БиХ има више хиљада потенцијалних терориста

Безбедносне службе у Босни и Херцеговини регистрировале су неколико хиљада особа повезаних с радикалним исламистичким покретима које би могле постати починиоци терористичких напада, изјавио је директор Управе полиције Републике Српске Гојко Васић у интервјуу за бањалучке Независне новине.

Босна и Херцеговина 04.04.2016 | 12:05
БиХ има више хиљада потенцијалних терориста

"Број тих људи, који су припадници вехабијског покрета, а иза којих се и најчешће појављују особе које би могле извршити терористички напад, по подацима Обавештајно безбедносне агенције БиХ, мери се у пар хиљада", рекао је Васић.

Васић каже да већина тих оособа, које представљају потенцијалну сигурносну претњу борави на територију Федерације БиХ, док их је у Републици Српској тек неколико десетина па је најтежи део суочавање с тим проблемом, на федералном и на десет жупанијских МУП-ова унутар ФБиХ, као и на Државној агенцији за истраге и заштиту, а у складу са законским овлашћењима за борбу против тероризма.

Васић сматра да борбу против тероризма у БиХ отежавају постојећа законска ограничења, укључујући слабу размену података о потенцијално опасним особама.

"Терористи користе одређена законска ограничења која смо ми сами себи направили. Могућност квалитетне и брзе размене података за особе коју су опасне отежана је због Закона о заштити личних података", казао је Васић.

Проблем је, објашњава, посебно изражен када је реч о особама пореклом из БиХ, које живе у иностранству, а могу бити уврштени у редове терориста.

Посебно се то, рекао је, односи на тзв. другу генерацију исељеника из БиХ у државе западне Европе.

"Имамо врло мало података о деци наших људи који живе и раде у Немачкој, Француској, Шведској и слично. Те особе су тамо рођене, али због порекла родитеља имају наше документе, знају наш језик, а могу бити врбоване и из европских држава отићи на ратиште. Нитко нама те податке није уступио да их ми, за случај да се те особе врате овде, можемо држати под контролом", казао је Васић.

Додао је да је то, по његовом мишљењу, једна од највећих потенцијалних опасности од тероризма повезана с БиХ.

Васић није искључио ни могућност постојања локација у земљи на којима би се изводила терористичка обуканапменувши да је БиХ за то погодна јер постоји пуно изолованих подручја где чак ни пуцњава не би привукла посебну пажњу.

Коментари / 16

Оставите коментар
Name

да....да

04.04.2016 10:09

Последњи напад изврсисе на Вуцица у З.Потоку.... ...Додо се усутио а пустио керове да лају

ОДГОВОРИТЕ
Name

абц

04.04.2016 11:58

Па и у Потоцарима су први инцидент и прву фласу са водом бацили специјалци РС у цивилкама да би послије глупи и наивни појединци наставили. Јер цим су бацили фласу одмах су поцели да му се приблизавају као сто се видјело из лијевог угла. Али тај видео није у корист РС зато није висе никад ни приказан а која слуцајност да исти тај специјалац на крају врси пљацку послије комбија који превози новац. Е то је та прљава политика и сирење мрзње и лоповлук.Ал некако ми опет испада да су га боље доцекали Сребреницани који су користили камење него ови са бомбама.

Name

xxxx

04.04.2016 10:16

Куку нама са нама

ОДГОВОРИТЕ
Name

бинго

04.04.2016 11:14

Е, Васицу ти као да сисе сад пробудио. Терориста има исламски и српски и хрватски,национализам на све страна.Како се борити против тога,кад вама треба десет година да расвјетлите убиство Вукелица. Знаци да у васим круговима зиве и раде терористи које ви ститите.

Name

Тако је

04.04.2016 10:37

Пуна БиХ брадоња, јал вехабије јал цетници?

ОДГОВОРИТЕ
Name

босњанин

04.04.2016 11:11

А ста цемо са оним који су вец цинили дјела која цине и терористи, убиства,прогоне,силовања, муцења људи а налазе се под заститом мупа рс и политике рс-а?

ОДГОВОРИТЕ
Name

xy

04.04.2016 11:13

... различитих вјера и националности.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Робин Худ

04.04.2016 11:15

У принципу је тачно да има пуно потенцијалних терориста. Да их има неколико хиљада то је мало теже повјеровати него је то изговор за нерад. Да их има неколико хиљада појели би нас до данас какви смо ми мутави. Да има хиљаде криминалаца почевши од самог врха државе и жалосних тв. ентитета то је нама, вјерујем, свима јасно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

рс

04.04.2016 11:50

крените од бакира..има неку цудну браду..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Боки

04.04.2016 11:52

Најгори су економски терористи у врху власти.

ОДГОВОРИТЕ
Name

семберац

04.04.2016 11:53

Васицу цисти своје двористе .ероња један

ОДГОВОРИТЕ
Name

скретницар

04.04.2016 13:09

Нек се скреце са теме... Банке су терористи и СНСД у њима...

ОДГОВОРИТЕ
Name

блбл

04.04.2016 13:17

Ста би ти господине Васицу да хапсис све који посете своје домове у РС -у из којих су им родитељи протерани. По твојој логици сва друга генерација протераних су потенциални терористи.Халлооо таквом реториком само навлаците проблем.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бањалучанин

04.04.2016 13:46

А ко наручи убиство гдина Милана Вукелића. Реци нам или поднеси оставку!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре абц

04.04.2016 18:29

Сва срећа па си их препознао а браћу брадоње ниси

ОДГОВОРИТЕ
Name

Фактум

04.04.2016 23:01

Ако нпр неко посјети бизнисмена нн и казе му да це ауто да му лети у зрак ако не погура с пар хиљада игокеу дал је дакле терориста овај сто дизе ауто у зрак ил овај сто плаца да се то не деси. Ил примјер други. Купи фини господин фабрику и низом пословних махинација све распрода а раднике остави без егзистенције. Они онда у оцају иду да се самоспаљују и дизу у зрак. Дал су онда они терористи ил дотицни који им је узео хљеб из рука

ОДГОВОРИТЕ