Od ponedjeljka akcija Zagreba protiv Srbije

Pretnje da će blokirati Srbiju na putu ka EU susedna Hrvatska pokušaće da ostvari već od ponedeljka, kada će hrvatski zvaničnici krenuti u lobiranje u telima Evropske unije kako bi sprečili da Srbija otvori poglavlje 23, o pravosuđu i osnovnim pravima.

Region 02.04.2016 | 21:18
Od ponedjeljka akcija Zagreba protiv Srbije

Prema informacijama "Večernjih novosti" iz briselskih diplomatskih krugova, Hrvatska, jedina članica EU koja još nije dala zeleno svetlo za naredni korak Srbije u integracijama, prvo će pokušati da rampu za Srbiju spusti na sastanku Koele, radnog tela za proširenje, planiranom početkom sledeće nedelje.

Iako su sve ostale članice saglasne da Srbija otvori poglavlje 23 za vreme holandskog predsedavanja, do kraja juna, oni će insistirati na tome da se to prolongira dok se ne ispune njihova tri uslova. Prvi zahtev Zagreba je izmena zakona o suđenjima za ratne zločine, po kojem možemo da procesuiramo dela počinjena u drugim zemljama bivše Jugoslavije. Međutim, susedi ništa manje ne insistiraju ni na tome da Hrvati dobiju rezervisana mesta u parlamentu i da se poboljša položaj njihove manjine u Srbiji.

Zvanični Beograd uzvraća da Hrvati u Srbiji uživaju mnogo veća prava nego srpska manjina u susednoj državi, koja ne poštuje standarde EU na koje se poziva. Nije prihvatljiv ni zahtev o izmenama zakona o ratnim zločinima, a za rezervisana mesta za Hrvate u parlamentu potrebno je donošenje novih izbornih pravila, što je nemoguće dok traju kampanja i izborni proces.

Nemanja Štiplija, urednik portala "Juropijan vestern Balkans", smatra da će u konsultacijama o otvaranju novih poglavlja, koje će se narednih nedelja održavati u vrhu EU, ključnu ulogu odigrati Nemačka:

"Ne bi me iznenadilo ni da Hrvatski sabor usvoji otvorenu preporuku da njihov premijer ne glasa na sastanku evropskih lidera za otvaranje poglavlja. Važno je koliko će Berlin, odakle stižu poruke da je Srbija ispunila uslove, založiti svoj uticaj u EU da se nastavi sa otvaranjem poglavlja."

PUPOVAC: RAZGOVOR UMESTO PRETNjI

Za Milorada Pupovca, predsednika Srpskog narodnog veća u Hrvatskoj, umesto najava blokade, bolje bi bilo da dve strane sednu i počnu da rešavaju otvorena pitanja. On za "Novosti" kaže da i Hrvatska i Srbija treba da sarađuju na ispunjavanju obaveza koje imaju prema EU oko manjinskih prava i suđenja za ratne zločine.

Izvor: Večernje novosti

Komentari / 42

Ostavite komentar
Name

Don

02.04.2016 19:22

I Srbija mora Berlin slušati, nema druge.

ODGOVORITE
Name

Hvala Hrvatska

02.04.2016 19:57

Bolju stvar hrvatska vladajuća klika nije mogla da uradi za "dragu" komšijsku državu... A Srbija, da je slobodna (a nije), ne bi tražila budućnost u propasti koja znači "ulazak u EU". Samo jedan primjer o hrvatskoj poljoprivredi: http://www.agroklub.com/poljoprivredne-vijesti/godinu-dana-od-ulaska-u-eu-poljoprivreda-propada/13365/

Name

srbija

02.04.2016 20:33

Srbija neće slušat Berlin Srbija će slušat Moskvu i velikog PUTINA Živila Vlika Srbija

Name

Danke kroatisch

02.04.2016 20:39

I ja kazem hvala hrvatima ako urade nesto da sprijece Srbiju da udje u tu propalu tvorevinu. Da je pameti, kao sto nije, Srbija se nikad ne bi ni kandidovala za ulazak u drzavu koja nije nikad, i nece, profunkcionisati. UR je propao projekat neokolonijalizma. Pitanje je dana kad ce jedna po jedna drzava poceti da iz nje izlazi. zato i ja kazem: Hvala "braco" hrvati

Name

Toplana

02.04.2016 19:28

Blokirat ćete put Srbije ka EU? Pa bolji poklon Šešelju niste mogli dati!

