Драган Сердар преузима Агенцију

Послове ухапшене директорице Агенције за банкарство Републике Српске Славице Ињац, уколико јој буде одређен притвор, преузеће њен замјеник Драган Сердар, а јучерашња хапшења не би требала да имају негативне посљедице на банкарски сектор Републике Српске, кажу за ЦАПИТАЛ стручњаци у овој области.

Република Српска 01.04.2016 | 21:14
Драган Сердар преузима Агенцију

Срећко Богуновић, који је дуги низ година радио у банкарству, каже да, вјероватно, замјеник у овом тренутку преузима сва права и обавезе.

Ипак, каже да ће у неко догледно вријеме бити потребно ову ситуацију и формално ријешити, уколико истрага оде у правцу да Славица Ињац буде спријечена да обавља своју функцију.

„Уколико се отвори поступак против ње, она вјероватно то неће моћи да ради, јер сви руководиоци морају имати увјерење да се против њих не води кривични поступак, па претпостављам да ни та функција не може да се обавља са кривичним поступком“, рекао је Богуновић

Он је истакао да након ових хапшења не очекује негативне ефекте по банкарски сектор.

„Не видим препреку да се неки период настави радити несметано, а вјероватно ће, уколико ово потраје, неко бити именован за директора“, истакао је Богуновић.

Министар финансија Републике Српске Зоран Тегелтија рекао је да Влада Републике Српске чека одлуку Суда БиХ о одређивању притвора ухапшенима у акцији „Лавина“.

„Уколико директорици Агенције за банкарство Републике Српске буде одређен притвор, њен посао обављаће замјеник директора“, казао је Тегелтија.

С друге стране, додао је, директорица Инвестиционо-развојне банке Републике Српске Снежана Вујнић нема замјеника директора, тако да ће Надзорни одбор бити обавезан да именује в.д. директора.

Вујнићевој ових дана истиче мандат. Надзорни одбор ИРБ-а је 18. марта донио одлуку о расписивању конкурса и утврђивању критеријума за именовање директора, извршног директора за координацију рада кабинета директора и извршног директора за координацију рада сектора ИРБ-а.

Припадници Агенције за истраге и заштиту БиХ (СИПА) јуче су ухапсили су десет особа због сумње да су оштетитли Бобар банку и банкарски сектор БиХ за око 123 милиона КМ, а међу њима су и директорице Агенције за банкарство и Инвестиционо-развојне банке Републике Српске.

Ухапшени се сумњиче за злоупотребу положаја или овлаштења, злоупотребу овлаштења у привреди, прање новца, фалсификовање или уништавање службене исправе, непријављивање припремања кривичног дјела и фалсификовање или уништавање пословних или трговачких књига или исправа.

Извор: ЦАПИТАЛ

Коментари / 9

Оставите коментар
Name

сова

01.04.2016 19:16

Од каплара до Ивана Сердара.....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Абрс

01.04.2016 19:19

Ко це умјесто Ињац доци

ОДГОВОРИТЕ
Name

дон Кихот

01.04.2016 19:53

Цвака држава која више из својих властитих прихода не може више отплаћивати вањски дуг, треба ОДМАХ прогласити БАНКРОТ, јер то може према важећим међународним законима. Тада се престају враћати вањски кредити.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Манзе

01.04.2016 20:42

Драган Сердар ријетко постен цовјек.Зато га партије не воле.

ОДГОВОРИТЕ
Name

стронг

16.04.2016 12:55

Тако је.

Name

Греенспан

01.04.2016 21:43

Банкарски сектор РС је данас вец 50% стабилнији. А Агенцији за банкарство РС је данас висе институција него јуце. Памети има,а сад има и постену главу да ускоро буде институција, да конацно депоненти и порески обвезници могу мирно спавати.Сретно Сердару и АБРС...СИПА wелл-доне

ОДГОВОРИТЕ
Name

БиХ

01.04.2016 21:48

Колико се може закључити, ови из СзП ће ухапсити и Агенцију за банкарство РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ и предати је у САРАЈЕВО. Браво.

ОДГОВОРИТЕ
Name

БЛ

01.04.2016 22:12

Зар постоји још дебила да преузму функцију у овој ситуацији.

ОДГОВОРИТЕ
Name

милиц

02.04.2016 06:02

Тегелтија и Ддк су директори..све остало празна прица

ОДГОВОРИТЕ