Зеленковац - оаза за коју је чуо и Елис Купер

Славни рокер Елис Купер недавно је на свом фацебоок профилу поставио фотографију шумске брвнаре и галерије сликара Боре Јанковића у еколошкој зони Зеленковац код Мркоњић Града.

Република Српска 03.04.2016 | 15:25
Зеленковац  - оаза за коју је чуо и Елис Купер

Купер је понудио 365.000 долара онима који успију да годину дана издрже у овој брвнари, без телефона, интернета, ТВ-а, радија и контакта са људима.

Претпоставља се да није у питању озбиљна понуда, а Боро Јанковић, власник брвнаре, објаснио је да је фотографију направио Француз, гост Зеленковца прије двије године, који се на овом мјесту одмарао и писао књигу.

Без обзира на то да ли је Куперова понуда озбиљна или не, Зеленковац је оаза која нуди одмор од савремених технологија и убитачног темпа савременог живота.

Мада рокери знају бити контроверзни, Елису Куперу је запела за око необичност те кућице, амбијента, вјерујем да је то код њега био тест, неко филозофско питање које је покренуо, да ли данас урбан човјек може да издржи, који је препоптерећен, везан, сав у неком шаблону, у сталној акцији, покрету, да ли се може одрећи тих цивилизацијских вриједности и живјети овдје као природно биће у шуми, природи, без ичега, каже Боро Јанковић.

Садашње насеље може примити 32 особе у смјештајне објекте са купатилом и мини кухињом, камином на дрва, а укупно 70 људи може бити смјештено у свим објектима, рачунајући мање захтјевне студенте или планинаре спремне да спавају у поткровљима у врећама за спавање.

Већина смјештајних капацитета заправо су старе куће које су пренешене на ову локацију и адаптиране.На Зеленковцу је највише посјетилаца из Бањалуке, затим из регије, на примјер Гламоча, Ливна, Јајца, а редовни су и дијаспора из Србије, Западне Европе, те Аустралије и Канаде.

Затекао се ту и Гијом, ДЈ из Швајцарске.У овом амбијенту Боро живи већ 30 година. Све је почело од мале воденице, коју је наслиједио од оца, а прерасло је у галерију, еко-зону и познато умјетничко исходиште.

У Зеленковцу се традиционално одржава и Џез фестивал, посљедњег викенда у јулу. Ове године фестивал се одржава од 29. до 31. јула, а наступе су већ потврдили Влатко Стефановски и Васил Хаџиманов.

БН ТВ

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Небитно

03.04.2016 13:48

Како се пријавити?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милан

21.08.2017 09:39

Видите то је рај на земљи ако је понуда одма ме ето

ОДГОВОРИТЕ