Šta će "Panama pejpers" otkriti o BiH?

Panamska firma koja posluje sa ofšor kompanijama otkrila je, navodno, ilegalne finansijske transakcije nekih od najmoćnijih ljudi sveta, prenose svetski mediji.

Svijet 04.04.2016 | 10:40
Šta će "Panama pejpers" otkriti o BiH?

Nemački list Zidojče Cajtung došao je u posed poverljivih dokumenata, nazvanih "Panama pejpers", panamske advokatske firme "Mosak Fonseka".

Radi se o više od 11.5 miliona fajlova (2.6 terabajta) koji pokrivaju period od 70-ih prošlog veka do ove godine. Reč je o najvećem curenju podataka s kojim su se novinari ikad susreli, navodi list.

Dokumenti otkrivaju informacije o nekadašnjim i aktuelnim svetskim liderima, kao i o mnogim poznatim ličnostima koji su, kako se navodi, oprali gomile novca ili izbegavali plaćanje poreza uz pomoć ofšor kompanija.

Tako, pominju se nekadašnji lideri poput libijskog vođe Gadafija. Nisu izostali ni aktuelni premijeri Islanda, Pakistana, saudijski kralj, predsednici Ukrajine, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Argentine. U sumnjive aktivnosti bio je umešan i otac britanskog premijera Dejvida Kamerona, kao i porodice azerbejdžanskog i sirijskog predsednika, te blizak prijatelj ruskog predsednika Putina.

Među dokumentima spominju se imena nekoliko osoba/kompanija iz Bosne i Hercegovine, tačnije tri imena dioničara kompanija i jedno ime korisnika, prenosi N1.

Takođe, pominju se i najmanje 33 ličnosti i kompanije koje su se nalazile na crnoj listi SAD, zbog sumnji da su bili upleteni u mutne poslove poput saradnje sa meksičkim narko-bosovima, terorističkim organizacijama ili čak zbog povezanosti sa državama poput Severne Koreje ili Irana.

Dokumenti pokazuju da su velike banke odgovorne za stvaranje teško pristupačnih kompanija na britanskim Devičanskim ostrvima, Panami i drugim ostrvima koja predstavljaju utičišta za ofšor aktivnosti. Predstavljeno je skoro 15.600 dokumenata koji pokazuju kako su banke pomagale klijentima koji su želeli da prikriju svoje malverzacije.

Među raskrinkanim poznatim ličnostima se nalazi fudbaler Lionel Mesi koji je navodno sa svojim ocem posedovao jednu kompaniju na Panami kako bi izbegao plaćenje poreza u Španiji. Mesi je već najavio tužbu. Navodi se i da je u sumnjive poslove bio umešan, između ostalih, i poznati glumac Džeki Čen.

Ističe se da je firma Mosack Fonseka često znala da klijenti imaju krivičnu prošlost, ali je nastavila da posluje sa njima.

Izvor: EPK/N1

Komentari / 9

Ostavite komentar
Name

ti.o

04.04.2016 08:50

Ima li na spisku Baja, Špirko, Tegeletija, Džombic i ostala raja.

ODGOVORITE
Name

dva drugara

04.04.2016 09:09

Neznam,cinimi se da je Putin dobar sa nekim iz RS.

ODGOVORITE
Name

cobi

04.04.2016 09:35

Naravno,pravoslavni brat..A tebi krivo ???

Name

Михаило Микић

04.04.2016 09:48

Ова афера о цурење података је смишљена са намјером да оцрни ПРЕСЈЕДНИКА Русије Г. Путина, а друга лица на списку само су колетарална штета. Прави циљ афере је политичко блаћење и клеветања Путина који се отео Западној контроли. Још један избор Путина за ПРЕСЈЕДНИКА Руске Федерације довела би до пропаст западне политике према Славенима и другим преварени и причама о демократији обманутим народима!

Name

Alex Jones

04.04.2016 11:06

Odlican odgovor, kao nasli mu neke prijatelje iz djetinstva. Isto kao da mene spoje sa Gavrom iz naselja...pa kakve to veze ima?!

Name

goran

04.04.2016 10:57

A niti jedan jenki.Samo da pitam odakl Hitleri Klinton stotine miliona dolara i gdje ih zaradi.J.. vam Gebels majku milu pa dokle vise mislite sr...

ODGOVORITE
Name

Osvit

04.04.2016 11:26

Ofsor kompanije su uglavnom instrumenti za utaju poreza u svojim drzavama koje se precutno tolerisu je se preko njih radi visoko softicirani kriminal kojim se bave visi slojevi drustva i nedostupan je obicnim gradanima.U nijednoj od kompanija se kao vlasnik ili kao ucesnik u transakciji se ne spominje Vladimir Putin nego njemu bliski prijatelji.Inace ofsor kompanije bila su jedina mogucnost za medunarodno poslovanje u ratu buduci da je i Srbija i Republika Srpska bile pod sankcijama i bilo im je zabranjeno medunarodno poslovanje,zamrznuti svi racuni nasih privrednih subjekata u inostranstvu,tako da su mnogi otvorili i radili preko ofsor kompanija u glavnom na Kipru.Koliko je poznato ti poreski rajevi kako ih zovu,su pod posebnim nazorom u ozbiljnim zemljama i svaka transakcija sa njima se smatra potencijalnim pranjem novca pa i u Bosni i Hercegovini.Medutim nase banke po izvjestajima nadleznih struktura ne samo da su poslovale sa firmama i ofsor zona nego su im odobravale i milionske kredite bez ikakvog obezbjedenja.

ODGOVORITE
Name

Milan

04.04.2016 11:55

Svi osim Cameron-a su žestoki protivnici mmf-a. Daj molim te ....

ODGOVORITE
Name

Njegoš

04.04.2016 13:02

Tu mora biti Lemija, taj se u sve mijesa...

ODGOVORITE