Плату примао 19, пензију 49 година!

Милан Ђукић, пензионисани полицајац из Српца, занимљива је личност по много чему. Суграђани га ових дана виђају како на свом бициклу одлази до родног села Ситнеши, удаљеног седам километара, где орезује воће или лозу. Иако у 87. години он је стално у акцији.

Република Српска 02.04.2016 | 18:45
Плату примао 19, пензију 49 година!

Живи у центру Српца у породичној кући са 83-годишњом супругом Даринком, унуком Браниславом, његовом супругом Слободанком и праунуком, 10-годишњом Бранком.

"Кад сам напунио 18 година пријавио сам се за службу у тадашњој Народној милицији и први посао добио 1948. године у Травнику, затим у Мостару, Фочи, Прњавору, Кобашу и Котор Вароши, где сам са само 19 година радног и 6 година бенефицираног стажа пензионисан у чину водника. Од тада до данас пензију примам пуних 49 година. Да је више оваквих као што сам ја, Фонд ПиО Републике Српске би банкротирао" шали се Милан и додаје да је супругу Даринку упознао у Фочи 1951. године и убрзо потом ступио у брак.

У брачној заједници добили су троје деце, Бранислава, који је у 21. години погинуо на мотору недалеко од Српца, што су тешко преживели, Мирослава, који тренутно ради у Словенији, и Бранкицу, запослену у једној банци у Српцу. Имају петоро унучади и шесторо праунучади, који им, кажу, продужавају живот.

У обављању посла у тадашњој Народној милицији Милан је имао тешких тренутака, поготово за време хватања одметника по шумама и гудурама у Источној Босни и Западној Херцеговини, где је са својим колегама више пута био изложен животној опасности.

"Милиција је у то време била строга, одговорна и принципијелна, тако да није било гледања кроз прсте ни најближима. Сећам се свог покојног колеге Драге Брковића који је казнио своју супругу Ану, зато што је напасала краву у Градском парку, а копију признанице предао је у своју станицу", каже Милан и додаје да су у Титовој држави пензије милиционера износиле око 1.000 марака, а сада прима 250.

"Да ми није кћерке Бранкице и зета Милована да плаћају кућне трошкове, не знам како бисмо саставили крај с крајем."

ДОБРО ЗДРАВЉЕ

Милан Ђукић једини је преживели носилац плаве униформе из састава Народне милиције у општини Србац. Здравље га, каже, добро служи. Једе кувана јела, доста воћа, поврћа и млечних производа, док за месо не мари. Активно је пушио 40 година и дуван бацио три дана пред почетак најновијег рата у БиХ 1992. године.

Извор: Вечерње новости

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

кики

02.04.2016 16:57

Само ти прицај дида,дигнут це тебе у резервни састав.

ОДГОВОРИТЕ