Од понедјељка акција Загреба против Србије

Претње да ће блокирати Србију на путу ка ЕУ суседна Хрватска покушаће да оствари већ од понедељка, када ће хрватски званичници кренути у лобирање у телима Европске уније како би спречили да Србија отвори поглавље 23, о правосуђу и основним правима.

Регион 02.04.2016 | 21:18
Од понедјељка акција Загреба против Србије

Према информацијама "Вечерњих новости" из бриселских дипломатских кругова, Хрватска, једина чланица ЕУ која још није дала зелено светло за наредни корак Србије у интеграцијама, прво ће покушати да рампу за Србију спусти на састанку Коеле, радног тела за проширење, планираном почетком следеће недеље.

Иако су све остале чланице сагласне да Србија отвори поглавље 23 за време холандског председавања, до краја јуна, они ће инсистирати на томе да се то пролонгира док се не испуне њихова три услова. Први захтев Загреба је измена закона о суђењима за ратне злочине, по којем можемо да процесуирамо дела почињена у другим земљама бивше Југославије. Међутим, суседи ништа мање не инсистирају ни на томе да Хрвати добију резервисана места у парламенту и да се побољша положај њихове мањине у Србији.

Званични Београд узвраћа да Хрвати у Србији уживају много већа права него српска мањина у суседној држави, која не поштује стандарде ЕУ на које се позива. Није прихватљив ни захтев о изменама закона о ратним злочинима, а за резервисана места за Хрвате у парламенту потребно је доношење нових изборних правила, што је немогуће док трају кампања и изборни процес.

Немања Штиплија, уредник портала "Јуропијан вестерн Балканс", сматра да ће у консултацијама о отварању нових поглавља, које ће се наредних недеља одржавати у врху ЕУ, кључну улогу одиграти Немачка:

"Не би ме изненадило ни да Хрватски сабор усвоји отворену препоруку да њихов премијер не гласа на састанку европских лидера за отварање поглавља. Важно је колико ће Берлин, одакле стижу поруке да је Србија испунила услове, заложити свој утицај у ЕУ да се настави са отварањем поглавља."

ПУПОВАЦ: РАЗГОВОР УМЕСТО ПРЕТЊИ

За Милорада Пуповца, председника Српског народног већа у Хрватској, уместо најава блокаде, боље би било да две стране седну и почну да решавају отворена питања. Он за "Новости" каже да и Хрватска и Србија треба да сарађују на испуњавању обавеза које имају према ЕУ око мањинских права и суђења за ратне злочине.

Извор: Вечерње новости

Коментари / 42

Оставите коментар
Name

Дон

02.04.2016 19:22

И Србија мора Берлин слушати, нема друге.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хвала Хрватска

02.04.2016 19:57

Бољу ствар хрватска владајућа клика није могла да уради за "драгу" комшијску државу... А Србија, да је слободна (а није), не би тражила будућност у пропасти која значи "улазак у ЕУ". Само један примјер о хрватској пољопривреди: хттп://www.агроклуб.цом/пољопривредне-вијести/годину-дана-од-уласка-у-еу-пољопривреда-пропада/13365/

Name

србија

02.04.2016 20:33

Србија неће слушат Берлин Србија ће слушат Москву и великог ПУТИНА Живила Влика Србија

Name

Данке кроатисцх

02.04.2016 20:39

И ја казем хвала хрватима ако ураде несто да спријеце Србију да удје у ту пропалу творевину. Да је памети, као сто није, Србија се никад не би ни кандидовала за улазак у дрзаву која није никад, и неце, профункционисати. УР је пропао пројекат неоколонијализма. Питање је дана кад це једна по једна дрзава поцети да из ње излази. зато и ја казем: Хвала "брацо" хрвати

Name

Топлана

02.04.2016 19:28

Блокират ћете пут Србије ка ЕУ? Па бољи поклон Шешељу нисте могли дати!

ОДГОВОРИТЕ
Name

мами

03.04.2016 13:11

Свакако, хвала хрватској влади! Не ЕУ!!!!

Name

па

02.04.2016 19:29

Нема ста ,зеле јос висе да просире "братство и нејединство" ;са ким смо зивјели у једној дрзави толике године у којој је предсједник био њихов "цовјек"?

