod kuće, u kojoj će ekipa moći da obezbedi titulu, biti ona u kojoj će nešto morati da krene po zlu - nalik onom meču od pre dve sezone kada se Stiven Džerard okliznuo i povukao sa sobom šampionske nade "redsa".

Potom, Lester će morati da ide na pobedu na "Stamford bridžu", a to neće biti nimalo lako, iako mnogi već spekulišu da će Čelsiju biti draže da "pusti" Lester, nego da bude saučesnik u trijumfu gradskih rivala, Totenhema ili Arsenala...

Totenhem

Nošeni neverovatnim samopouzdanjem koje je stekao Hari Kejn, "pevci", iako bez iskustva u borbi za šampionsku titulu, mogli bi u naredna dva-tri kola da vežu pobede i zapravo otežaju sebi posao u finišu, jer bi definitivno postali kandidati za titulu.

Ukoliko na "Lejnu" više budu razmišljali o tome kako da stignu Lester, a manje o tome šta iza njih radi najveći i hronično uspešniji rival, Arsenal, "pevci" bi do gostovanja na "Bridžu" 2. maja mogli da sakupe maksimalnih devet bodova i to bi značilo ulazak u ciljni pravac "grudi uz grudi" s Lesterom.

E, tada bi se i igračima Totenhema "osušilo grlo", tako da smo im u poslednja tri kola "dali" samo jednu pobedu i to nad, pretpostavljamo, uveliko prežaljenim Njukaslom.

Može li tim Maurisija Poketina da veže šest mečeva bez poraza? Da! Ove sezone Totenhem je već imao nizove od šest, osam i devet mečeva bez poraza. Klub sa "Lejna" doživeo je jedan poraz u poslednjih 11 kola Premijer lige...

Arsenal

Kao i svake sezone, Arsen Venger i njegov perspektivni sastav osakaćen teškim povredama prvo pogubi sve važne utakmice, ispadne "na vreme" iz Lige šampiona, padne na osetan zaostatak za liderom i onda, kada ih svi otpišu i kada više niko od njih ništa ne očekuje, igrači Arsenala počnu da nižu pobede.

Otprilike tako će biti i ove sezone, pre svega kada "tobdžije" budu čekale goste na "Emirejtsu", ali...

Poučeni iskustvom kada je Venger u pitanju, u trenutku kada se njegov tim bude "opasno" približio Lesteru, uslediće težak pad - poraz na "Etihadu" od Mančester sitija.

I Venger će ponovo izjaviti da bi trebalo biti zadovoljan, jer je izborena Liga šampiona u jakoj konkurenciji.

Mančester siti

Jedini engleski predstavnik u Evropi, Mančester siti, neće biti u prilici da ove i sledeće nedelje sve podredi dvomeču četvrtfinala Lige šampiona sa Pari Sen Žermenom, utoliko što bi ostavljanje premijerligaških obaveza po strani značilo i - Ligu Evrope naredne sezone.

Sa bodom više od Mančester junajteda, koji je peti, u klubu će morati da sačuvaju mobilnost i ozbiljnost i za mečeve koji dolaze pre i posle okršaja sa Parižanima. Naša pretpostavka je da će Siti, uprkos eliminaciji od PSŽ-a, u duelima sa VBA i Čelsijem osvojiti četiri boda i potom finiš prvenstva odigrati u prepoznatljivom maniru "toplo-hladno".

Od kada je klub objavio da dolazi Pep Gvardiola, Pelegrini ima problem da zadrži tim na okupu, igrači koji su prethodnih sezona vukli klub do uspeha, a bilo ih je, ovog proleća su u lošoj formi i to će se neminovno odraziti i na rezultate. Tu su i povrede važnih igrača, pre svih Kompanija, bez koga je poslednji bedem pred golom Harta prepušten na milost i nemilost Demikelisu, Otamendiju i Mangali.

Ipak, ekipa će odraditi taman takav finiš da će završiti ispred Mančester junajteda i obezbediti klubu evropsku elitu i naredne sezone.

Mančester junajted

Majstor da polomi kinesku vazu, a onda zalepi lepkom pre nego što se roditelji vrate kući je aktuelni menadžer Junajteda, Luj van Gal.

Holanđanin cele sezone gubi utakmice u kojima bi realno trebalo da osvaja bodove, a onda dobija "one" najvažnije i po pravilu najteže mečeve u sezoni, tako da te zvučne pobede prijaju i navijačima i vlasnicima, koji su više puta odbili da ga smene i to traje i traje...

Ali, previše loših rezultata zabeležio je Van Gal da bi se, prema našem mišljenju, na kraju izvukao sa plasmanom u Ligu šampiona, utoliko što će i Siti imati motiv više da gradskog rivala spreči u tome.

Junajtedu smo upisali poraz od Totenhema, u meču koji će prethoditi ponovljenom četvrtfinalnom okršaju FA kupa sa Vest Hemom, koji će zbog primamljivog "zveckanja" trofeja takođe biti visoko na Van Galovoj listi prioriteta, a potom smo im otprilike predvideli slične rezultate kakve su imali i do sada - promenljive!

"Vidimo" da će im nedostajati bod za četvrto mesto, ali osvojiće FA kup...

Vest Hem

"Ubica" velikih Slaven Bilić ove sezone je uradio mnogo toga na šta navijači kluba nisu bili naviknuti, skinuo je skalp skoro svim favoritima i najvećim rivalima u prestonici, ali opet, u ostalim mečevima beležio taman toliko loše rezultate da ne "nagazi" mančesterske rivale u dovoljnoj meri, kada je Liga šampiona u pitanju.

Matematički, Dimitri Paje i drugovi i dalje mogu do senzacionalnog plasmana na četvrto mesto, ali naša pretpostavka je da se to neće dogoditi i da će simpatični klub iz istočnog Londona na kraju pasti u formi...

Epilog?

Posle dramatičnih 90 minuta igre 15. maja na "Stamford bridžu" i "Sent Džejms parku", Totenhem će osvojiti titulu zbog bolje gol-razlike. Srceparajuće!

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

hahahaha

08.04.2016 08:17

Dobra analiza al ipak mislim da nece lestera niko stici, oni jace klubove dobijaju olako a sa manjim klubovima bar remiziraju :)

ODGOVORITE