Zelenkovac - oaza za koju je čuo i Elis Kuper

Slavni roker Elis Kuper nedavno je na svom facebook profilu postavio fotografiju šumske brvnare i galerije slikara Bore Jankovića u ekološkoj zoni Zelenkovac kod Mrkonjić Grada.

Republika Srpska 03.04.2016 | 15:25
Zelenkovac  - oaza za koju je čuo i Elis Kuper

Kuper je ponudio 365.000 dolara onima koji uspiju da godinu dana izdrže u ovoj brvnari, bez telefona, interneta, TV-a, radija i kontakta sa ljudima.

Pretpostavlja se da nije u pitanju ozbiljna ponuda, a Boro Janković, vlasnik brvnare, objasnio je da je fotografiju napravio Francuz, gost Zelenkovca prije dvije godine, koji se na ovom mjestu odmarao i pisao knjigu.

Bez obzira na to da li je Kuperova ponuda ozbiljna ili ne, Zelenkovac je oaza koja nudi odmor od savremenih tehnologija i ubitačnog tempa savremenog života.

Mada rokeri znaju biti kontroverzni, Elisu Kuperu je zapela za oko neobičnost te kućice, ambijenta, vjerujem da je to kod njega bio test, neko filozofsko pitanje koje je pokrenuo, da li danas urban čovjek može da izdrži, koji je prepopterećen, vezan, sav u nekom šablonu, u stalnoj akciji, pokretu, da li se može odreći tih civilizacijskih vrijednosti i živjeti ovdje kao prirodno biće u šumi, prirodi, bez ičega, kaže Boro Janković.

Sadašnje naselje može primiti 32 osobe u smještajne objekte sa kupatilom i mini kuhinjom, kaminom na drva, a ukupno 70 ljudi može biti smješteno u svim objektima, računajući manje zahtjevne studente ili planinare spremne da spavaju u potkrovljima u vrećama za spavanje.

Većina smještajnih kapaciteta zapravo su stare kuće koje su prenešene na ovu lokaciju i adaptirane.Na Zelenkovcu je najviše posjetilaca iz Banjaluke, zatim iz regije, na primjer Glamoča, Livna, Jajca, a redovni su i dijaspora iz Srbije, Zapadne Evrope, te Australije i Kanade.

Zatekao se tu i Gijom, DJ iz Švajcarske.U ovom ambijentu Boro živi već 30 godina. Sve je počelo od male vodenice, koju je naslijedio od oca, a preraslo je u galeriju, eko-zonu i poznato umjetničko ishodište.

U Zelenkovcu se tradicionalno održava i Džez festival, posljednjeg vikenda u julu. Ove godine festival se održava od 29. do 31. jula, a nastupe su već potvrdili Vlatko Stefanovski i Vasil Hadžimanov.

BN TV

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Nebitno

03.04.2016 13:48

Kako se prijaviti?

ODGOVORITE
Name

Milan

21.08.2017 09:39

Vidite to je raj na zemlji ako je ponuda odma me eto

ODGOVORITE