ОДГОВОРИТЕ
Name

и ја бих

02.04.2016 19:35

Мисилм да је крајње вријеме да Срби погледају у календар и увиде да је 21 вијек. Говорим о Балкану, а боли ме уво за Блиски Исток и њихов каленадар. Мени је дразе обути Адидас него опанке, и Левис него цаксире. О капама да не прицам. Ето моји Срби, па се замислите кога носите на мајицам и циме се диците. Благо Србима па се будалама дице. И мени са вама

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сан и стварност

02.04.2016 20:20

Адидас и Леви'с и данас можеш да купиш. Међутим, знаш ли ко производи те производе? Адидас патике производе робови (понекад и дјеца) по земљама тзв. трећег свијета а не Њемци или Французи. Зато (мали број) Њемаца и Француза (оних који имају велике пакете акција Адидаса) убиру дебеле дивиденде. Ако очекујеш да ћеш уласком БиХ у ЕУ лично добити пакет акција у вриједности 10 милиона евра и да ћеш уживати у благодетима живота, онда морам да те разочарам. У најбољем случају ћеш и сам бити роб у Њемачкој (при том помажући власницима великих акцијских пакета да буду још богатији), а лошијем случају ћеш бити роб у БиХ (дакле, као и сада) а у најгорем ћеш умрети. Мислиш да је ЕУ брига за грађане? Ако јесте, зашто су уништили грчки народ (који дословно умире) а нису пипнули привилиегије грчке владајуће клике. (Илустрација: Доласком Ципраса покреће се питање ко је примао а ко давао мито; установљава се да је Сиеменс највише "подмазивао"; директор Сиеменс Грчка бјежи у Њемачку; Грчко тужилаштво га тражи, Њемачка га не испоручује.)

Name

Сваком Свој

02.04.2016 20:53

По теби би требали на мајицама да носимо Готовину или Орица

Name

биби

02.04.2016 22:23

Нико те не тјера на опанке и цаксире умјесто адидаса и леwиса. Та фора да си изнад овога свега мозе проци на мјесецу. Овдје си натјеран у торове хтио не хтио. А сподзнаја о свом поријеклу и историји народа коме припадас је индивидуална ствар. Ја ипак не зелим да зивим у не знању а носим и адидас и леwис и цитам Дуцица, Његоса Цоровица Бецковица етц...

Name

нонаме

02.04.2016 19:45

Ови Рвати су цразy

ОДГОВОРИТЕ
Name

ма немој ???

02.04.2016 21:41

А ми Срби смо као бољи од њих

Name

Покрет

02.04.2016 19:50

Даће Бог па и хрвати да нам помогну да се окренемо на прави пут а тај сигурно не води у ЕУ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

03.04.2016 08:30

Мозда не за тебе али да за велику вецину нормално оријентисаних градјана. Један без знацајан број примитиваца неце ниста као ти неце ниста моци да промјени. Надати се да Хрвати ипак неце блокирати пут а ако и блокирају донекле их могу и разумјети. А теско Србији сад у оваквом политицком миљеу јер комсије знаце све а у овом слуцају Србија се удаљава од свих око себе. Назалост.

Name

За Ре

03.04.2016 12:43

Која већина?! Дај ми податак да тако већина мисли! Људи који су ограничени (читај: као ти) генерализују ствари и измишљају неке већине. Ако ти се иде у Европу иди, нико те не тјера да останеш овдје. Мед и млијеко не тече нигдје па ни овдје, али опет имамо свој интегритет. Још да се ријешимо лопова политичара и проклетих националиста (читај опет: као ти) гдје би нам био крај. Поздрав

Name

нема ниста од тога

02.04.2016 20:11

Хрватска немозе ниста висе, она не доноси самостално одлуке. Бице како Њемацка казе и тацка.

ОДГОВОРИТЕ
Name

сербија

02.04.2016 20:31

Србија неће Европску унију то нам не треба Србија иде са Русијом

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре сербија

04.04.2016 05:45

Русија мајка а њемацка нек је мјесто гдје зарадјивам новац,српски мото,инаце кад продјес кроз њемацку све пуци од срба а у русији слабо их има,вецином су они које трази интерпол.

Name

вупер

02.04.2016 20:49

Блокираце улазак у ЕУ, али у НАТО неце

ОДГОВОРИТЕ
Name

Монархиста

02.04.2016 20:54

Званицни Загреб мозе како му се хоце. Све до момента док званицни Београд не показе да не мозе. Док Београд не показе да Бриселу треба висе од Загреба. И тацка. А мозе му се то.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Несо

02.04.2016 20:59

Који је то код болесни ,недај бозе ником

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драган

02.04.2016 21:02

Блокирајте нас сусједи, нећемо у овакву ЕУ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Туњо Гутиц

02.04.2016 21:03

Сутра идем у сопинг у Конзум,али у пањевима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Промишљање

02.04.2016 21:06

Јасно нам је да је Шешељ непревазиђена фрустрација Хрвата. Просто невјеројатно колико Хрвати имају потребу да Србији у свему и свачему подметну ногу, да намјерно дозирају тензије. То дозирање тензија увијек иде од Хрвата, онда кад то они желе да тако буде, а не од Срба. На економском плану освајају српско тржиште, Срби им то дозволили, реципроцитета нема ни изблиза. Просто су незајажљиви, а ми глупи. Него сјетих се Черчила (једне од највећих бјелосвјетских фукара према Србима), цитат, "На Балкану увијек треба тињати мала ватрица, како би ми увијек могли загријати мало руке." Ето, одакле нам се кроји како ће нам бити. Врло је могуће да су ови са бајног запада процијенили да им је Шешељ далеко кориснији на слободи, него да је осуђен у Хагу. А зашто тако мсилим, па ево, сви видимо како "ватрица тиња", Хрвати се одмах повампирили. И шта је још могуће за очекивати...