ODGOVORITE
Name

mami

03.04.2016 13:11

Svakako, hvala hrvatskoj vladi! Ne EU!!!!

Name

pa

02.04.2016 19:29

Nema sta ,zele jos vise da prosire "bratstvo i nejedinstvo" ;sa kim smo zivjeli u jednoj drzavi tolike godine u kojoj je predsjednik bio njihov "covjek"?

ODGOVORITE
Name

i ja bih

02.04.2016 19:35

Misilm da je krajnje vrijeme da Srbi pogledaju u kalendar i uvide da je 21 vijek. Govorim o Balkanu, a boli me uvo za Bliski Istok i njihov kalenadar. Meni je draze obuti Adidas nego opanke, i Levis nego caksire. O kapama da ne pricam. Eto moji Srbi, pa se zamislite koga nosite na majicam i cime se dicite. Blago Srbima pa se budalama dice. I meni sa vama

ODGOVORITE
Name

San i stvarnost

02.04.2016 20:20

Adidas i Levi's i danas možeš da kupiš. Međutim, znaš li ko proizvodi te proizvode? Adidas patike proizvode robovi (ponekad i djeca) po zemljama tzv. trećeg svijeta a ne Njemci ili Francuzi. Zato (mali broj) Njemaca i Francuza (onih koji imaju velike pakete akcija Adidasa) ubiru debele dividende. Ako očekuješ da ćeš ulaskom BiH u EU lično dobiti paket akcija u vrijednosti 10 miliona evra i da ćeš uživati u blagodetima života, onda moram da te razočaram. U najboljem slučaju ćeš i sam biti rob u Njemačkoj (pri tom pomažući vlasnicima velikih akcijskih paketa da budu još bogatiji), a lošijem slučaju ćeš biti rob u BiH (dakle, kao i sada) a u najgorem ćeš umreti. Misliš da je EU briga za građane? Ako jeste, zašto su uništili grčki narod (koji doslovno umire) a nisu pipnuli priviliegije grčke vladajuće klike. (Ilustracija: Dolaskom Ciprasa pokreće se pitanje ko je primao a ko davao mito; ustanovljava se da je Siemens najviše "podmazivao"; direktor Siemens Grčka bježi u Njemačku; Grčko tužilaštvo ga traži, Njemačka ga ne isporučuje.)

Name

Svakom Svoj

02.04.2016 20:53

Po tebi bi trebali na majicama da nosimo Gotovinu ili Orica

Name

bibi

02.04.2016 22:23

Niko te ne tjera na opanke i caksire umjesto adidasa i lewisa. Ta fora da si iznad ovoga svega moze proci na mjesecu. Ovdje si natjeran u torove htio ne htio. A spodznaja o svom porijeklu i istoriji naroda kome pripadas je individualna stvar. Ja ipak ne zelim da zivim u ne znanju a nosim i adidas i lewis i citam Ducica, Njegosa Corovica Beckovica etc...

Name

noname

02.04.2016 19:45

Ovi Rvati su crazy

ODGOVORITE
Name

ma nemoj ???

02.04.2016 21:41

A mi Srbi smo kao bolji od njih

Name

Pokret

02.04.2016 19:50

Daće Bog pa i hrvati da nam pomognu da se okrenemo na pravi put a taj sigurno ne vodi u EU.

