Приједлог о подјели стигао из ХДЗ-а БиХ

Предсједник Градског одбора СДА Мостар Салем Марић рекао је данас да СДА никада неће дијелити Мостар, већ само жели град уређен по мјери свих грађана, те напоменуо да је приједлог о подјели прво стигао из ХДЗ-а БиХ.

Босна и Херцеговина 01.04.2016 | 20:56
Приједлог о подјели стигао из ХДЗ-а БиХ

Марић је новинарима у Мостару рекао да је СДА иритирана понашањем ХДЗ-а БиХ који се прво сакрио иза Хрватског народног сабора /ХНС/, а након тога Градски одбор ХДЗ-а БиХ Мостар послао саопштење да са СДА нису ништа договорили.

"Били смо усагласили ставове. У име ХДЗ-а усаглашавање је постигао предсједник Драган Човић и потпредсједник Борјана Кришто. Очито Градски одбор ХДЗ-а не поштује свог предсједника", каже Марић.

Он тврди да је ХДЗ предложио подјелу на двије зоне која би ишла по линији спајања ХВО-а и такозване Армије БиХ.

"С обзиром на то да договор није постигнут и очито ускоро неће бити, позивамо ОХР да хитно донесе одлуку о ротацији градоначелника у Мостару. ОХР је дао мандат садашњем градоначелнику већ четири године и тако власт у руке само једног народа и једне странке. Предлажемо да се уведе ротација по принципу Предсједништва БиХ и да се по осам мјесеци мијењају градоначелници из реда конститутивних народа, те да ово важи док не буду спроведени избори за Мостар", рекао је Марић.

Он је објаснио да би се ти привремени ротирајући градоначелници изабрали из посљедњег Градског вијећа које је високи представник распустио прије четири године.

Марић је позвао ОХР да затражи од Централне изборне комисије да распише изборе и за Мостар, и то према старим правилима.

Он сматра да се ХДЗ-у не жури за Мостар, јер имају свог градоначелника, те да посредством Мостара желе ријешити питање избора хрватског члана Предсједништва БиХ и избора у Дом народа.

Да би Мостар, након осам година, на јесен имао изборе, потребно је до почетка маја постићи договор о измјенама Изборног закона БиХ у дијелу за град Мостар и измјенама Статута Мостара које је наложио Уставни суд БиХ.

Извор: Срна

 

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Реално

01.04.2016 19:25

Линија подјеле треба да иде шта је ко контролисао, то је његово.

ОДГОВОРИТЕ