Jeziva ispovjest bivšeg logoraša

Britanac koji je u Drugom svetskom ratu preživeo tri nacistička logora, ostavio je iza sebe potresno svedočanstvo.

Svijet 04.04.2016 | 19:40
Jeziva ispovjest bivšeg logoraša

Britanski Indipendent objavio je detalje iz zahjeva za odštetu izvesnog Britanca Harolda Le Drijensa nakon što je u Drugom svetskom ratu preživeo tri koncentraciona logora. Od svih koje je prošao, rekao je da je Bergen-Belzen bio najgori.

"Među zatvorenicima je vladao zakon džungle. Preko dana ili si ubijao ili si bio ubijen, preko noći je posvuda bilo kanibalizma. ljudi su toliko bili gladni, da su jeli jedni druge", napisao je.

Za sebe kaže da je preživeo uz puno sreće i zahvaljujući sposobnosti da emocionalno živi izvan svega toga.

Nacisti su ga zarobili 1944, dan uoči savezničkog iskrcavanja u Normandiji, na otoku Džersi, jednom od Kanalskih ostrva koji su tokom rata bili pod okupacijom. Zarobljen je zato što je sestri pomagao oko zbrinjavanja jednog ruskog zarobljenika koji je pobegao Nemcima, kao i zbog nesaradnje s nemačkim okupacionim vlastima.

Njegov posao u Bergen-Belzenu bio je zakopavanje tela ubijenih u masovne grobnice. Logoraši su, rekao je, bili slabi do te mere da su rovove za njih morali kopati radnici koji su dovođeni izvan logora.

U tom logoru je tokom rata pobijeno najmanje 70.000 ljudi, a kada su ga saveznici oslobodili, zgroženi viđenim, naterali su lokalno stanovništvo da prođu kroz logor i vide šta im se događalo pred nosom.

Le Drijens je naveo i to da su bili bez vode, hrane i mogućnosti da spavaju. U 10 meseci zarobljeništva izgubio je više od pola svoje težine. Skoro celu jednu godinu oporavljao se od dizenterije, šuge, neuhranjenosti i sepse.

Lekarska komisija zaključila je da je pretrpeo nešto manju od 50-postotne invalidnosti, pa mu je odredila obeštećenje od 30.000 funti u današnjoj protivvrednosti.

Izvor: B92

Komentari / 0

Ostavite komentar