ODGOVORITE
Name

Re

03.04.2016 08:30

Mozda ne za tebe ali da za veliku vecinu normalno orijentisanih gradjana. Jedan bez znacajan broj primitivaca nece nista kao ti nece nista moci da promjeni. Nadati se da Hrvati ipak nece blokirati put a ako i blokiraju donekle ih mogu i razumjeti. A tesko Srbiji sad u ovakvom politickom miljeu jer komsije znace sve a u ovom slucaju Srbija se udaljava od svih oko sebe. Nazalost.

Name

Za Re

03.04.2016 12:43

Koja većina?! Daj mi podatak da tako većina misli! Ljudi koji su ograničeni (čitaj: kao ti) generalizuju stvari i izmišljaju neke većine. Ako ti se ide u Evropu idi, niko te ne tjera da ostaneš ovdje. Med i mlijeko ne teče nigdje pa ni ovdje, ali opet imamo svoj integritet. Još da se riješimo lopova političara i prokletih nacionalista (čitaj opet: kao ti) gdje bi nam bio kraj. Pozdrav

Name

nema nista od toga

02.04.2016 20:11

Hrvatska nemoze nista vise, ona ne donosi samostalno odluke. Bice kako Njemacka kaze i tacka.

ODGOVORITE
Name

serbija

02.04.2016 20:31

Srbija neće Evropsku uniju to nam ne treba Srbija ide sa Rusijom

ODGOVORITE
Name

re serbija

04.04.2016 05:45

Rusija majka a njemacka nek je mjesto gdje zaradjivam novac,srpski moto,inace kad prodjes kroz njemacku sve puci od srba a u rusiji slabo ih ima,vecinom su oni koje trazi interpol.

Name

vuper

02.04.2016 20:49

Blokirace ulazak u EU, ali u NATO nece

ODGOVORITE
Name

Monarhista

02.04.2016 20:54

Zvanicni Zagreb moze kako mu se hoce. Sve do momenta dok zvanicni Beograd ne pokaze da ne moze. Dok Beograd ne pokaze da Briselu treba vise od Zagreba. I tacka. A moze mu se to.

ODGOVORITE
Name

Neso

02.04.2016 20:59

Koji je to kod bolesni ,nedaj boze nikom

ODGOVORITE
Name

Dragan

02.04.2016 21:02

Blokirajte nas susjedi, nećemo u ovakvu EU.

ODGOVORITE
Name

Tunjo Gutic

02.04.2016 21:03

Sutra idem u soping u Konzum,ali u panjevima.

ODGOVORITE
Name

Promišljanje

02.04.2016 21:06

Jasno nam je da je Šešelj neprevaziđena frustracija Hrvata. Prosto nevjerojatno koliko Hrvati imaju potrebu da Srbiji u svemu i svačemu podmetnu nogu, da namjerno doziraju tenzije. To doziranje tenzija uvijek ide od Hrvata, onda kad to oni žele da tako bude, a ne od Srba. Na ekonomskom planu osvajaju srpsko tržište, Srbi im to dozvolili, reciprociteta nema ni izbliza. Prosto su nezajažljivi, a mi glupi. Nego sjetih se Čerčila (jedne od najvećih bjelosvjetskih fukara prema Srbima), citat, "Na Balkanu uvijek treba tinjati mala vatrica, kako bi mi uvijek mogli zagrijati malo ruke." Eto, odakle nam se kroji kako će nam biti. Vrlo je moguće da su ovi sa bajnog zapada procijenili da im je Šešelj daleko korisniji na slobodi, nego da je osuđen u Hagu. A zašto tako msilim, pa evo, svi vidimo kako "vatrica tinja", Hrvati se odmah povampirili. I šta je još moguće za očekivati...

ODGOVORITE
Name

cro

02.04.2016 21:08

Kompleksasi umislili da su vazni.

ODGOVORITE
Name

Osvit

02.04.2016 21:45

Nadam se da u odnosima susjeda nece preovladati niske strasti,jer bi to moglo imati katastrofalne posljedice na medusobne ekonomske odnose u kojim je Hrvatska i veliki dio njihovih privrednika u povlastenom polozaju u Srbiji.

