Dragan Serdar preuzima Agenciju

Poslove uhapšene direktorice Agencije za bankarstvo Republike Srpske Slavice Injac, ukoliko joj bude određen pritvor, preuzeće njen zamjenik Dragan Serdar, a jučerašnja hapšenja ne bi trebala da imaju negativne posljedice na bankarski sektor Republike Srpske, kažu za CAPITAL stručnjaci u ovoj oblasti.

Republika Srpska 01.04.2016 | 21:14
Dragan Serdar preuzima Agenciju

Srećko Bogunović, koji je dugi niz godina radio u bankarstvu, kaže da, vjerovatno, zamjenik u ovom trenutku preuzima sva prava i obaveze.

Ipak, kaže da će u neko dogledno vrijeme biti potrebno ovu situaciju i formalno riješiti, ukoliko istraga ode u pravcu da Slavica Injac bude spriječena da obavlja svoju funkciju.

„Ukoliko se otvori postupak protiv nje, ona vjerovatno to neće moći da radi, jer svi rukovodioci moraju imati uvjerenje da se protiv njih ne vodi krivični postupak, pa pretpostavljam da ni ta funkcija ne može da se obavlja sa krivičnim postupkom“, rekao je Bogunović

On je istakao da nakon ovih hapšenja ne očekuje negativne efekte po bankarski sektor.

„Ne vidim prepreku da se neki period nastavi raditi nesmetano, a vjerovatno će, ukoliko ovo potraje, neko biti imenovan za direktora“, istakao je Bogunović.

Ministar finansija Republike Srpske Zoran Tegeltija rekao je da Vlada Republike Srpske čeka odluku Suda BiH o određivanju pritvora uhapšenima u akciji „Lavina“.

„Ukoliko direktorici Agencije za bankarstvo Republike Srpske bude određen pritvor, njen posao obavljaće zamjenik direktora“, kazao je Tegeltija.

S druge strane, dodao je, direktorica Investiciono-razvojne banke Republike Srpske Snežana Vujnić nema zamjenika direktora, tako da će Nadzorni odbor biti obavezan da imenuje v.d. direktora.

Vujnićevoj ovih dana ističe mandat. Nadzorni odbor IRB-a je 18. marta donio odluku o raspisivanju konkursa i utvrđivanju kriterijuma za imenovanje direktora, izvršnog direktora za koordinaciju rada kabineta direktora i izvršnog direktora za koordinaciju rada sektora IRB-a.

Pripadnici Agencije za istrage i zaštitu BiH (SIPA) juče su uhapsili su deset osoba zbog sumnje da su oštetitli Bobar banku i bankarski sektor BiH za oko 123 miliona KM, a među njima su i direktorice Agencije za bankarstvo i Investiciono-razvojne banke Republike Srpske.

Uhapšeni se sumnjiče za zloupotrebu položaja ili ovlaštenja, zloupotrebu ovlaštenja u privredi, pranje novca, falsifikovanje ili uništavanje službene isprave, neprijavljivanje pripremanja krivičnog djela i falsifikovanje ili uništavanje poslovnih ili trgovačkih knjiga ili isprava.

Izvor: CAPITAL

Komentari / 9

Ostavite komentar
Name

sova

01.04.2016 19:16

Od kaplara do Ivana Serdara.....

ODGOVORITE
Name

Abrs

01.04.2016 19:19

Ko ce umjesto Injac doci

ODGOVORITE
Name

don Kihot

01.04.2016 19:53

Cвака држава која више из својих властитих прихода не може више отплаћивати вањски дуг, треба ОДМАХ прогласити БАНКРОТ, јер то може према важећим међународним законима. Тада се престају враћати вањски кредити.

ODGOVORITE
Name

Manze

01.04.2016 20:42

Dragan Serdar rijetko posten covjek.Zato ga partije ne vole.

ODGOVORITE
Name

strong

16.04.2016 12:55

Tako je.

Name

Greenspan

01.04.2016 21:43

Bankarski sektor RS je danas vec 50% stabilniji. A Agenciji za bankarstvo RS je danas vise institucija nego juce. Pameti ima,a sad ima i postenu glavu da uskoro bude institucija, da konacno deponenti i poreski obveznici mogu mirno spavati.Sretno Serdaru i ABRS...SIPA well-done

ODGOVORITE
Name

BiH

01.04.2016 21:48

Koliko se može zaključiti, ovi iz SzP će uhapsiti i Agenciju za bankarstvo REPUBLIKE SRPSKE i predati je u SARAJEVO. Bravo.

ODGOVORITE
Name

BL

01.04.2016 22:12

Zar postoji još debila da preuzmu funkciju u ovoj situaciji.

ODGOVORITE
Name

milic

02.04.2016 06:02

Tegeltija i Ddk su direktori..sve ostalo prazna prica

ODGOVORITE