Шта ће "Панама пејперс" открити о БиХ?

Панамска фирма која послује са офшор компанијама открила је, наводно, илегалне финансијске трансакције неких од најмоћнијих људи света, преносе светски медији.

Свијет 04.04.2016 | 10:40
Шта ће "Панама пејперс" открити о БиХ?

Немачки лист Зидојче Цајтунг дошао је у посед поверљивих докумената, названих "Панама пејперс", панамске адвокатске фирме "Мосак Фонсека".

Ради се о више од 11.5 милиона фајлова (2.6 терабајта) који покривају период од 70-их прошлог века до ове године. Реч је о највећем цурењу података с којим су се новинари икад сусрели, наводи лист.

Документи откривају информације о некадашњим и актуелним светским лидерима, као и о многим познатим личностима који су, како се наводи, опрали гомиле новца или избегавали плаћање пореза уз помоћ офшор компанија.

Тако, помињу се некадашњи лидери попут либијског вође Гадафија. Нису изостали ни актуелни премијери Исланда, Пакистана, саудијски краљ, председници Украјине, Уједињених Арапских Емирата, Аргентине. У сумњиве активности био је умешан и отац британског премијера Дејвида Камерона, као и породице азербејџанског и сиријског председника, те близак пријатељ руског председника Путина.

Међу документима спомињу се имена неколико особа/компанија из Босне и Херцеговине, тачније три имена дионичара компанија и једно име корисника, преноси Н1.

Такође, помињу се и најмање 33 личности и компаније које су се налазиле на црној листи САД, због сумњи да су били уплетени у мутне послове попут сарадње са мексичким нарко-босовима, терористичким организацијама или чак због повезаности са државама попут Северне Кореје или Ирана.

Документи показују да су велике банке одговорне за стварање тешко приступачних компанија на британским Девичанским острвима, Панами и другим острвима која представљају утичишта за офшор активности. Представљено је скоро 15.600 докумената који показују како су банке помагале клијентима који су желели да прикрију своје малверзације.

Међу раскринканим познатим личностима се налази фудбалер Лионел Меси који је наводно са својим оцем поседовао једну компанију на Панами како би избегао плаћење пореза у Шпанији. Меси је већ најавио тужбу. Наводи се и да је у сумњиве послове био умешан, између осталих, и познати глумац Џеки Чен.

Истиче се да је фирма Мосацк Фонсека често знала да клијенти имају кривичну прошлост, али је наставила да послује са њима.

Извор: ЕПК/Н1

Коментари / 9

Оставите коментар
Name

ти.о

04.04.2016 08:50

Има ли на списку Баја, Шпирко, Тегелетија, Џомбиц и остала раја.

ОДГОВОРИТЕ
Name

два другара

04.04.2016 09:09

Незнам,циними се да је Путин добар са неким из РС.

ОДГОВОРИТЕ
Name

цоби

04.04.2016 09:35

Наравно,православни брат..А теби криво ???

Name

Михаило Микић

04.04.2016 09:48

Ова афера о цурење података је смишљена са намјером да оцрни ПРЕСЈЕДНИКА Русије Г. Путина, а друга лица на списку само су колетарална штета. Прави циљ афере је политичко блаћење и клеветања Путина који се отео Западној контроли. Још један избор Путина за ПРЕСЈЕДНИКА Руске Федерације довела би до пропаст западне политике према Славенима и другим преварени и причама о демократији обманутим народима!

Name

Алеx Јонес

04.04.2016 11:06

Одлицан одговор, као насли му неке пријатеље из дјетинства. Исто као да мене споје са Гавром из насеља...па какве то везе има?!

Name

горан

04.04.2016 10:57

А нити један јенки.Само да питам одакл Хитлери Клинтон стотине милиона долара и гдје их заради.Ј.. вам Гебелс мајку милу па докле висе мислите ср...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Освит

04.04.2016 11:26

Офсор компаније су углавном инструменти за утају пореза у својим дрзавама које се прецутно толерису је се преко њих ради високо софтицирани криминал којим се баве виси слојеви друства и недоступан је обицним граданима.У ниједној од компанија се као власник или као уцесник у трансакцији се не спомиње Владимир Путин него њему блиски пријатељи.Инаце офсор компаније била су једина могуцност за медународно пословање у рату будуци да је и Србија и Република Српска биле под санкцијама и било им је забрањено медународно пословање,замрзнути сви рацуни насих привредних субјеката у иностранству,тако да су многи отворили и радили преко офсор компанија у главном на Кипру.Колико је познато ти порески рајеви како их зову,су под посебним назором у озбиљним земљама и свака трансакција са њима се сматра потенцијалним прањем новца па и у Босни и Херцеговини.Медутим насе банке по извјестајима надлезних структура не само да су пословале са фирмама и офсор зона него су им одобравале и милионске кредите без икаквог обезбједења.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милан

04.04.2016 11:55

Сви осим Цамерон-а су жестоки противници ммф-а. Дај молим те ....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Његош

04.04.2016 13:02

Ту мора бити Лемија, тај се у све мијеса...

ОДГОВОРИТЕ