ODGOVORITE
Name

Hasim

02.04.2016 22:05

Dok Srbija ispregovara ovi ce se raspasti sa sve svojima blagodetima

ODGOVORITE
Name

ovde moze biti svega

02.04.2016 22:43

Meni ce biti zanimljivo ako se Hrvatska ugleda na Srbiju i optuzi Seselja za neki ratni zlocin pa onda raspise poternicu za njim iako ga je Hag osobidio. Potpuno isto kao sto je Srbija optuzila Orica i raspisala poternicu za njim iako ga je Hag oslobodio

ODGOVORITE
Name

ИНФОРМИШИ СЕ

04.04.2016 10:37

Србија је расписала потерницу за оном гњидом по другим основама у односу на тзв. суд (не)правде, ако ниси знао. А на то је имала право, ако ниси знао свезнадару, пошто су у питању друга недела у односу на она за која је срамотно ослобођен. Тачка.

Name

stvarnost

03.04.2016 02:31

Glupostima Hrvatskim nema kraja,od silne demokratije ljubaznosti hoce da uniste Srbe kao sto je NDH radio.Hvala im na svemu neka metu svoje smece u svojoj kuci.Ovo je pravi primjer demokratske drzave koja je dobila status u EU????? Zalosno cime se te usijane glave bave????

ODGOVORITE
Name

Marko

03.04.2016 05:47

Hvala komsijama. Nikad po njima necemo otvoriti poglavlje a time ni uci u drustvo EU, ostacemo kao Turska uvek na putu ka EU. NIje ta buducnost ni tako losa. U medjuvremenu valjda ce Rusi dati taj S400 umesto da nam donose makete.

ODGOVORITE
Name

slobodan

03.04.2016 06:51

Da se Srbija odrekne puta prema EU! Srbija treba da sinhronizuje akcije sa Rusijom.

ODGOVORITE
Name

rade

03.04.2016 07:08

Nema druge nego povratak na stare granice,Karlovac,Karlobag,Virovitica

ODGOVORITE
Name

BGD.

03.04.2016 07:43

LIJEPO PISE NA TABLI U NJEMACKOJ...``SACUVAJ ME BOZE KUGE, RATA I HRVATA``.

ODGOVORITE
Name

boki

03.04.2016 08:10

E kamo srece da vi to mozete,nazalost zaduzili su vas toliko da se nikad izvuci necete tako da vas neko u EU nesto bog zna pitat nece.

ODGOVORITE
Name

Samo napred...

03.04.2016 08:13

...Hrvati. Ako u delo sprovedete vasu teoriju,veci deo gradjana Srbije ce vam vecito biti zahvalni.

ODGOVORITE
Name

rodjo

03.04.2016 09:39

Interesantno,nije rekao da se trebaju hrvatski trgovinski lanci povuci iz Srbije ????

ODGOVORITE
Name

vojvodina

03.04.2016 11:55

Prije ulaska Srbije u EU obavezno treba rijesiti pitanje samostalnosti Vojvodine. Srbija i Hrvatska ne trebaju biti susjedi.

ODGOVORITE
Name

РАЗМИСЛИ МАЛО

04.04.2016 10:45

И не слутиш колико си у праву. Србија и Кроација неће ни бити суседи, пошто ће Србији на западу граничити са Словенијом. Питај Змага Јелинчића, ако не верујеш.

Name

Hrvoje

04.04.2016 09:24

NISTA OD TOGA PRISJETIMO SE RANIJIH PRESUDA U HAGU GOTOVINA OSLOBODJEN UREDU AKO JE SESELJ OSLOBODJEN ONDA JE POLITICKA ODLUKA AKO JE GOTOVINA OSLOBODJEN ONDA JE ISTO POLITICKA PRESUDA.

ODGOVORITE
Name

srbija

04.04.2016 12:19

Hrvati ce na kraju proci kao severina...dobice ono sto i ona obozava.

ODGOVORITE