Prijedlog o podjeli stigao iz HDZ-a BiH

Predsjednik Gradskog odbora SDA Mostar Salem Marić rekao je danas da SDA nikada neće dijeliti Mostar, već samo želi grad uređen po mjeri svih građana, te napomenuo da je prijedlog o podjeli prvo stigao iz HDZ-a BiH.

Bosna i Hercegovina 01.04.2016 | 20:56
Prijedlog o podjeli stigao iz HDZ-a BiH

Marić je novinarima u Mostaru rekao da je SDA iritirana ponašanjem HDZ-a BiH koji se prvo sakrio iza Hrvatskog narodnog sabora /HNS/, a nakon toga Gradski odbor HDZ-a BiH Mostar poslao saopštenje da sa SDA nisu ništa dogovorili.

"Bili smo usaglasili stavove. U ime HDZ-a usaglašavanje je postigao predsjednik Dragan Čović i potpredsjednik Borjana Krišto. Očito Gradski odbor HDZ-a ne poštuje svog predsjednika", kaže Marić.

On tvrdi da je HDZ predložio podjelu na dvije zone koja bi išla po liniji spajanja HVO-a i takozvane Armije BiH.

"S obzirom na to da dogovor nije postignut i očito uskoro neće biti, pozivamo OHR da hitno donese odluku o rotaciji gradonačelnika u Mostaru. OHR je dao mandat sadašnjem gradonačelniku već četiri godine i tako vlast u ruke samo jednog naroda i jedne stranke. Predlažemo da se uvede rotacija po principu Predsjedništva BiH i da se po osam mjeseci mijenjaju gradonačelnici iz reda konstitutivnih naroda, te da ovo važi dok ne budu sprovedeni izbori za Mostar", rekao je Marić.

On je objasnio da bi se ti privremeni rotirajući gradonačelnici izabrali iz posljednjeg Gradskog vijeća koje je visoki predstavnik raspustio prije četiri godine.

Marić je pozvao OHR da zatraži od Centralne izborne komisije da raspiše izbore i za Mostar, i to prema starim pravilima.

On smatra da se HDZ-u ne žuri za Mostar, jer imaju svog gradonačelnika, te da posredstvom Mostara žele riješiti pitanje izbora hrvatskog člana Predsjedništva BiH i izbora u Dom naroda.

Da bi Mostar, nakon osam godina, na jesen imao izbore, potrebno je do početka maja postići dogovor o izmjenama Izbornog zakona BiH u dijelu za grad Mostar i izmjenama Statuta Mostara koje je naložio Ustavni sud BiH.

Izvor: Srna

 

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Realno

01.04.2016 19:25

Linija podjele treba da ide šta je ko kontrolisao, to je njegovo.

ODGOVORITE