"Ubijali smo civile!"

Predsjednik SAD Barak Obama priznao je da su u napadima američkih bespilotnih letjelica u prošlosti "ginuli civili, što nije trebalo da se desi".

Svijet 02.04.2016 | 18:27
"Ubijali smo civile!"

On je dodao i da je njegova administracija sada "veoma oprezna" kad je riječ o udarima na mjesta gdje se nalaze žene i djeca.

Obama je na konferenciji za štampu u Vašingtonu na pitanja novinara o sve većem broju poginulih u udarima dronova protiv ekstremista u Libiji, Siriji, Somaliji i drugim zemljama odgovorio: "Nema sumnje da su u tim napadima ginuli civili, što nije trebalo da se desi", prenijela je agencija AP.

"U prošlosti je bilo opravdanih kritika povodom toga što upotreba dronova nije bila precizna u mjeri u kojoj je trebalo da bude", istakao je američki predsjednik.

On je dodao da, međutim, proteklih nekoliko godina američka administracija radi na tome da spriječi pogibiju civila.

"U situaciji rata, moramo da preuzmemo odgovornost za situacije kad ne djelujemo na odgovarajući način", naveo je Obama.

U nedavnim napadima bespilotnim letjelicama i drugim vazdušnim napadima američkih snaga usmjerenih protiv ekstremista je ubijen veliki broj ljudi, pa je tako u napadu na kamp za obuku takozvane Islamske države u februaru na zapadu Libije ubijeno više od 40 ljudi, a u napadu drona u Somaliji protiv al-Šababa 5. marta čak 150 ljudi.

SAD su bile izložene oštrim kritikama za jedan napad dronom na položaje ekstremista u Jemenu prije nekoliko godina, tokom kojeg je bombardovano mjesto gdje se održavala svadba, a poginuo je veći broj žena i djece.

 

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

sudija

02.04.2016 17:14

A sad SE spremite u Hag dok SE nije ukinuo Tribunal,,, ili pustite Karadžica jer i on je pazio na civile.

ODGOVORITE
Name

Eto

03.04.2016 17:26

Kad bi neko iz bilo koje vodece garniture u bilo kojoj drzavici u svetu, javno priznao nesto slicno, ko zna sta bi "pravednici" uradili s njim.

ODGOVORITE