ОДГОВОРИТЕ
Name

цро

02.04.2016 21:08

Комплексаси умислили да су вазни.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Освит

02.04.2016 21:45

Надам се да у односима сусједа неце преовладати ниске страсти,јер би то могло имати катастрофалне посљедице на медусобне економске односе у којим је Хрватска и велики дио њихових привредника у повластеном полозају у Србији.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хасим

02.04.2016 22:05

Док Србија испреговара ови це се распасти са све својима благодетима

ОДГОВОРИТЕ
Name

овде мозе бити свега

02.04.2016 22:43

Мени це бити занимљиво ако се Хрватска угледа на Србију и оптузи Сесеља за неки ратни злоцин па онда расписе потерницу за њим иако га је Хаг особидио. Потпуно исто као сто је Србија оптузила Орица и расписала потерницу за њим иако га је Хаг ослободио

ОДГОВОРИТЕ
Name

ИНФОРМИШИ СЕ

04.04.2016 10:37

Србија је расписала потерницу за оном гњидом по другим основама у односу на тзв. суд (не)правде, ако ниси знао. А на то је имала право, ако ниси знао свезнадару, пошто су у питању друга недела у односу на она за која је срамотно ослобођен. Тачка.

Name

стварност

03.04.2016 02:31

Глупостима Хрватским нема краја,од силне демократије љубазности хоце да унисте Србе као сто је НДХ радио.Хвала им на свему нека мету своје смеце у својој куци.Ово је прави примјер демократске дрзаве која је добила статус у ЕУ????? Залосно циме се те усијане главе баве????

ОДГОВОРИТЕ
Name

Марко

03.04.2016 05:47

Хвала комсијама. Никад по њима нецемо отворити поглавље а тиме ни уци у друство ЕУ, остацемо као Турска увек на путу ка ЕУ. НИје та будуцност ни тако лоса. У медјувремену ваљда це Руси дати тај С400 уместо да нам доносе макете.

ОДГОВОРИТЕ
Name

слободан

03.04.2016 06:51

Да се Србија одрекне пута према ЕУ! Србија треба да синхронизује акције са Русијом.

ОДГОВОРИТЕ
Name

раде

03.04.2016 07:08

Нема друге него повратак на старе границе,Карловац,Карлобаг,Вировитица

ОДГОВОРИТЕ
Name

БГД.

03.04.2016 07:43

ЛИЈЕПО ПИСЕ НА ТАБЛИ У ЊЕМАЦКОЈ...``САЦУВАЈ МЕ БОЗЕ КУГЕ, РАТА И ХРВАТА``.

ОДГОВОРИТЕ
Name

боки

03.04.2016 08:10

Е камо среце да ви то мозете,назалост задузили су вас толико да се никад извуци нецете тако да вас неко у ЕУ несто бог зна питат неце.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Само напред...

03.04.2016 08:13

...Хрвати. Ако у дело спроведете васу теорију,веци део градјана Србије це вам вецито бити захвални.

ОДГОВОРИТЕ
Name

родјо

03.04.2016 09:39

Интересантно,није рекао да се требају хрватски трговински ланци повуци из Србије ????

ОДГОВОРИТЕ
Name

војводина

03.04.2016 11:55

Прије уласка Србије у ЕУ обавезно треба ријесити питање самосталности Војводине. Србија и Хрватска не требају бити сусједи.

ОДГОВОРИТЕ
Name

РАЗМИСЛИ МАЛО

04.04.2016 10:45

И не слутиш колико си у праву. Србија и Кроација неће ни бити суседи, пошто ће Србији на западу граничити са Словенијом. Питај Змага Јелинчића, ако не верујеш.

Name

Хрвоје

04.04.2016 09:24

НИСТА ОД ТОГА ПРИСЈЕТИМО СЕ РАНИЈИХ ПРЕСУДА У ХАГУ ГОТОВИНА ОСЛОБОДЈЕН УРЕДУ АКО ЈЕ СЕСЕЉ ОСЛОБОДЈЕН ОНДА ЈЕ ПОЛИТИЦКА ОДЛУКА АКО ЈЕ ГОТОВИНА ОСЛОБОДЈЕН ОНДА ЈЕ ИСТО ПОЛИТИЦКА ПРЕСУДА.

ОДГОВОРИТЕ
Name

србија

04.04.2016 12:19

Хрвати це на крају проци као северина...добице оно сто и она обозава.

ОДГОВОРИТЕ