Језива исповјест бившег логораша

Британац који је у Другом светском рату преживео три нацистичка логора, оставио је иза себе потресно сведочанство.

Свијет 04.04.2016 | 19:40
Језива исповјест бившег логораша

Британски Индипендент објавио је детаље из захјева за одштету извесног Британца Харолда Ле Дријенса након што је у Другом светском рату преживео три концентрациона логора. Од свих које је прошао, рекао је да је Берген-Белзен био најгори.

"Међу затвореницима је владао закон џунгле. Преко дана или си убијао или си био убијен, преко ноћи је посвуда било канибализма. људи су толико били гладни, да су јели једни друге", написао је.

За себе каже да је преживео уз пуно среће и захваљујући способности да емоционално живи изван свега тога.

Нацисти су га заробили 1944, дан уочи савезничког искрцавања у Нормандији, на отоку Џерси, једном од Каналских острва који су током рата били под окупацијом. Заробљен је зато што је сестри помагао око збрињавања једног руског заробљеника који је побегао Немцима, као и због несарадње с немачким окупационим властима.

Његов посао у Берген-Белзену био је закопавање тела убијених у масовне гробнице. Логораши су, рекао је, били слаби до те мере да су ровове за њих морали копати радници који су довођени изван логора.

У том логору је током рата побијено најмање 70.000 људи, а када су га савезници ослободили, згрожени виђеним, натерали су локално становништво да прођу кроз логор и виде шта им се догађало пред носом.

Ле Дријенс је навео и то да су били без воде, хране и могућности да спавају. У 10 месеци заробљеништва изгубио је више од пола своје тежине. Скоро целу једну годину опорављао се од дизентерије, шуге, неухрањености и сепсе.

Лекарска комисија закључила је да је претрпео нешто мању од 50-постотне инвалидности, па му је одредила обештећење од 30.000 фунти у данашњој противвредности.

Извор: Б92

Коментари / 0

Оставите коментар