"Убијали смо цивиле!"

Предсједник САД Барак Обама признао је да су у нападима америчких беспилотних летјелица у прошлости "гинули цивили, што није требало да се деси".

Свијет 02.04.2016 | 18:27
"Убијали смо цивиле!"

Он је додао и да је његова администрација сада "веома опрезна" кад је ријеч о ударима на мјеста гдје се налазе жене и дјеца.

Обама је на конференцији за штампу у Вашингтону на питања новинара о све већем броју погинулих у ударима дронова против екстремиста у Либији, Сирији, Сомалији и другим земљама одговорио: "Нема сумње да су у тим нападима гинули цивили, што није требало да се деси", пренијела је агенција АП.

"У прошлости је било оправданих критика поводом тога што употреба дронова није била прецизна у мјери у којој је требало да буде", истакао је амерички предсједник.

Он је додао да, међутим, протеклих неколико година америчка администрација ради на томе да спријечи погибију цивила.

"У ситуацији рата, морамо да преузмемо одговорност за ситуације кад не дјелујемо на одговарајући начин", навео је Обама.

У недавним нападима беспилотним летјелицама и другим ваздушним нападима америчких снага усмјерених против екстремиста је убијен велики број људи, па је тако у нападу на камп за обуку такозване Исламске државе у фебруару на западу Либије убијено више од 40 људи, а у нападу дрона у Сомалији против ал-Шабаба 5. марта чак 150 људи.

САД су биле изложене оштрим критикама за један напад дроном на положаје екстремиста у Јемену прије неколико година, током којег је бомбардовано мјесто гдје се одржавала свадба, а погинуо је већи број жена и дјеце.

 

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

судија

02.04.2016 17:14

А сад СЕ спремите у Хаг док СЕ није укинуо Трибунал,,, или пустите Караџица јер и он је пазио на цивиле.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ето

03.04.2016 17:26

Кад би неко из било које водеце гарнитуре у било којој дрзавици у свету, јавно признао несто слицно, ко зна ста би "праведници" урадили с њим.

ОДГОВОРИТЕ