Saudijska Arabija kreće na Gugl i Epl

Saudijska Arabija se sprema za sumrak naftnog doba stvaranjem najvećeg investicionog fonda na svetu u kojem će biti najvrednija imovina te zemlje, piše Blumberg.

Svijet 02.04.2016 | 10:05
Saudijska Arabija kreće na Gugl i Epl

Zamenik saudijskog prestolonaslednika Muhamed bin Salman rekao je da će Javni investicioni fond (Public Investment Fund) kontrolisati 2.000 milijardi dolara i pomoći da se ta zemlja odvikne od zavisnosti od nafte.

Salman je rekao da će u okviru te strategije biti prodate akcije u državnoj naftnoj kompaniji Aramko koji će biti transformisan u industrijski konglomerat.

Blumberg navodi da će prodajom Aramka, saudijski državni fond moći da kupi Epl, Gugl, Majkrosoft i Berkšir Hatavej, četiri najveći kompanije koje su na berzama.

Salman je rekao da taj fond već ima akcije u Saudi bejzik industris, najvećoj bliskoistočnoj kompaniji koja je na berzama i najvećoj saudijskoj banci Nešnal komeršl benk, a takođe je aktivan i u inostranstvu.

"Bez sumnje, to će biti najveći fond na svetu. To će se desiti čim Aramko izađe na berzu", dodao je Salman.

Izvor: Beta

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

miki

02.04.2016 09:07

Proklestina,pokupovali su vec akcije u svim firmama koje rade i ostvaruju profit. Od Coca-Cole do Mercedesa. Malo je to,treba sve pokupovat.

ODGOVORITE
Name

009

02.04.2016 20:49

Pa ljudi imali neko pametan iz BiH da dovede nekog od njh da pozlate tu Bosnu jer to njima nije nista.

ODGOVORITE