Саудијска Арабија креће на Гугл и Епл

Саудијска Арабија се спрема за сумрак нафтног доба стварањем највећег инвестиционог фонда на свету у којем ће бити највреднија имовина те земље, пише Блумберг.

Свијет 02.04.2016 | 10:05
Саудијска Арабија креће на Гугл и Епл

Заменик саудијског престолонаследника Мухамед бин Салман рекао је да ће Јавни инвестициони фонд (Публиц Инвестмент Фунд) контролисати 2.000 милијарди долара и помоћи да се та земља одвикне од зависности од нафте.

Салман је рекао да ће у оквиру те стратегије бити продате акције у државној нафтној компанији Арамко који ће бити трансформисан у индустријски конгломерат.

Блумберг наводи да ће продајом Арамка, саудијски државни фонд моћи да купи Епл, Гугл, Мајкрософт и Беркшир Хатавеј, четири највећи компаније које су на берзама.

Салман је рекао да тај фонд већ има акције у Сауди бејзик индустрис, највећој блискоисточној компанији која је на берзама и највећој саудијској банци Нешнал комершл бенк, а такође је активан и у иностранству.

"Без сумње, то ће бити највећи фонд на свету. То ће се десити чим Арамко изађе на берзу", додао је Салман.

Извор: Бета

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

мики

02.04.2016 09:07

Проклестина,покуповали су вец акције у свим фирмама које раде и остварују профит. Од Цоца-Цоле до Мерцедеса. Мало је то,треба све покуповат.

ОДГОВОРИТЕ
Name

009

02.04.2016 20:49

Па људи имали неко паметан из БиХ да доведе неког од њх да позлате ту Босну јер то њима није ниста.

ОДГОВОРИТЕ