Platu primao 19, penziju 49 godina!

Milan Đukić, penzionisani policajac iz Srpca, zanimljiva je ličnost po mnogo čemu. Sugrađani ga ovih dana viđaju kako na svom biciklu odlazi do rodnog sela Sitneši, udaljenog sedam kilometara, gde orezuje voće ili lozu. Iako u 87. godini on je stalno u akciji.

Republika Srpska 02.04.2016 | 18:45
Platu primao 19, penziju 49 godina!

Živi u centru Srpca u porodičnoj kući sa 83-godišnjom suprugom Darinkom, unukom Branislavom, njegovom suprugom Slobodankom i praunukom, 10-godišnjom Brankom.

"Kad sam napunio 18 godina prijavio sam se za službu u tadašnjoj Narodnoj miliciji i prvi posao dobio 1948. godine u Travniku, zatim u Mostaru, Foči, Prnjavoru, Kobašu i Kotor Varoši, gde sam sa samo 19 godina radnog i 6 godina beneficiranog staža penzionisan u činu vodnika. Od tada do danas penziju primam punih 49 godina. Da je više ovakvih kao što sam ja, Fond PiO Republike Srpske bi bankrotirao" šali se Milan i dodaje da je suprugu Darinku upoznao u Foči 1951. godine i ubrzo potom stupio u brak.

U bračnoj zajednici dobili su troje dece, Branislava, koji je u 21. godini poginuo na motoru nedaleko od Srpca, što su teško preživeli, Miroslava, koji trenutno radi u Sloveniji, i Brankicu, zaposlenu u jednoj banci u Srpcu. Imaju petoro unučadi i šestoro praunučadi, koji im, kažu, produžavaju život.

U obavljanju posla u tadašnjoj Narodnoj miliciji Milan je imao teških trenutaka, pogotovo za vreme hvatanja odmetnika po šumama i gudurama u Istočnoj Bosni i Zapadnoj Hercegovini, gde je sa svojim kolegama više puta bio izložen životnoj opasnosti.

"Milicija je u to vreme bila stroga, odgovorna i principijelna, tako da nije bilo gledanja kroz prste ni najbližima. Sećam se svog pokojnog kolege Drage Brkovića koji je kaznio svoju suprugu Anu, zato što je napasala kravu u Gradskom parku, a kopiju priznanice predao je u svoju stanicu", kaže Milan i dodaje da su u Titovoj državi penzije milicionera iznosile oko 1.000 maraka, a sada prima 250.

"Da mi nije kćerke Brankice i zeta Milovana da plaćaju kućne troškove, ne znam kako bismo sastavili kraj s krajem."

DOBRO ZDRAVLjE

Milan Đukić jedini je preživeli nosilac plave uniforme iz sastava Narodne milicije u opštini Srbac. Zdravlje ga, kaže, dobro služi. Jede kuvana jela, dosta voća, povrća i mlečnih proizvoda, dok za meso ne mari. Aktivno je pušio 40 godina i duvan bacio tri dana pred početak najnovijeg rata u BiH 1992. godine.

Izvor: Večernje novosti

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

kiki

02.04.2016 16:57

Samo ti pricaj dida,dignut ce tebe u rezervni sastav.

ODGOVORITE